Wednesday, July 3, 2013

ေက်ာက္ဖရုံ


Botanical Name : Benincasa Cerifera

Myanmar Name : ေက်ာက္ဖရုံ

English Name : White Pumpkin; White Gourd Melon; Wax Gourd; Ash Pumpkin

Family : CUCURBITACEAE

Distribution : ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံအျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ စုိက္ပ်ိဳးပင္ျဖစ္သည္။


Appearance : တစ္ႏွစ္ခံ ႏြယ္ပင္ႀကီး ျဖစ္သည္။ အခ်ိဳမ်ိဳး၊ အခါးမ်ိဳး ႏွစ္မ်ိဳးရွိသည္။ အျဖဴေရာင္ (သို႔) သံေခ်းေရာင္ အေမႊးကေလးမ်ား ဖုံးလႊမ္းေနသည္။ ပင္စည္ေတာင့္တင္းသည္။ ေထာင့္ပါသည္။ အလ်ားလုိက္ ေျမာင္းပါရွိသည္။ အေမႊးၾကမ္းမ်ား ဖုံးလႊမ္းေနသည္။ ႏြယ္ႏွာေမာင္း သုံးစုံျဖစ္သည္။ အရြက္ - အခ်င္း ၃ - ၆ လက္မရွိသည္။ နဂါးပုံျဖစ္ၿပီး အ၀ုိက္ရွိသည္။ အ၀ုိုက္မ်ားသည္ က်ယ္ျပန္႔၍ သုံးေျမွာင့္ျဖစ္သည္။ ထိပ္ခၽြန္း (သို႔) ထိပ္ခၽြန္းသြယ္သည္။ အရြက္၏ မ်က္ႏွာသည္ ေတာက္ပေသာ အစိမ္းေရာင္ျဖစ္ၿပီး ေအာက္မ်က္ႏွာသည္ အေရာင္ေပ်ာ့၍ အေမႊးပါ ရြက္ညွာသည္ တုတ္သည္။ ၂ -၃ လက္မ ရွည္သည္။အပြင့္ - ႀကီး၍ ပြင့္ထီးျဖစ္သည္။ အ၀ါေရာင္ ျဖစ္သည္။ အပင္တည္း လိင္စုံပင္ျဖစ္သည္။အဖုိပြင့္ - ပြင့္ဖတ္ပုံ ေခါင္းေလာင္းပုံ ျဖစ္သည္။ အေမႊးထူသည္။ အ၀ုိက္ ၅ ခုရွိသည္။ အရင္းခၽြန္ ၀မ္းဘဲဥပုံ ျဖစ္သည္။ စပါးပါရြက္ သုံးခုရွိသည္။ ပြင့္ခ်ပ္ပုံ ႏႈတ္ကင္းမွ ထြက္သည္။ ၀တ္ဆံတုိင္း ေဒါင့္ပါ၍ အရင္း၌ အေမႊးမ်ားရွိသည္။ ၀တ္ဆံ၏ မ်က္ႏွာျပင္ အျပင္ဘက္သုိ႔ လွည့္ေနသည္။အမပြင့္ - ပြင့္ဖတ္အုံႏွင့္ ပြင့္ခ်ပ္အုံမ်ားသည္ အဖုိပြင့္မ်ား ကဲ့သို႔ပင္ ျဖစ္သည္။ အစာအိမ္သည္ ငွက္ေတာင္ပံပုံ (သုိ႔) ဘဲဥပုံ ျဖစ္သည္။ အေမႊးရွိသည္။ ၀တ္မႈန္ခံတုိင္ တုတ္သည္။ ၀တ္မႈန္ခံ ၃ ခုရွိသည္။ ေကြ႔ေကာက္သည္။ အေစ့ေလာင္းမ်ားျပားသည္။အသီး - အေစ့မ်ား၊ ခြံ႔မာသီး ျဖစ္သည္။ အသားမ်ားသည္။ ငွက္ေတာင္ပံပုံ (သို႔) ဘဲဥပုံ ရွိသည္။ အေမႊးရွိသည့္ အသီး ငယ္စဥ္၌ ေတာက္ပေသာ အစိမ္းေရာင္ ရွိသည္။ ရင့္မွည့္ေသာ အခါ ေခ်ာမြတ္လာသည္။ အေပၚယံ ဖေယာင္းျဖင့္ ဖုံးအုပ္လ်က္ ရွိသည္။ အျဖဴေရာင္ အကြက္မ်ား ပါရွိသည္။ ျဖဴေသာ အသားရွိသည္။ အေစ့သည္ ၀မ္းဘဲဥပုံ၊ လွံစြပ္ပုံ ျဖစ္သည္။ ျပားသည္။

Useful Part : အသီး၊ အေစ့၊ အျမစ္၊ အပြင့္။

Usage : မ်ားေသာအားျဖင့္ အသီးကုိ သုံးရသည္။ ခ်ိဳ၏။ အမွည့္ အနည္းငယ္ဖန္၏။ ေအး၏။ (အစိမ္း) အနည္းငယ္ေအး၏။ ၀ိပါက ခ်ိဳ၏။အက်ိဳးသြား - အားကုိတိုးပြားေစ၏။ သုတ္ကုိ တုိးပြားေစ၏။ ေၾကက်က္ခဲ၏။ မွည့္ေသာ အသီးသည္ ၀မ္းမီးကုိ ေတာက္ေစ၏။ ေၾကက်က္လြယ္၏။ ဆီးအိမ္ကုိ သုတ္သင္တက္၏။ သည္းေျခကို ႏုိင္၏။ အသုံးျပဳပုံ - ေက်ာက္ဖရုံသီး၏ သတၱဳရည္ကုိ ေသြးအန္ေသြး၀မ္း၊ ေသြးယုိစီးေသာ ေရာဂါမ်ားကုိ တုိက္ေကၽြးလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ ေက်ာက္ဖရုံသီးကို ဆီးနည္း၊ ဆီးေအာင့္၊ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဆီးေက်ာက္တည္ ေရာဂါမ်ား၌ အသီးသတၱဳရည္ ၃ က်ပ္သားတြင္ ရွိန္းခုိႏွင့္ ဂ်ဳံပင္ျပာ ဆားအနည္းငယ္ ေရာထည့္၍ တုိက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္သည္။ အဆုတ္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျမစ္ေျခာက္နာ၊ အဆုတ္ေရာဂါ၌ အားအင္ ကုန္းခမ္းျခင္းတုိ႔အတြက္ အသီးကုိ ငရုတ္ေကာင္း၊ ပိတ္ခ်င္း၊ ဂ်င္း၊ ပ်ားရည္၊ ေထာပတ္၊ သၾကားတုိ႔ႏွင့္ ေရာစပ္၍ (ကုမၻ႑ခ်က္ေဆး) အျဖစ္ အသုံးမ်ားၾကသည္။ ေက်ာက္ဖရုံေစ့ ငါးမတ္သားကုိ ႀကိတ္၍ ႏွမ္းဆီတုိ႔ႏွင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး တုိက္ေကၽြးၿပီးေနာက္ ႏူးညံ့ေသာ ၀မ္းႏႈတ္ေဆး တုိက္ေကၽြးလွ်င္ သန္၊ တုတ္ ပုိးမႊားကုိ က်ဆင္းေစသည္။ ေက်ာက္ဖရုံေစ့မွ အဆီထုတ္၍ တုိက္ေကၽြးလွ်င္ သန္၊ တုတ္မ်ားကုိ က်ဆင္းေစပါသည္။ ေက်ာက္ကပ္ ေဖာေရာင္ျခင္းႏွင့္ အသည္းေရာင္ အသား၀ါ ေရာဂါမ်ား၌ အသီး၊ သတၱဳရည္ကုိ သၾကား၊ ကလူးကုိ႔စ္ တုိ႔ႏွင့္ တုိက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။

No comments: