Monday, November 26, 2012

ကင္ဆာေရာဂါအတြက္အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္

ယေန႕ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ဓါတ္စာေဖ်ာ္ရည္တစ္မ်ဳိး ေခတ္စားေနပါသည္။ လူအမ်ား
စိတ္၀င္စားလာေအာင္ စတင္ေဖာ္ထုတ္ ေဆာ္ၾသ ခဲ့သူကေတာ့ ဂ်ပန္ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီး
အရွင္ တိုမီဇာ၀ ျဖစ္ပါတယ္။ ထင္ေပၚေက်ာ္ၾကားလာတဲ့ ဓါတ္စာေဖ်ာ္ရည္ကေတာ့ ``အာလူးစိမ္း`` ေဖ်ာ္ရည္ပဲျဖစ္ပါတယ္။


Wednesday, November 14, 2012

မနက္ အိပ္ယာထခ်ိန္ ငွက္ေပ်ာသီး စားသင့္မစားသင့္



အခ်ိဳ႕ေသာလူမ်ားဟာ ငွက္ေပ်ာသီးကုိ ဗိုက္ဆာေနတဲ့ အခ်ိန္ အစာေျပေစရန္ စားတတ္ၾက ပါတယ္။ 
အခ်ိဳ ႔က်ေတာ့ အဆီက်ေစရန္ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ ငွက္ေပ်ာသီးကို အိပ္ယာထခ်ိန္မွာ မွီဝဲတတ္ၾကပါတယ္။အမွန္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးဆုိတာ အစာစားျပီးတဲ့အခါမွ စားသင့္တဲ့ သြားရည္စာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
 ႏိုင္ငံတကာမွ ေဆးပညာရွင္သုေတသနအဖြဲ႔မ်ားက အမ်ိဳးမ်ိဳးအေျဖထုတ္ ၾကပါတယ္။.

Monday, November 12, 2012

က်နး္မာေရးအတြက္ အက်ိဳးၿပဳေစေသာ ဖရဲသီး နွင့္ အလွတရားကို ဖန္တီးေပးႏိုင္ေသာ ဖရဲသီး


ဖရဲသီးဟာရာသီေပၚအသီးအနွံျဖစ္ျပီး ျမန္မာျပည္သူျပည္သားေတြအမ်ားဆုံးစားသုံးၾကတဲ႔သြားရည္စာတစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ပါတယ္။မာတ္တြိန္းကေတာင္ဖရဲသီးကုိစားတဲ႔သူဟာနတ္သားေတြဘာစားတယ္ဆုိတာသိလာလိမ့္မယ္ဆုိ
ျပီး ဖရဲသီးဂုဏ္ကုိခ်ီးေျမာက္ခဲ႔ပါတယ္။ဖရဲသီးဟာနတ္သားေတြစားသုံးတဲ႔သစ္သီးျဖစ္ရုံမက
နတ္သမီးေလးျဖစ္ေအာင္ပါ ဘယ္လုိစားသုံးသင့္တယ္ဆုိတဲ႔အေၾကာင္းေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။

ဆီးျဖဴတစ္ပင္လုံးေဆးအသုံး....။(အပိုင္း- ၁)


ဆီးျဖဴတစ္ပင္လုံး၏ ေဆအသုံးကို ေရာဂါအလိုက္ ေျပာရမည္ဆိုလွ်င္ ဆီးျဖဴျမစ္ကို သန္႔စင္ေအာင္ ေသြး၍ရရွိေသာ အရည္ကိုေသာက္ေပးပါက ဆီးလြန္ျခင္း၊ ဆီးမထိန္းႏိုင္ျခင္း၊ ဆီးခဏခဏသြားရသည့္ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္း
ေစပါသည္....။

မန္က်ည္းသီး၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား



မန္က်ည္းရြက္မွာပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစတဲ့အစြမ္း ရွိပါတယ္။  မန္က်ည္းရြက္ဟာ ကိုယ္တြင္း အပူကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ကို တိုးေစတယ္လို႔ အင္ဒိုနီးရွား ေဆးဖက္ဝင္ အပင္ေတြကို ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ားသလို ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးမွာ  က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ တျခား အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔

ေရခဲေရေသာက္ၿခင္း ၏ အႏၱရာယ္(ဆိုးက်ိဳး)


ေရခဲေရကိုေလ်ာ့ေသာက္ပါ
လြန္ခဲ့တဲ့ ရက္ပိုင္းက မန္းေလးၿမိဳ့ က်ံဳးနံေဘးတြင္ ညေနဘက္အေၿပးေလ့က်င့္သူတဦးကို
ေရခဲစိမ္ ေရသန့္ဘူးေပးလိုက္ရာ တစ္ရွိန္ထိုးေမာ့ခ်လိုက္ၿပီးေနာက္ သတိလစ္လဲက်ၿပီး ပါးစပ္မွ အၿမွုပ္မ်ား ထြက္လာသၿဖင့္ ေဆးရုံသို့ ပို့လိုက္ရသည္ဟု သိလိုက္ရသည္။
ေနပူထဲမွၿပန္လာၿပီး အိမ္ေရာက္သည္ ႏွင့္ ေရခဲေသတာထဲမွ ေရေအးေအးတစ္ပုလင္း
ထုတ္ယူၿပီး အားရပါးရ ေသာက္ခ်ေလ့ရွိသူ တစ္ဦးသည္ လြန္ခဲ့ေသာရက္ပိုင္းက မ်က္စိမ်ား

ေဆးဖက္ဝင္ ဒန္႔သလြန္သီး ၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္



       ဒန္႔သလြန္ ဒန္႔သလြန္သီး ၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားက ႏွစ္သက္စြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေလ့ရွိၾကပါသည္။ ဒန္႔သလြန္သီးကို ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရွိျပီး ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ေၾကာ္လို႔ တစ္ဖံု၊ ဟင္းခါးရည္ ခ်က္လို႔ တစ္မ်ိဳး စားၾကပါသည္။ က၀ိလကၡဏာ သတ္ပံုက်မ္း၌ “ဒန္႔သလြန္”ဟု ေရးသားပါသည္။

ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာသည္မ်ား၀မ္းေျမာက္ဖြယ္


ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာခံစားေနရသူမ်ားမွာ လူလည္းပင္ပန္း ၊ေငြေႀကးကုန္က်မွဳ႕ မ်ားျပားေသာေရာဂါတစ္ခုျဖစ္ပါသည္။သိန္းေထာင္ခ်ီ၍ခ်မ္းသာေသာသူပင္ ေဒ၀ါလီ ခံ ရေသာ ေရာဂါ ပါ ။ ေက်ာက္ကပ္ေဆးေနရသူမ်ားမွာ လူလည္းနာ
ေငြလဲကုန္လွပါသည္။အခ်ိန္အခိုက္အတန့္တခုသာထိန္းထားႏိုင္ျပီး မရဏမင္းထံ သြားရသည္သာမ်ားပါသည္။လဲလွယ္ႏိုင္မွသာ အသက္ဆက္ႏိုင္ပါသည္။

အဆိပ္ေျပေစျပီး ထူးကဲတဲ႕အစြမ္းမ်ားနဲ႔ကန္စြန္းရြက္

ျမန္မာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္စားၾကသည့္ ကန္စြန္း ပင္ ၏ တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ အသံုးဝင္ပံုမ်ားကိုေရးသားတင္ျပရန္ေရြးခ်ယ္ထားပါတယ္။ကုန္စိမ္းဆိုင္မ်ားတြင္ေရာင္းခ်ၾကေသာ ကန္စြန္းႀကီးရြက္(တ႐ုတ္ကန္စြန္း)၊ကန္စြန္း႐ိုးနီမ်ားသည္ျမန္မာတို႔မၾကာခဏခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေလ့ရွိေသာ ဟင္းရြက္မ်ားထဲတြင္ပါဝင္ပါသည္။ယင္းတို႔ကိုခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေငြကုန္သက္သာေစသည့္အျပင္လူတို႔အတြက္ အာဟာရဓာတ္ တို႔လည္းျဖစ္ေစပါသည္။

ျမန္မာ႕စားသံုးမႈ
ကန္စြန္းရြက္ကို ငါး၊ ပုစြန္ျဖင့္ အခ်ဳိ႕ဟင္းတစ္ခြက္ ခ်က္စားျခင္းျပဳတ္တို႔စားျခင္း၊ ေၾကာ္ေလွာ္စားျခင္း၊ အသုပ္အျဖစ္ စားသံုးျခင္း၊ ခ်ဥ္ဖတ္ႏွင့္ ျပဳတ္၍ သနပ္စံုထည့္စားျခင္း၊ ပဲ၊ ငါး စသည့္တို႔ႏွင့္ ငါးေပါင္းေၾကာ္အျဖစ္လည္းေၾကာ္ေလွာ္စားသံုးၾကသည့္အျပင္အျခားဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ေရာေႏွာခ်က္စားေလ့
ရွိၾကပါသည္။

အဆိပ္အေတာက္ေျပေစသည့္ကန္စြန္းရြက္
မႈိဟင္းမ်ားခ်က္စားသံုးရာတြင္အဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုေျပေစရန္ကန္စြန္းရြက္ကို ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္စားေလ့ ရွိၾကပါသည္။ ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုး ရာတြင္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုးရသကဲ့သို႔ က်န္းမာေရးက႑တြင္လည္း ေဆးဝါး ဓာတ္စာအျဖစ္အသံုးဝင္ေစပါသည္။

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္း၏အဆိုမ်ား
ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ပံုမ်ားကိုအက်ယ္တဝင့္ ေဖာ္ျပထားၾကသည့္အနက္ ဥတုေသာဇနသဂၤဟ က်မ္းတြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပခ်က္မ်ားကိုဆက္လက္တင္ျပထားပါသည္။

ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်ဳိ၏။ ႏို႔ရည္၊ သုုက္တို႔ကို ပြားမ်ားေစ၏ ႐ႈေတာ္မူေဆးက်မ္းႏွင့္ ရသ ဓာတုက်မ္းတြင္ ကန္စြန္းရြက္သည္ ဝမ္းမီးကို ေျဖာင့္ေစျခင္း၊ ငန္းမန္းေၾကျခင္း၊ သုက္ကို ပြားမ်ားေစ၏ ႐ူးေသာအနာ၊ သည္းေျခႏွင့္ ယွဥ္ေသာအနာ၊ အဆိပ္အေတာက္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေသြးကင္း၊ ေလကင္း၊ အပုပ္ကင္း၊ အဖ်ားကင္း စသည္တို႔ကို ကုသရာတြင္ အသံုးဝင္ ေၾကာင္းကိုေဖာ္ျပပါသည္။

မ်က္စဥ္းေဆးရည္
ေက်းလက္တိုင္းရင္းေဆးဆရာမ်ား အသံုးျပဳခဲ့သည့္ ကန္စြန္းရြက္ပါဝင္ေသာ မ်က္စဥ္း ေဆးရည္မွာ သန္႔စင္ေဆးေၾကာထားေသာ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ကို လူႏို႔ ႏွင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး မ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ ခတ္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္ခမ္းစပ္နာ၊ မီးယပ္မ်က္စိနာ၊ မ်က္စိမႈန္ဝါးဝါးျဖစ္ေပၚေနေသာေဝဒနာတို႔ကိုကုသေပးႏိုင္ပါသည္။

ေဆးမွာေျဖေဆးကန္စြန္းရည္
ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးဝါးမ်ားအနက္ သမားေတာ္ကိုင္ ေဆးဝါးအခ်ဳိ႕တို႔တြင္ စိန္ဓာတ္ျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာ ေဆးဝါးမ်ားကို လူတို႔သံုးေဆာင္ေနစဥ္ သံပရာရည္ကို ေသာက္မိပါက စိန္အဆိပ္အေတာက္ကို ျဖစ္ေပၚ ေစႏိုင္ပါသည္။ ထိုသို႔ ျဖစ္လွ်င္ လတ္ဆက္ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ေသာ ကန္စြန္းရြက္ကို ထုေထာင္း၍ အရည္ႏွင့္ အဖတ္တို႔ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္အဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုေျပေစႏိုင္ပါသည္။

ဝမ္းဗိုက္ေရာဂါကုေဆးဝါးဓာတ္စာ
တစ္ခါတစ္ရံတြင္ လူႀကီးမ်ား အစာမွားျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ေတြ႕ျခင္း၊ မစားခ်င္မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ ေတြ႕ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္ယားယံပါက ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ထန္းလ်က္ကို အတူႀကိတ္ပါ။ ရလာေသာ အရည္ကို ဟင္းစားစတီး ဇြန္းထက္ဝက္ခန္႔ နံနက္တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုုးေပးျခင္းျဖင့္ ပကတိအတိုင္း က်န္းမာလာေစႏိုင္ပါသည္။

ေရေႏြးႏွင့္မီးေလာင္နာ
မိသားစုဝင္မ်ားတြင္ မၾကာခဏ ႀကံဳရတတ္ေနေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာမွာ ေရေႏြး ပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ မီးပူေလာင္ျခင္းတို႔ပင္ ျဖစ္ၾကပါသည္။ ေျခ၊ လက္တို႔တြင္ မီးေလာင္ နာထပါက ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ရည္ကို လိမ္းေပးပါ။ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ႏွင့္ သၾကားကို ထည့္ေဖ်ာ္လ်က္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္လည္း အဖုမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစျခင္းမွ ကင္းေဝးေစပါသည္။

အေၾကာတက္ျခင္းႏွင့္ကန္စြန္းရြက္
မၾကာခဏ ဇက္ေၾကာတက္ၾကသူမ်ား၊ ဇက္ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ကိုယ္ေငြ႕ေႏြးေႏြးႏွင့္ ဖ်ားခ်င္သကဲ့သို႔ ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္လက္မ်ား ေလးလံျခင္း၊ ေခၽြးငုပ္ ျခင္းမ်ား ခံစားရပါက သိေႏၶာဆားအနည္းငယ္မွ်ကိုကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္စပ္ေပးပါ။ထိုေဆးရည္ကို လူႀကီးေဆးတစ္ခြက္စာအတြက္ ဟင္းစာစတီးဇြန္းႏွင့္ တစ္ခြန္းကို နံနက္ တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္ တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္တိုက္ေကၽြးေပးပါ။ အဆိုပါ လကၡာဏာမ်ားအတြက္ ဤေဆးရည္တစ္စက္ကို သန္႔ရွင္းေသာေရ ဆယ္စက္ႏွင့္ ေရာစပ္၍မ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ခပ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္က်န္းမာေရးအတြက္
လတ္ဆက္သည့္ ကန္စြန္း႐ိုးနီ၊ ရြက္က်ပန္းလိန္ရြက္ကို ေရးေႏြးႏွင့္ေဖ်ာပါ။ ထို႔ေနာက္ ပါးပါးလွီး ျဖတ္ေတာက္၍ ငါးက်ည္းေျခာက္၊ င႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊ ဆား ထည့္၍ သံပရာရည္ဆမ္းကာ အသုပ္အျဖစ္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ ျဖစ္ေပၚ ႏိုင္ေသာ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ေသြးဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ အမ်ဳိးသမီးတို႔တြင္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ မီးယပ္ေသြးပုပ္ က်န္ေသာေရာဂါ၊ မီးယပ္ေသြးမမွန္ေသာေရာဂါ၊ သားအိမ္ေလွ်ာက်ေသာ ေရာဂါ၊ သားျမတ္နာ (ႏို႔အံုနာ)၊ ႏို႔ထြက္နည္းျခင္း၊ ဇက္ေၾကာထိုးျခင္း၊ ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ အသားအေရႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အေရျပားေရာဂါမ်ား၊ အသံဝင္ အသံ ပ်က္ေရာဂါအျပင္ ဆီးအိမ္ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါတို႔တြင္ကုသရာ၌အသံုးဝင္ေစပါသည္။

က်န္းမားေရး
မၾကာခဏ ကန္စြန္းရြက္ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာမႈကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ၿပီး ခြန္အား ဗလရွိျခင္း၊ ဝမ္းတြင္းေရာဂါကို သန္႔စင္ေပးျခင္း၊ အပူဒဏ္၊ အေအးဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိ ေစျခင္း၊ ေရာဂါတစ္စံုတစ္ရာ လြယ္ကူစြာ ဝင္ေရာက္မႈကို တားဆီးကာကြယ္ေစႏိုင္ပါ သည္။ ထိုကဲ့သို႔ အသံုးဝင္ေသာ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ တိုင္းရင္းေဆးေခါင္းစဥ္ျဖင့္ စာဖတ္ ပရိသတ္မ်ားထံသို႔ ေရးသားတင္ျပလိုက္ရပါသည္။

Wednesday, November 7, 2012

ၾကက္သြန္ျဖဴ၏ အံ႔အားသင့္ဖြယ္ရာ အစြမ္းသတၱိမ်ား



ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးရွိေၾကာင္းေတာ့
သိျပီးၾကမွာပါ။ ဒါ့အျပင္ တျခားအစြမ္းသတၱိေတြလည္း ရွိပါတယ္။

ျမင္းခြာရြက္အစြမ္း

ျမင္းခြာရြက္ဟာ စားစရာလဲဟုတ္၊ ေဆးလဲဟုတ္တယ္ဆိုတာ ျမန္မာေတြသာမကာ တျခားလူမ်ိဳးေတြကပါ မွတ္ယူၾကတယ္။ Sanskrit သသၤကရုိက္ဘာသာ နဲ႔ Mandooka Parni ေခၚတယ္။ Botanical ရုကၡေဗဒလို Centella asiatica ေခၚတယ္။ အဂၤလိပ္လို Asiatic pennywort ေခၚျပီး၊ စြယ္စံုက်မ္းမွာ Centella asiatica (Gotu Kola) လို႔ ပါတယ္။ အမ်ားဆံုး Indian Pennywort လို႔ ေခၚတယ္။ နာမယ္ေတာ့ India ပါ၊ လက္ေတြ႔မွာေတာ့ တရုပ္ပါ။ မူဆယ္ ၁ဝ၅ မုိင္ နယ္စပ္ကေန၂ဝဝ၈ ေအာက္တုိဘာလအတြင္း ေဆးျမင္းခြာ ဝ ဒသမ ၅၅ တန္ တဖက္ႏိုင္ငံကို တင္ပုိ႔ႏုိင္ခဲ့တယ္လုိ႔ ပါခဲ့တယ္။

သရက္သီး


အသီးမွာသရက္ဆိုတဲ့အတိုင္း အသားမ်ားၿပီး အရသာအလြန္ေကာင္းမြန္သည့္ သရက္သီး၏ အဂၤလိပ္အမည္မွာ
Mangoျဖစ္ၿပီး၊ ႐ုကၡေဗဒအမည္မွာ Mangifera L ဟုေခၚတြင္ၿပီးမ်ိဳးရင့္ Anacardiaceae ထဲတြင္ပါဝင္ပါတယ္။

ပင္စိမ္းရြက္အစြမ္း

ပင္စိမ္းရြက္မွာ ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းနဲ႔ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အစြမ္းေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ေဆးဖက္ဝင္ အပင္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳထားၾကတာပါ။

နားေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဆးနည္းလမ္းေကာင္းမ်ား

  • -(စားေဆး)ေႀကာင္လွ်ာေစ့အေျခာက္ကို အမွဳန္႔ျပဳလုပ္ပါ။ ၎ေနာက ႏြယ္ခ်ိဳႏွင့္ ဆတူေရာျပီး ေရြးႀကီးေစ့ေလာက္ ေဆးလံုးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ပ်ားရည္စစ္စစ္ျဖင့္လံုး၍ တစ္ခါေသာက္ ၂ လံုး တစ္ေန႕႔ ၃ ႀကိမ္မွ်ေသာက္ေပးပါ။

Tuesday, November 6, 2012

ငါသိတယ္၊ ငါလုပ္ႏိုင္ရမယ္္



သင္တတ္ႏိုင္မည္ ထင္သလား
မတတ္ႏိုင္ဘူး ထင္သလား
မည္သို႔ ထင္သည္ျဖစ္ေစ
သင့္အထင္ မွန္ပါလိမ့္မည္

ဟင္နရီဖို႔ဒ္

အဲသည္တုန္းက ေရာ့ကီး အသက္ ငါးႏွစ္။

သူ႔မိခင္ ကယ္လီက ပစ္ကပ္ ထရပ္ကားေလးကို ေမာင္းကာ သားအမိႏွစ္ေယာက္ အယ္လဗားမား ေတာေက်းလက္ပိုင္းကို ျဖတ္သန္းလာခဲ့ၾကသည္။ ေရာ့ကီးက သူ႔အေမေပါင္ေပၚ ေျခတင္လ်က္ အိပ္ရင္း လိုက္ပါလာသည္။ လမ္းက ယာဥ္ေၾကာႏွစ္ခုစာေလာက္သာ က်ယ္သည့္ ေတာလမ္း။ အေကြ႔အ၀ိုက္ ေတြလည္း မ်ားသည္။ ကယ္လီက ကားကို ဂ႐ုစိုက္ ေမာင္းႏွင္လာသည္။ သို႔ေသာ္ တစ္ေနရာတြင္ လမ္းက ေကြ႔သြားၿပီး

ကြမ္းရြက္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ကြမ္းရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြက ကယ္လ္စီယမ္၊ ကာ႐ိုတင္း၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ သိုင္ယာမင္းနဲ႔ ဗီတာမင္စီတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ လတ္တေလာ ေလ့လာ မႈေတြအရ ကြမ္းရြက္မွာ တန္နင္၊ သၾကား၊ မရွိမျဖစ္ဆီ စတာေတြ ပါဝင္ေနၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကြမ္းရြက္မွာပါတဲ့ ခ်ာဗီေကာဆိုတဲ့ ဖီေနာ ဓာတ္ဟာ အစြမ္းထက္ ပိုးသတ္အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ကြမ္းရြက္မွာ ေအာက္ပါ ေဆးဖက္ဝင္ အစြမ္းသတၱိေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။

Wednesday, October 24, 2012

မဟတၱမဂႏၶီရဲ႕ဖိနပ္တစ္ရံ


တစ္ေန႔ မဟတၱမဂႏၶီႀကီး ခရီးသြားရန္ ရထားေပၚအတက္မွာ သူ၏ ဖိနပ္တစ္ဖက္ ကၽြတ္ၿပီး ေအာက္ဘက္သံလမ္းေပၚက်သည္။ရထားကထြက္စျပဳေနၿပီျဖစ္ရာသူေကာက္မယူႏိုင္ေတာ့။
                        ေဘးလူေတြ ေငးၾကည့္ေနၾကဆဲ ဂႏၶီက ေအးေအးေဆးေဆးပင္ သူ႔မွာ က်န္ေနေသးသည့္ ဖိနပ္တစ္ဖက္ကိုခၽြတ္ကာေစာေစာကကၽြတ္က်ခဲ့သည့္ေနရာဘက္ဆီသို႔လွမ္းပစ္လိုက္သည္။

Monday, October 22, 2012

ဆပ္ကပ္



လူေကာင္းတစ္ေယာက္ရဲ႕ဘ၀မွာ
အေကာင္းဆံုးအစိတ္အပိုင္းဆိုတာ
မႀကီးက်ယ္တဲ့၊အမည္မေဖာ္တဲ့၊အမွတ္တရျပဳမေနတဲ့
အၾကင္နာ၊ေမတၱာအျပဳအမူေလးမ်ားပါ။
ဝီလ်ံဝါ့ဒ္စဝပ္                      

ကၽြန္ေတာ္ လူပ်ိဳေပါက္ အရြယ္ေလာက္က ျဖစ္သည္။ အေဖႏွင့္ ကၽြန္ေတာ္ ဆပ္ကပ္ပြဲအတြက္ လက္မွတ္ တန္းစီေနၾကသည္။ အေတာ္ၾကာ ေစာင့္ဆိုင္းၿပီးသည့္ ေနာက္တြင္ လက္မွတ္ေပါက္ႏွင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ၾကားမွာ မိသားစုတစ္ခုသာက်န္ေလသည္။

ညီအစ္ကိုႏွစ္ေယာက္



                        မိသားစုပိုင္ ယာေျမတစ္ခုကို ညီအစ္ကိုႏွစ္ေယာက္ အတူတကြ လုပ္ကိုင္ၾကသည္။ တစ္ေယာက္က အိမ္ေထာင္သည္။သူ႔မိသားစုကႀကီးသည္။ေနာက္တစ္ေယာက္ကလူပ်ိဳလူလြတ္။
                        တစ္ေနကုန္ အလုပ္လုပ္ၿပီးလွ်င္ လယ္ယာထြက္ သီးႏွံမ်ားႏွင့္ ေရာင္းခ်ရသည့္ အျမတ္အစြန္းမ်ားကို ညီအစ္ကိုနွစ္ေယာက္ညီတူညီမွ်ခြဲေ၀ယူၾကသည္။

ဆရာမေမး

ဆိုးေပဟာ သူ႕ဆရာမႏွင့္ အသည္းအသန္ျငင္းေနပါတယ္။
“မဟုတ္ဘူးဆိုးေပ ေဝလငါးဆိုတာဟာ လက္ေတြက်ေတာ့ လူကို မမ်ိဳႏုိင္ဘူးကြဲ႕။  ဘာျဖစ္လို႕လဲဆိုေတာ့ သူဟာ ႏို႕တုိက္သတၱ၀ါေတြထဲမွာ အၾကီးဆံုးျဖစ္ေပမယ့္ သူတို႕ရဲ႕ လည္ျမိဳေတြဟာ လူမ်ိဳႏုိင္ေလာက္ေအာင္ မၾကီးဘူး ကြဲ႕”