Thursday, February 13, 2014

ေဆးဘက္၀င္ “ မဲဇလီဖူး ”


ဗုဒၶလက္ထက္ေတာ္ကတည္းက တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ညဟာ ၾကယ္တာရာအစံုအညီ ထြန္းလင္းေတာက္ပၾကတာေၾကာင့္ “နကၡတ္ပြဲသဘင္” မ်ားက်င္းပေလ့ရွိျပီး၊ ထိုညမွာ ေဆးေပါင္းခတဲ့ညအျဖစ္ “မဲဇလီဖူး” ကို သုပ္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ညသန္း ေခါင္ယံအခ်ိန္မွာ မဲဇလီဖူးကုိ ခူးျပီးေတာ့သုပ္စားရင္ ေဆးဘက္ပို၀င္ျပီး က်န္းမာအသက္ရွည္ေစတယ္လို ့ ေရွးလူၾကီးေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ တန္ေဆာင္းမုန္းလျပည့္ေန႕ည (၁၂)နာရီ တိတိ အခ်ိန္ကို ေဆးေပါင္းခတဲ့ညရဲ႕ အျမင့္ဆံုး၊ အစြမ္္းထက္ဆံုး အခ်ိန္လို႕သတ္မွတ္ၿပီး တိုင္းရင္းေဆးဆရာၾကီးမ်ားက ေဆး၀ါးမ်ဳိးစံုကိုေဖာ္စပ္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။



မဲဇလီဖူးဟာ ႏုတဲ့အခ်ိန္မွာ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ ရင့္လာရင္ေတာ့ အညိုေရာင္ေျပာင္းသြားတတ္ပါတယ္။ အဖူးသာမက၊ အရြက္ ႏွင့္ အ၀ါေရာင္အပြင့္ေလးမ်ားကိုလဲ စားလို ့ရပါတယ္။ ကဲ….နံမည္ၾကီး မဲဇလီဖူးက လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လို ေဆးဘက္၀င္ေစသလဲ? ေအာက္ပါအတိုင္း ေလ့လာၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္။


ေဆးသိပၸံနည္းအရ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ၾကည့္ရာ၊ ၁၀၀ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ မဲဇလီဖူး ႏွင္ ့အရြက္တို ့မွာ ပရိုတင္း ၁.၂၃ မီလီဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ ၁.၃၀ မီလီဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၀.၀၁ မီလီဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၀.၀၇ မီလီဂရမ္၊ မီးစုန္း ၀.၀၁ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လိုရီ ၀.၆၊ ေကာ့ပါး ၀.၀၁ မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ ၀.၀၂ မီလီဂရမ္၊ ဆိုဒီယမ္ ၀.၁၄ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၀.၀၂ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီးစ္ ၀.၂၄ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေက ၀.၁၃ မီလီဂရမ္ တို ့အသီးသီးပါရွိၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွာ ရွားရွားပါးပါး ေတြ ့ရခဲေသာ ေဆးဘက္၀င္ glycosides, terpenoids, tannins, saponins, flavonoids ႏွင့္ steroids ေတြလဲ ပါရွိၾကပါေသးတယ္။


1. ေသြးအားေကာင္းေစတဲ့အျပင္၊ ေသြးကိုလဲ သန္ ့ေစပါတယ္။

2. မဲဇလီ ဖူးထဲတြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀အခါးဓာတ္က အသည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။

3. အစာေခ်စံနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစရံုသာမက၊ ပ်ိဳ ့အန္ျခင္း၊ အက္စစ္ဆန္တက္၍ ေလခ်ဥ္တက္ျခင္း၊ ရင္ပူျခင္းတို ့ကို သက္သာေစပါတယ္။

4. ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္ေသာ ပရိုတင္းဓာတ္ကိုျဖည့္တင္းေပးျပီး၊ ကိုယ္ခႏၶာၾကီးထြားမႈကို ေကာင္းစြာအေထာက္အပ႔ံ ေပးပါတယ္။

5. အူမၾကီးကို ေကာင္းစြာအလုပ္လုပ္ေစလို ့၊ ၀မ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြားေစပါတယ္။ ထို ့ျပင္ အူမၾကီး ႏွင့္ အူသိမ္အူမမ်ားထဲရွိ တုပ္ေကာင္/သန္ေကာင္ စတဲ့ ကပ္ပါးေကာင္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးလို ့ အူကိုသန္ ့စင္ေစပါတယ္။

6. ကစီဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္းဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။

7. သရက္ရြက္ထဲရွိ ေကာင္းေသာဆဲလ္အသစ္မ်ားကို တိုးပြားေစလို ့၊ သရက္ရြက္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။

8. မဲဇလီဖူးထဲတြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀အဆီဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ထဲရွိမေကာင္းေသာ ဓာတ္မ်ားကို ေလာင္ကြ်မ္းေစပါတယ္။

9. အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုးဆန ့္က်င္ပစၥည္းမ်ားအျပင္၊ ပိုလီဖီေနာဓာတ္မ်ားပါရွိသျဖင့့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုလားအပ္ေသာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္မ်ားကို သုတ္သင္ဖယ္ရွားေပးတာေၾကာင့္၊ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္က္ငဆာ ဆာေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။

10. မဲဇလီဖူးထဲတြင္ပါရွိေသာ သတၱဳဓာတ္ေပါင္းစုမ်ားက သူငယ္နာအရိုးေပ်ာ့ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ေမြးဖြား လာေသာ ကေလးမ်ားတြင္ ပိုလီရိုေရာဂါမျဖစ္ေစရန္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္သည့္အေနျဖင့္ ကိုုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား မဲဇလီဖူးကို မျဖစ္မေန စားသံုးသင့္ပါတယ္။

11. ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ မဲဇလီဖူး-ရြက္-ပြင့္ထဲတြင္ပါရွိ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားက ဟင္းႏုနယ္တြင္ ပါရွိေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားႏွင့္ အလားတူတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။

ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
မွီျငမ္း (health benefits of cassia siamea)

No comments: