Botanical Name: Costus speciosus Smith
Myanmar Name : ဖလန္ေတာင္ေ၀ွး
English Name : -----------------
Family : ZINGIBERACEAE
Distribution : အိႏၵိယ ႏုိင္ငံ၊ ျမန္မာ ႏုိင္ငံ တုိ႔တြင္ အႏံွ အျပား ေပါက္ေရာက္ သည္။ မုိးဥတုတြင္ မ်ားစြာ ေပါက္ေရာက္ သည္။
Appearance : အပင္ - လွပ တင့္တယ္ေသာ သစ္ပင္ေပ်ာ့ ျဖစ္သည္။ ပင္စည္မွာ နီညိဳေရာင္ ျဖစ္သည္။ ၄ ေပမွ ၁၀ ေပအထိ ျမင့္သည္။
အရြက္ - ငွက္ေတာင္ပုံ ျဖစ္၍ ထိပ္ခၽြန္သည္။ ၉ လက္မခန္႔ ရွည္သည္။ ပန္းခုိင္ ထိပ္ဖ်ားမွ ထြက္၍ ကေတာ့ ပုံသ႑ာန္ ပန္းခုိင္ျဖစ္သည္။ ၃ လက္မခန္႔ ရွည္၍ နီေသာ ပြင့္ခံရြက္မ်ား ပါရွိသည္။ အပြင့္ပြင့္ရြက္ အျဖဴဆြတ္ဆြတ္ ျဖစ္သည္။ ႏုနယ္၍ လိႈင္းတြန္႔ ကဲ့သို႔ ျဖစ္သည္။ကေတာ့ပုံ ျဖစ္သည္။ အခ်င္း ၃ လက္မခြဲခန္႔ ရွိ၍ ၂ လက္မခန္႔ ရွည္သည္။
Useful Part: အျမစ္
Usage : ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊ အဖ်ား၊ အစာမေၾက ေလနာ၊ အေရျပား ေရာဂါ၊ ေျမြကုိက္ျခင္း တုိ႔ကုိ ကုသရာ၌ အျမစ္ကုိ သုံးသည္။ နားျပည္ယုိ၊ နားကုိက္ ေရာဂါကို ဖလံေတာင္ေ၀ွး အခြံ႔ႏႊာ မီးကင္ၿပီး အတန္ၾကာ ေအးေစ၍ ရည္ညွစ္ယူ ၎အရည္ကုိ နားအတြင္းသို႔ ၃-၄ စက္ခန္႔ မၾကာ မၾကာ ထည့္ေပးရ၏။ ေခ်ာင္းဆုိး ေရာဂါ၊ သာမာန္ ႏွလုံးတုန္ ေရာဂါ တုိ႔ကုိ ဖလွံေတာင္ေ၀ွး ဟင္းခ်က္ စားျခင္း၊ ႏွမ္းဆီ စစ္စစ္ျဖင့္ ေၾကာ္စားျခင္း တုိ႔ျဖင့္ သက္သာ ေစႏုိင္သည္။ ဒူလာေရာဂါကုိ ဖလွံေတာင္ေ၀ွး သုံးခြက္ တစ္ခြက္တင္ကုိ ေသာက္လွ်င္ ေပ်ာက္၏။ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးဥကုိ အေျခာက္ခံ အမႈန္႔ျပဳလုပ္၍ ခ်င္း၊ သၾကားႏွင့္ စပ္ေသာက္ပါက ပုိ၍ ေပ်ာက္ကင္း၏။ ဖလံေတာင္ေ၀ွးကုိ ငါးခူႏွင့္ ခ်က္စားပါက ကာမအားကို ျဖစ္ေစသည္။ ငါးသုိင္းသားႏွင့္ ခ်က္စားက ေသြး၀မ္း ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစသည္။ ပုစြန္ႏွင့္ ေၾကာ္ခ်က္ စားလွ်င္ ေသြး၀မ္း ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစသည္။ ႏြားသားႏွင့္ ခ်က္စားပါက ဆီးရႊင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါကုိ ကာကြယ္ ေစႏုိင္ ပါသည္။ ေရၾကက္သားႏွင့္ ခ်က္စားလွ်င္ ဆီးေက်ာက္ တည္ျခင္း၊ ဆီးပူျခင္း၊ ဆီးေအာင့္၊ ဆီးအားနည္းျခင္း၊ ဆီးက်န္ျခင္း၊ ဆီး၀ါျခင္းတုိ႔ကုိ ေပ်ာက္ေစသည္။ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးကုိ ဓါးျပားႏွင့္ ရုိက္၍ ဟင္းခ်က္ ေသာက္က အမ်ိဳးသမီးမ်ား ႏုိ႔မထြက္ျခင္း၊ ႏုိ႔ပူျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ ႏုိ႔အနာေပါက္ျခင္း၊ ႏုိ႔ေခ်ာင္း ပိတ္ျခင္း၊ သက်ည္း ကုိက္ျခင္း တုိ႔ကို ေပ်ာက္ေစႏုိင္သည္။ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးကုိ အေျခာက္လွန္း အမႈန္႔ျပဳ၍ အုန္းဆီႏွင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး စအုိႏွင့္ ဆီးစပ္ကုိ လိမ္းထားပါက သားအိမ္ ေလွ်ာက်ျခင္း၊ သားအိမ္ ေအာင့္ျခင္း၊ ေယာက်ာ္း အူက်ျခင္း၊ တုိနာ ျဖစ္ျခင္းတုိ႔ကို ေပ်ာက္ေစသည္။ ဖလွံေတာင္ေ၀ွး ပဥၥငါးပါးကုိ ငရုတ္ေကာင္း ၂ ေစ့ထည့္၍ က်က် ျပဳတ္ေသာက္ ပါက ေက်ာက္ကပ္ေရာင္၍ ေဖာျခင္း၊ ခါးနာျခင္းတုိ႔ကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ဖလွံေတာင္ေ၀ွးကုိ အမႈန္႔ျပဳ၍ ပ်ားရည္၊ ေထာပတ္ႏွင့္ ေတ၍ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္ေန႔ တစ္ႀကိမ္ စားသုံးျခင္းျခင့္ အားအင္ ကုန္ခမ္းျခင္းကို ျပန္လည္ အားျဖည့္ ေစသည္။ မိန္းမမ်ား ရင္သားတြင္ ျဖစ္ေပၚတက္ေသာ သာမာန္ အႀကိတ္မ်ားအား ဖလွံေတာင္ေ၀ွးကုိ ထုေျခ၍ အက်ိတ္ေပၚ အုံေပးၿပီး အ၀တ္ စည္းေပးျခင္းျဖင့္ အက်ိတ္ကုိ ေက်ေစသည္။
No comments:
Post a Comment