 |
ဆီးျဖဴ |
၁။ ဆီးျဖဴ႐ြက္ကို ကၽြမ္းေအာင္ ေလွာ္ၿပီး အုန္းဆီႏွင့္ ေရာ၍ ကေလးမ်ား၌ ျဖစ္တတ္ေသာ က်ဗဟံုးနာမ်ားကို လိမ္းေပးက ေပ်ာက္၏။
 |
ေလာက္ေသ |
၂။ ေလာက္ေသရြက္ ႏွင့္ ေဆာက္ျပာရြက္ ၂ မ်ိဳးကို ျပဳတ္၍ ေရေႏြးေႏြး ျဖင့္ မီးဖြား ၿပီး ေနာက္ မိခင္ ကို လည္းေကာင္း ၊ ကေလးကို လည္းေကာင္း ခ်ိဳးေပးပါက က်ဗဟံုး ေရာဂါ ၊ ေမြးကတည္း က ပါလာတတ္ေသာ သူငယ္နာ မ်ိဳးစံု ၊ အေၾကာတက္ ၊ အေၾကာကပ္ ေရာဂါႏွင့္ မိဘကိုယ္မွ ကူးစက္တတ္ ေသာ ေရာဂါ မ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ ၏။
 |
ဆီးျဖဴ |
၁။ ဆီးျဖဴအ႐ြက္ကို ေရႏွင့္ သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ ရ႐ွိေသာ အရည္ကို ပလုတ္က်င္းေပးခဲ့ေသာ္ လွ်ာကြဲျခင္း၊ပါးစပ္ကြဲျခင္း၊ ေပါက္ျခင္းႏွင့္
ေရစီးကမ္းၿပိဳျဖစ္ျခင္းမ်ား တစ္ခဏခ်င္း ေပ်ာက္ကင္း၏။
 |
ဆီးျဖဴ |
၁။ ဆီးျဖဴသီးကို အညက္ႀကိတ္၍ ထိပ္က အံုေပးပါက ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံ ျခင္း ေပ်ာက္၏။
 |
ဟင္းႏုနယ္ဆူးေပါက္ |
၂။ ဟင္းႏုနယ္ဆူးေပါက္အရြက္ ကို ညက္ညက္ႀကိတ္၍ ႏွာေခါင္း မွ စၿပီး မ်က္ႏွာ အထက္ပိုင္း သို႔ လိမ္းက်ံ ေပးေသာ္ ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံေသြးက် ေပ်ာက္၏ ။
 |
စံကားဝါ |
၁။ စံကားဝါအ႐ြက္ကို ေရညွစ္၍ ပ်ားရည္ႏွင့္ေရာေသာက္ေသာ္ ရင္ဘတ္ေအာင့္နာကိုေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ ၀မ္းတြင္း႐ွိ တုတ္ပိုး ၊ သန္ပိုးမ်ားကိုလည္း က်ဆင္းေစႏိုင္၏။
 |
ပိတ္ခ်င္း |
၂။ ပိတ္ခ်င္းသီး အမႈန္႕ ကုိ ေရေႏြး ႏွင့္ ေသာက္ပါက သန္က်၏။ ရင္နာ ၊ ရင္ေအာင့္ ျခင္းလည္း ေပ်ာက္၏။ ပ်ားရည္ ႏွင့္ ေရာ၍ လ်က္ပါက ေသြးလြန္ ေသြးက် ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ၿပီး အားအင္ ျပည့္ၿဖိဳးေစ၏။
 |
င႐ုတ္ေကာင္း |
၁။ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ႏွင့္ အညာခရာေစ့ ၂ မ်ိဳးကို အသင့္အတင့္ ေရာ၍ အမႈန္႕ျပဳျပီး စားသံုးပါက ေခြး႐ူးဆိပ္ ေျပေစသည္။
 |
ပဒိုင္း |
၂။ေခြး႐ူးျပန္ ေရာဂါအတြက္ ပဒိုင္းျမစ္ ကုိ ဆန္ေဆးရည္ ႏွင့္ ေသြး၍ တုိက္ၿပီး အမဲေျခာက္ ဖုတ္ ေကၽြးက ေပ်ာက္၏။
 |
ခေပါင္းေရၾကည္ |
၁။ ခေပါင္းေရၾကည္အေစ့ကို ျပာခ်၍ သၾကားႏွင့္ ေရာၿပီးအနည္းငယ္မွ် ေသာက္ေသာ္
ေသြးျမင္းသရိုက္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၁။ ခါးနာျခင္း ၊ ဒူးေရာင္ျခင္း ေရာဂါမ်ားအတြက္ ကိုရံႀကီးအရြက္ကို ႏြမ္းေအာင္ မီးခဲႏွင့္ကပ္၍ အပူဓာတ္မကုန္မီ နာေသာ ေနရာႏွင္ ေရာင္ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ တစ္နာရီခန္႔ စည္းေပးက ေပ်ာက္၏ ။
၂။ ဗုဒၶသရဏပင္ အပြင့္ ကေလးမ်ား ျပဳတ္၍ ရေသာ ေရျဖင့္ ငါးေျမြထိုး၊ ငါးဟင္း ခ်က္ရာတြင္ ေလာင္း၍ ခ်က္ၿပီး စားပါက ၿမီးေညွာင့္႐ိုး ကိုက္ေသာ ေရာဂါ၊ ခါးကုိက္ခဲ ေသာေရာဂါ၊ ပိတ္၀မ္း ေရာဂါ တုိ႕အား ေပ်ာက္ကင္းေစ ႐ံုမက ဇက္ေၾကာတက္ ေရာဂါ၊ အနာ ရင္းေသာ ေၾကာင့္ နာက်င္ ကိုက္ခဲေသာ ေရာဂါ ၊ ၀မ္းပ်က္ ၊ ခံတြင္းပ်က္၊ ေျခဆစ္ လက္ဆစ္ ေညာင္းျခင္း၊ ပါးစပ္ ခၽြဲျခင္း စေသာ ေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
၃။ ဒူးေခါင္း ကိုက္ခဲျခင္း ၊ ေကြးဆန္႔၍ မရျခင္း အတြက္ မရိုးေဆး ႏွင့္ လိမ္းနယ္ေပး ရ၏ ။
၄။ အသက္ႀကီး ေသာသူ မ်ားတြင္ ျဖစ္ေပၚ တတ္သည့္ ဒူးေခါင္း ေရာင္ျခင္း၊ အဆစ္ အမ်က္ ေရာင္ျခင္း၊ ေျခမ်က္စိ ေရာင္ျခင္း မ်ားအတြက္ မိႆလင္ ျမစ္ဥ ကို ထုေထာင္း ၍ ၾကပ္စည္း ေပးလွ်င္ ေပ်ာက္၏။
၁။ ကပ္ေစးနဲ(ႏြားျမီးကပ္)အျမစ္ကို ေရႏွင့္ေသြး၍ တစ္ေန႔ ၂ ႀကိမ္က် လိမ္းေပးေသာ္ ႏို႔ပ်ဥ္းက်ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
- ၁ ။ ကန္စြန္းရိုးနီအရြက္ကို ဟင္းခ်က္ စားေသာ္ ေသြး၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
- ၂။ေသြး၀မ္းသြားလၽွင္ ဆီးျဖဴသီးအစိမ္းကို ေထာင္း၍ အရည္ညွစ္ ယူၿပီး သံပရာရည္ႏွင့္ ေသာက္လွ်င္ ခ်က္ခ်င္းသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။
- ၃။ ေသြး ၀မ္း ဆင္းလွ်င္ မီးကြင္းဂမုန္းအရြက္ရည္ ကိုၫွစ္ ၍ ေၾကြဇြန္း တစ္ဇြန္း ခန္႔ ေသာက္ေပး ျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ၏ ။
- ၄။ ေသြး၀မ္း သြားျခင္း ၊ ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း ၊ နာက်င္ကိုက္ ခဲျခင္း၊ ဆီး၌ ေသြးပါျခင္း တို႔ အတြက္ ျမင္းခြာ ရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ ျပဳလုပ္ ေသာက္က ေပ်ာက္၏ ။
- ၁။ ကင္ပိမ့္အျမစ္ျပဳတ္ရည္သည္ သည္းေျခႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းေသာ ေအာ့အန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
- ၂။ ဆိတ္ဖလူးအရြက္ကို ႀကိတ္၍ ရေသာ အရည္ကို ပ်ားရည္ သို႔မဟုတ္ သၾကားႏွင့္ ေရာစပ္ေသာက္ပါက သည္းေျခေရာဂါ ၊ နာတာရွည္ေရာဂါ အဖ်ား ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။
- ၃။ မန္က်ည္းသီးဟာ သည္းေျခလုပ္ငန္းေဆာင္တာ ေဝဒနာေတြကို ကုသေပးႏိုင္ပါတယ္။
အသက္ႀကီးသူေတြမွာျဖစ္တတ္တဲ့ ႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ သို႔မဟုတ္ ဒူးက်ီး ေပါင္းတက္ေရာဂါ (Osteroarthritis) ကို ဗီတာမင္ D ႏွစ္ဆတိုး စားျခင္းျဖင့္ ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္လို႔ မၾကာေသးမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနက ရည္ၫႊန္း ေျပာဆိုပါတယ္။ ဒါက ဗီတာမင္ D တစ္ေန႔လွ်င္ ၂၀ဝ ယူနစ္စားသံုး သင့္တယ္လို႔ ေထာက္ခံထားတဲ့ ပမာဏကို တိုးျမႇင့္ၿပီး တစ္ေန႔ ၄၀ဝ ယူနစ္အထိ စားသံုးဖို႔ျဖစ္တယ္။ ဗီတာမင္ D က ဒူးဆစ္မွာရွိတဲ့ အ႐ိုးႏုႏွင့္ အ႐ိုးမ်ား ယိုယြင္းပ်က္စီး ျခင္းကို ကာကြယ္ရာမွာ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တယ္လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကတယ္။ သင့္မွာ ႐ိုးဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာ ရွိေနမွန္းသိရင္ ဗီတာမင္ D ပိုမိုပါဝင္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ပိုစားသံုးေပးပါ။ ဗီတာမင္ D ၾကြယ္ဝ စြာပါဝင္တဲ့ အစားအစာမ်ားထဲမွာ ႏို႔၊ ဥမ်ား၊ အားျဖည့္ ဆီရီယယ္မ်ား (Fortified Cereals) ႏွင့္ အဆီမ်ား တဲ့ ငါးမ်ားပါဝင္ပါတယ္။ ဒါမွ မဟုတ္ ဗီတာမင္ D ျဖည့္စြက္စာ စားသင့္/ မသင့္ သင့္ဆရာဝန္ကို ေမးၾကည့္ပါ။ ခႏၶာကိုယ္ကို ေနေရာင္ႏွင့္ ထိေတြ႕ေစဖို႔လည္း အေသအခ်ာလုပ္ေဆာင္ပါ။ လူ႕ခႏၶာကိုယ္က ေနေရာင္ျခည္ အကူအညီႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း (အေရ ျပားမွာ) ဗီတာမင္ D ကို ထုတ္လုပ္ ေပးလို႔ျဖစ္ပါတယ္။
ဦးလွျမင့္(ဂႏၶမာ)
အသံုးျပဳပံု-
ပဥၥငါးပါး
၁ ။ ပဥၥငါးပါးအရည္ကို အားတိုးေဆးအျဖစ္ လည္းေကာင္း ၊ အသည္းေရာင္ေရာဂါ ၊ အေရျပားေရာဂါကုေဆးအျဖစ္ လည္းေကာင္းသံုး၏ ။
၂ ။ ၎အရည္ ႏွစ္စက္ခန္႔ ကို ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာ၍ ေမြးစကေလး မ်ားအား တိုက္ပါက ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး နာကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ ဆံပင္နက္ဆိုးေဆးအျဖစ္လည္း သံုး၏ ။
အသံုးျပဳပံု-
အပင္
၁ ။ အၫြန္႔ကို ၾကက္ရိုးႏွင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း ၊ တင္က်ီးရိုးႏွင့္ ေသာ္ လည္းေကာင္း ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေသာက္ပါက ဆီးေအာင့္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါႏွင့္ အျခား ဆီးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္၏ ။ ေအးေအာင္ျပဳေသာ ေဆးဘက္တြင္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
၂ ။ ေက်ာက္တည္ ေရာဂါ အတြက္ ယင္းႀကိတ္ၫွစ္ရည္ ကို ႏြားႏို႔ သၾကားႏွင့္ေရာ၍ ေသာက္ရ၏။ ၃ ။ မ်က္စိေရာဂါႏွင့္ ေလနာ ၊ ရင္ဘတ္နာေရာဂါအတြက္ လည္း ေဆးအျဖစ္ ေဖာ္စပ္အသံုးျပဳႏိုင္သည္။
အသံုးျပဳပံု-
အရြက္
၁ ။ သန္က် ေစသည္။တုတ္ေကာင္ႀကီး မ်ားလည္း က်ေစသည္။ အရြက္ကို ႀကိတ္၍ စားျခင္း ျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ႀကိတ္၍ အံုကပ္ေပး ပါက အေၾကာငုပ္ ျခင္း ၊ တက္ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ အရြက္ကို ေခ်၍ ရွဴေပးေသာ္ အမူးအေမာ္ ႏွင့္ ထိပ္ကပ္နာ ေပ်ာက္၏။
အသံုးျပဳပံု-
အသီး
၁ ။ ပ်ားရည္ႏွင့္ ၾကစုသီးမႈန္႔ကို လ်က္ေပးေသာ္ ေလေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ ၾကစုသီးကို ထုေျခ၍ ေဆးတံတြင္ထည့္ေသာက္ေသာ္ ပန္းနာေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၃ ။ ၾကစုသီးကို မုန္႔ကၽြဲသည္းကဲ့သို႔ က်ိဳစားေသာ္ ၀မ္းတစစ္စစ္ သက္ေသာ ေရာဂါ ၊ အစာမေၾက ၀မ္းသက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
အသံုးျပဳပံု-
အရြက္
၁။ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကို ဆား၊ ထန္းလ်က္ထည့္၍ ၃ ခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳေသာက္က တုန္ဖ်ား ၊ ခ်မ္းဖ်ား ေပ်ာက္၏ ။
၂။ အရြက္ႀကိတ္ၫွစ္ရည္ကို ေသာက္လွ်င္ အူတြင္းရွိ ေရာဂါပိုးမ်ားကို ေသေၾကပ်က္စီး၏ ။
၃။ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ရည္ကို ဖန္ခါးသီးႏွင့္ ေသြးေသာက္ေသာ္ အသည္းေရာင္၍ အသား၀ါေသာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
အသံုးျပဳပံု-
အရြက္
၁ ။ အရြက္ကို ေခါင္း ကိုက္ေပ်ာက္ေဆး၊ အနာအံုေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။
၂ ။ အရြက္ကို ေရျဖင့္ သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ ေသာက္လွ်င္ ေလသလိပ္အားႀကီးျခင္း ၊ ေ၀ွးေစ့ႀကီးျခင္း ၊ ဆီးအိမ္၌ ထံုက်င္ကိုက္ခဲျခင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းနာ ၊ သည္းေျခနာတို႔ကို ေပ်ာက္ေစ၏။
အေစ့
၁ ။ ကင္းဆိပ္ေျဖေဆးအျဖစ္ အေစ့ကို ေသြး၍ လိမ္းေပးရ၏ ။