Wednesday, July 3, 2013

ေစာင္းလ်ားသီး


Botanical Name : Averrhoa carambola Linn

Myanmar Name : ေစာင္းလ်ားသီး

English Name : Carambola

Family : AVERHOACEAE

Distribution : ျမန္မာ ႏုိင္ငံ အႏွံ႔အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ သမပုိင္း ေဒသတြင္ ေပါက္ေလ့ ရွိသည္။


Appearance : ၁၅ ေပမွ ေပ ၂၀ ထိ ျမင့္ေသာ ပင္လတ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အရြက္မွာ လိေမၼာ္ရြက္ထက္ က်ယ္ျပန္႔၍ အရြက္ ေအာက္ဘက္ အေရာင္ ျဖဴသည္။ အရြက္ အေပၚဖက္ အေရာင္ စိမ္းဖန္႔ဖန္႔ ျဖစ္သည္။ အပြင့္မွာ ျဖဴ၍ စဥ္းငယ္၀ါေသာ အေရာင္ရွိသည္။ အသီးမွာ ၄-၅ ေျမွာင့္ ရွိသည္။ ေဆးဖက္ အသုံးျပဳရာတြင္ အသီးကို အမ်ားဆုံး သုံးၾကသည္။

Useful Part : အသီး၊ အေခါက္။

Usage : အသီးမွည့္ကုိ စားေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ ေရာဂါ၊ ေရငတ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ ေစာင္းလ်ားသီးမွည့္ကုိ သၾကားႏွင့္ စားပါက ေအာ့အန္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္းကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ ေစာင္းလ်ားသီးမွည့္ ရွာလပတ္ရည္ (syrup) ေသာက္ေပးပါက အဖ်ားကုိ ေပ်ာက္ေစသည္။ ေစာင္းလ်ားသီးကုိ အျခား ဟင္းလ်ာမ်ားႏွင့္ ခ်က္၍ စားပါက ႏႈတ္ကုိ ၿမိန္ေစသည္။ အတြင္း လိပ္ေခါင္း ေရာဂါ အတြက္ ေစာင္းလ်ားသီးမွည့္ကို ဓာတ္စာအျဖစ္ စားေပးရသည္။ ေစာင္းလ်ားသီးမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ (သုိ႔မဟုတ္) ေစာင္းလ်ားသီးမွည့္ကို ငါးေျပမႏွင့္ ခ်က္စားက ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ဆီးအိမ္ႏွင့္ သည္းေျခ အိတ္တုိ႔တြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္း တုိ႔ကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။ ေစာင္းလ်ားသီးကုိ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္စား ေပးပါက ဆီးႏွင့္၀မ္း ကို မွန္ေစသည္။ ႏႈတ္မၿမိန္ျခင္း၊ အစားအေသာက္ ပ်က္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း ျဖစ္လွ်င္ ေစာင္းလ်ားသီး အစိမ္းကို ပါးပါးလွီး၍ ငါးႏွင့္ ခ်က္စားျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ႏုိင္သည္။ရင္ဘတ္နာ၊ ေလနာ၊ မီးယပ္ ၀မ္းပ်က္၊ အသံပ်က္ ေရာဂါ မ်ားအတြက္ ေစာင္းလ်ားသီးမွည့္ ၂၀ လုံး၊ သၾကား ၅ က်ပ္သား၊ ပ်ားရည္ ၁၂ က်ပ္ခြဲသား၊ စမုန္စပါး၊ စမုန္နီ၊ စမုန္ျဖဴ၊ စၿမိတ္မႈန္႔ ၂ ပဲစီ ထည့္၍ ေမႊၿပီး ၁၀ ရက္ခန္႔ ထားပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ည၊ နံနက္ ေဆးရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းက် ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အဆုိပါ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္ပါသည္။

No comments: