၁။ သခြားသီးဟာ ေန႔တုိင္း လုိအပ္ေနတဲ့ ဗိတာမင္ေတြ အားလံုးကို ေပးစြမ္း ႏိုင္ပါတယ္။ သခြားသီး တစ္လံုးမွာ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္း၊ ဘီတူး၊ ဘီသရီး၊ ဘီဖုိက္၊ ဘီဆစ္၊ ေဖာ္လစ္ အက္ဆစ္၊ ဗီတာမင္ စီ၊ ကယ္လ္ဆီယမ္၊ သံဓါတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စဖရပ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ဇင့္ဓါတ္ေတြ ပါဝင္ ပါတယ္။
Thursday, December 27, 2012
အံ့ဖြယ္ရာအစြမ္း ရွိတဲ့ ေဂၚရခါးသီး ေခၚ ဆူကာသီး
ေဂၚရခါးသီး ကို ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေစ်းသက္သက္သာသာနဲ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရရွိနိုင္ပါတယ္…..။ ရွမ္းျပည္မွာဆိုရင္ေဆာင္းရာသီမွာ မျမင္ခ်င္မွ အဆုံး ေတာင္ပုံရာပုံနဲ႕ ေပါမ်ားလွပါတယ္…။ ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ (sugar ) ဆူကာသီးလုိ႕ေခၚပါတယ္…။ အိမ္တိုင္းမွာ လုိုလုိ စင္တင္ျပီး စိုက္ထားၾကပါတယ္…။ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွ သြားခူးစားၾကမ်ိဳးပါ…။
သစ္သီးဝလံတို႔၏ အေစ့ကို စားသင့္မစားသင့္
သစ္သီးဝလံအခ်ိဳ ႔ရဲ ႔အေစ့ကို စားလု႔ိရတယ္လို႔ ထင္ေနသူမ်ား ရွိေနပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ယင္းအေစ့ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ျပဳတယ္။ ဝမ္းနဲ႔ ပက္သက္တဲ့ ေရာဂါ ေပ်ာက္တယ္၊ မ်က္စိ အားတိုးတယ္လို႔ ထင္သူမ်ားလည္း ရွိေနပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ ယင္းအေစ့မ်ားကို မစားသင့္ပါဘူး။ (သာမန္- အျပင္အသားစားရေသာ သစ္သီးဝလံမ်ားကို ဆုိလိုသည္၊ အေစ့စားရေသာ ေျမပဲ၊ ပဲသီး တို႔ကဲ့သုိ႔ အသီးမ်ားကို မဆိုလိုပါ။)
သင္က ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားသူလား
ေအာက္ပါ အခ်က္အလက္ေတြထဲက တစ္ခုမဟုတ္ တစ္ခု ရွိေနပါက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ေရာဂါေတြကို လကၡဏာ မရွိသူေတြထက္ ပိုမိုျဖစ္ပြား ႏုိင္ေျခ ရွိပါတယ္။
၁။ ေသြးတိုးေရာဂါရွိျခင္း
သင့္မွာ ေသြးတုိးရွိတာက ႏွလံုးကို ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို ပ်က္စီးကာ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔မႈေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
၂။ အမ်ဳိးသားျဖစ္ျခင္း
အမ်ဳိးသားေတြက အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမ်ား ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြကေတာ့ အမ်ဳိးသားေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမ်ားပါတယ္။
၃။ မ်ဳိး႐ိုးရွိျခင္း
မိဘမ်ဳိး႐ိုးမွာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါ တစ္ခုခု ရွိသူေတြဟာ တျခားသူေတြထက္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။
၄။ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ျခင္း
အသက္ ၄၀ ေက်ာ္လာသူေတြဟာ အသက္ ၄၀ ေအာက္ အရြယ္ေတြထက္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။
၅။ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ မ်ားျခင္း
ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာမ်ားပါက ေသြးေၾကာအတြင္းမွာ အဆီခဲေတြကို ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြ တျဖည္းျဖည္း က်ဥ္းေစပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြ က်ဥ္းသြားတာေၾကာင့္ ႏွလံုးဆီကို ေသြးစီးဆင္းမႈ နည္းသြားေစၿပီး ႏွလံုး ေရာဂါကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
၆။ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
ေဆးလိပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ နစ္ကိုတင္းက ႏွလံုးခုန္ျမန္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို က်ဥ္းေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးဆီ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
၇။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိျခင္း
ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိသူေတြရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံုေလာက္က ေနာက္ဆက္တြဲ ျဖစ္ပြားတဲ့ ႏွလံုးနဲ႔ ေ
သြးေၾကာေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေသဆံုးခဲ့ၾကပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ေဝဒနာရွင္ေတြဟာ ေသြးခ်ဳိကို ထိန္းထားႏုိင္တယ္ ဆုိရင္ေတာင္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားပါတယ္။ ေသြးခ်ဳိကို ထိန္းမထားႏုိင္ခဲ့ရင္ေတာ့ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို ဆုိးဆိုးရြားရြား ထိခိုက္ႏုိင္ပါတယ္။
၈။ အဝလြန္ျခင္း
အဝလြန္သူေတြဟာ အထူးသျဖင့္ ခါးတစ္ဝိုက္မွာ အဆီမ်ားသူေတြဟာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ မ်ားပါတယ္။
၉။ အရက္ေသာက္ျခင္း
အရက္ေသာက္သံုးသူ အမ်ားစုဟာ သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏကိုသာ ေသာက္သံုး သူ အလြန္နည္းပါတယ္။ အလြန္အကၽြံ ေသာက္သံုးတာေတြေၾကာင့္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ မ်ားရတာပါ။
၁ဝ။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း
စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ ထြက္လာတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။
၁၁။ လႈပ္ရွားမႈမရွိျခင္း
ပံုမွန္ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ပံုမွန္ ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္တာ၊ လႈပ္ရွားမႈ မရွိတာ ေတြက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာက ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာ ပမာဏနဲ႔ ေသြးေပါင္ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါနဲ႔ အဝလြန္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
ဇာျခည္ဝင္း(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
၁။ ေသြးတိုးေရာဂါရွိျခင္း
သင့္မွာ ေသြးတုိးရွိတာက ႏွလံုးကို ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို ပ်က္စီးကာ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔မႈေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
၂။ အမ်ဳိးသားျဖစ္ျခင္း
အမ်ဳိးသားေတြက အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမ်ား ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြကေတာ့ အမ်ဳိးသားေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမ်ားပါတယ္။
၃။ မ်ဳိး႐ိုးရွိျခင္း
မိဘမ်ဳိး႐ိုးမွာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါ တစ္ခုခု ရွိသူေတြဟာ တျခားသူေတြထက္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။
၄။ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ျခင္း
အသက္ ၄၀ ေက်ာ္လာသူေတြဟာ အသက္ ၄၀ ေအာက္ အရြယ္ေတြထက္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ပိုမိုမ်ားပါတယ္။
၅။ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ မ်ားျခင္း
ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာမ်ားပါက ေသြးေၾကာအတြင္းမွာ အဆီခဲေတြကို ျဖစ္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြ တျဖည္းျဖည္း က်ဥ္းေစပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြ က်ဥ္းသြားတာေၾကာင့္ ႏွလံုးဆီကို ေသြးစီးဆင္းမႈ နည္းသြားေစၿပီး ႏွလံုး ေရာဂါကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
၆။ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
ေဆးလိပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ နစ္ကိုတင္းက ႏွလံုးခုန္ျမန္ေစၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို က်ဥ္းေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးဆီ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
၇။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိျခင္း
ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါရွိသူေတြရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံုေလာက္က ေနာက္ဆက္တြဲ ျဖစ္ပြားတဲ့ ႏွလံုးနဲ႔ ေ
သြးေၾကာေရာဂါေတြေၾကာင့္ ေသဆံုးခဲ့ၾကပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ေဝဒနာရွင္ေတြဟာ ေသြးခ်ဳိကို ထိန္းထားႏုိင္တယ္ ဆုိရင္ေတာင္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားပါတယ္။ ေသြးခ်ဳိကို ထိန္းမထားႏုိင္ခဲ့ရင္ေတာ့ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို ဆုိးဆိုးရြားရြား ထိခိုက္ႏုိင္ပါတယ္။
၈။ အဝလြန္ျခင္း
အဝလြန္သူေတြဟာ အထူးသျဖင့္ ခါးတစ္ဝိုက္မွာ အဆီမ်ားသူေတြဟာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ မ်ားပါတယ္။
၉။ အရက္ေသာက္ျခင္း
အရက္ေသာက္သံုးသူ အမ်ားစုဟာ သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏကိုသာ ေသာက္သံုး သူ အလြန္နည္းပါတယ္။ အလြန္အကၽြံ ေသာက္သံုးတာေတြေၾကာင့္ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ မ်ားရတာပါ။
၁ဝ။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း
စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ ထြက္လာတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။
၁၁။ လႈပ္ရွားမႈမရွိျခင္း
ပံုမွန္ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ပံုမွန္ ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္တာ၊ လႈပ္ရွားမႈ မရွိတာ ေတြက ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာက ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာ ပမာဏနဲ႔ ေသြးေပါင္ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါနဲ႔ အဝလြန္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
ဇာျခည္ဝင္း(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
လူတိုင္းၾကိဳက္တဲ့ေျပာင္းဖူး ၏ အာနိသင္မ်ား
ေျပာင္းဖူးမွာ အာဟာရ ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳး ေက်းဇူး
မ်ားစြာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးမွာ ဗီတာမင္ B1 ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္တည္ေဆာက္ၿဖိဳခြဲမႈမွာ အသံုးျပဳႏိုင္သလို ဗီတာမင္ B5 ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ဇီဝကမၼဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြမွာ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ဆဲလ္သစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚေစသလို ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာဂါေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
မ်ားစြာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးမွာ ဗီတာမင္ B1 ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္တည္ေဆာက္ၿဖိဳခြဲမႈမွာ အသံုးျပဳႏိုင္သလို ဗီတာမင္ B5 ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ဇီဝကမၼဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြမွာ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ဆဲလ္သစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚေစသလို ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈေၾကာင့္ ေရာဂါေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ရုံးပတီသီးကေပးတဲ့ သူမတူတဲ့ အစြမ္းမ်ား
ရုံးပတီသီးမွာ စားလို႔ လည္းေကာင္းျပီး ေပးစြမ္းႏူိင္တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကေတာ႔
- အရိုးကိုသန္မာေစသည္။
- ႏွလံုးကိုကာကြယ္ေပးသည္။
- အဆစ္အမ်က္ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစသည္။
- ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုထိန္းေပးသည္။
- ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုေကာင္းေစသည္။
- အရိုးကိုသန္မာေစသည္။
- ႏွလံုးကိုကာကြယ္ေပးသည္။
- အဆစ္အမ်က္ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစသည္။
- ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုထိန္းေပးသည္။
- ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုေကာင္းေစသည္။
လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္က ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါသလား
ျမန္မာျပည္တြင္ ေသြးကင္ဆာေရာဂါကုိ(၁၀)ရက္အတြင္းပေပ်ာက္သြားေအာင္ကုသေပးနိင္
ၿမန္မာၿပည္႔ရဲ႔က်က္သေရအရွိဆုံးသတင္းေလးတစ္ခုကုိေၿပာၿပခ်င္ပါတယ္
..အဲ႔ဒါကေတာ႔ေသြးကင္ဆာေရာဂါကုိ(၁၀)ရက္အတြင္းပေပ်ာက္သြားေအာင္ကုသေပးနိင္ခဲ႔တဲ႔
ဆရာမေလးႏွစ္ေယာက္ရဲ႔လိပ္စာကုိေၿပာၿပခ်င္ပါတယ္♣♣ဆရာဝန္မေလးႏွစ္ေယာက္ရဲ႔ေၿပာၿပခ်က္အရ
ဒီေရာဂါကုိကုသနိင္ေအာင္ကုိရီးယားနိင္ငံေတာေတာင္ထဲမွာရရွိထားတဲ႔တုိင္းရင္းေဆးနဲ႔ကုသနိင္ခဲ႔တာ
ၿဖစ္ပါတယ္၊ဒီသတင္းေလးကုိအားလုံးရွယ္ေပးၾကပါေနာ္...
..အဲ႔ဒါကေတာ႔ေသြးကင္ဆာေရာဂါကုိ(၁၀)ရက္အတြင္းပေပ်ာက္သြားေအာင္ကုသေပးနိင္ခဲ႔တဲ႔
ဆရာမေလးႏွစ္ေယာက္ရဲ႔လိပ္စာကုိေၿပာၿပခ်င္ပါတယ္♣♣ဆရာဝန္မေလးႏွစ္ေယာက္ရဲ႔ေၿပာၿပခ်က္အရ
ဒီေရာဂါကုိကုသနိင္ေအာင္ကုိရီးယားနိင္ငံေတာေတာင္ထဲမွာရရွိထားတဲ႔တုိင္းရင္းေဆးနဲ႔ကုသနိင္ခဲ႔တာ
ၿဖစ္ပါတယ္၊ဒီသတင္းေလးကုိအားလုံးရွယ္ေပးၾကပါေနာ္...
မာလကာသီးႏွင့္က်န္းမာေရး
မာလကာသီးဟာ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား ႏွစ္ၿခိဳက္စားသံုးၾကတဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေပမယ့္ မာလကာသီးနဲ႔ အလွျပင္တာ ကေတာ့ ရွားပါ လိမ့္မယ္။ မာလကာသီးဟာ ပ်ိဳေမမ်ားအတြက္ ကရိကထိမ်ားကာ ကမကထ စီစဥ္ဝယ္ယူရမယ့္ သစ္သီး တစ္မ်ိဳး မဟုတ္တဲ့ အျပင္ ေစ်း လည္းခ်ိဳ အလြယ္လည္း ဝယ္ယူႏုိင္တဲ့ အျပင္ အလွအပအတြက္ပါ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳ ႏုိင္တာမို႔ မာလကာသီးနဲ႔ အလွအပ ေရးရာ အျဖစ္ ေဖာ္ျပလိုက္ ရပါတယ္။
မန္က်ည္းသီး၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား
မန္က်ည္းရြက္မွာပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစတဲ့အစြမ္း ရွိပါတယ္။ မန္က်ည္းရြက္ဟာ ကိုယ္တြင္း အပူကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ကို တိုးေစတယ္လို႔ အင္ဒိုနီးရွား ေဆးဖက္ဝင္ အပင္ေတြကို ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ားသလို ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးမွာ က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ တျခား အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ေတြလည္း မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အေအးမိေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာ၊ အဖ်ားက်ေစတာ၊ အစာေၾကေစတာ၊ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေစတာ၊ႏွလံုးက်န္းမာေရးေကာင္းေစတာ စတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြအျပင္ ဝမ္းမွန္ေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိပါတယ္။
ပင္စိမ္းရြက္၏ ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း
ပင္စိမ္းရြက္မွာ
ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းနဲ႔ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အစြမ္းေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ေဆးဖက္ဝင္
အပင္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳထားၾကတာပါ။
ပိန္ေန၍ ၀ ခ်င္ေသာသူမ်ားအတြက္ ဓါတ္စာ
လူရယ္လုိ့ ျဖစ္လာရင္ တစ္ခ်ိဳ့ကပိန္သည္၊ တစ္ခ်ိဳ့က ၀ သည္ဟူ ၍ ကဲြျပားလာႀကပါသည္။
ထုိသုိ့ကဲြျပား သလုိ လူေတြရဲ ့စိတ္ထဲမွာလဲ ကဲြျပားေသာခံစားခ်က္မ်ား ကုိယ္စီ ရွိေနႀကပါသည္။ ပိန္တဲ့သူက၀ခ်င္သည္ ၀တဲ့သူကပိန္ခ်င္သည္။ အခု ပိန္တဲ့သူရဲ ့ ၀ ခ်င္တဲ့ စိတ္အဟာရ ျပည့္သြားေအာင္ ျမန္မာ့တုိင္းရင္းေဆးပညာ နဲ ့ ေလ့လာ ဓါတ္စာ စားႀကည့္ရေအာင္၊ လူရယ္ လုိ ့ ျဖစ္လာရင္ လူတစ္ေယာက္မွာ ဓါတ္ႀကီးေလးပါးနဲ ့တည္ေဆာက္ထားႀကတယ္လုိ ့ ဆုိပါသည္။
ထုိသုိ့ကဲြျပား သလုိ လူေတြရဲ ့စိတ္ထဲမွာလဲ ကဲြျပားေသာခံစားခ်က္မ်ား ကုိယ္စီ ရွိေနႀကပါသည္။ ပိန္တဲ့သူက၀ခ်င္သည္ ၀တဲ့သူကပိန္ခ်င္သည္။ အခု ပိန္တဲ့သူရဲ ့ ၀ ခ်င္တဲ့ စိတ္အဟာရ ျပည့္သြားေအာင္ ျမန္မာ့တုိင္းရင္းေဆးပညာ နဲ ့ ေလ့လာ ဓါတ္စာ စားႀကည့္ရေအာင္၊ လူရယ္ လုိ ့ ျဖစ္လာရင္ လူတစ္ေယာက္မွာ ဓါတ္ႀကီးေလးပါးနဲ ့တည္ေဆာက္ထားႀကတယ္လုိ ့ ဆုိပါသည္။
နားေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဆးနည္းလမ္းေကာင္းမ်ား
- -(စားေဆး)ေႀကာင္လွ်ာေစ့အေျခာက္ကို အမွဳန္႔ျပဳလုပ္ပါ။ ၎ေနာက ႏြယ္ခ်ိဳႏွင့္ ဆတူေရာျပီး ေရြးႀကီးေစ့ေလာက္ ေဆးလံုးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ပ်ားရည္စစ္စစ္ျဖင့္လံုး၍ တစ္ခါေသာက္ ၂ လံုး တစ္ေန႕႔ ၃ ႀကိမ္မွ်ေသာက္ေပးပါ။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ သြယ္လ် က်န္းမာလိုရင္ ဒီေဖ်ာ္ရည္(၅)မ်ဳိးဘဲေသာက္ေနာ္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္ဟာ သင္စားတဲ့ ထမင္းပန္းကန္ကို သတိထား ဂ႐ုစိုက္ေပးဖို႔ လို႐ံုသာမက သင္ေသာက္တဲ့ ဖန္ခြက္ကိုလည္း အေလးထားသင့္ပါတယ္။ ေရပန္းစားတဲ့ ေဆာ္ဒါ အခ်ဳိရည္ေတြ၊ သစ္သီး အခ်ဳိရည္ေတြနဲ႔ စြမ္းအားျဖည့္ အရည္ေတြဟာ သၾကား ေတြနဲ႔ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြ အတြက္ေတာ့ ရန္သူပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ သြယ္လ် က်န္းမာလိုရင္ အဲဒီအရည္ေတြ အစား ေအာက္ပါ အရည္ငါးမ်ဳိးကို ေသာက္သင့္ပါတယ္။
ထမင္းစားျပီးလွ်င္ေရွာင္ႀကဥ္သင့္သည့္အခ်က္မ်ား
ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔၏ အဓိကအစားအစာမွာ ထမင္းျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္စားေနၾကသည္ျဖစ္ရာ
ထမင္းစားၿပီးလွ်င္
ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အခ်က္(၇)ခ်က္ကို
က်န္းမာေရးအသိရွိေစရန္
ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။
ကိုက္လန္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀ ရပ္
ကိုက္လန္ကို အစိမ္းေရာင္
ဟင္းရြက္တို႔ရဲ႕ ဘုရင္မလို႔ တင္စားတတ္ၾကသလို အာဟာရ စုေပါင္းရာ အိမ္တစ္လံုးလို႔လည္း
ေခၚဆိုတတ္ၾကပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲကို ကိုက္လန္ ထည့္စားေပးမယ္ဆိုရင္
ေအာက္ပါ
အက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀ မ်ဳိးကို ရရွိပါလိမ့္မယ္။
ကြမ္းရြက္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
ကြမ္းရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြက
ကယ္လ္စီယမ္၊ ကာ႐ိုတင္း၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ သိုင္ယာမင္းနဲ႔ ဗီတာမင္စီတို႔
ျဖစ္ၾကပါတယ္။ လတ္တေလာ ေလ့လာ မႈေတြအရ ကြမ္းရြက္မွာ တန္နင္၊ သၾကား၊ မရွိမျဖစ္ဆီ
စတာေတြ ပါဝင္ေနၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကြမ္းရြက္မွာပါတဲ့ ခ်ာဗီေကာဆိုတဲ့ ဖီေနာ ဓာတ္ဟာ
အစြမ္းထက္ ပိုးသတ္အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ကြမ္းရြက္မွာ ေအာက္ပါ ေဆးဖက္ဝင္ အစြမ္းသတၱိေတြ
ပါဝင္ေနပါတယ္။
Thursday, December 20, 2012
သေဘၤာသီးကို ေဆးအျဖစ္ စားသံုးျခင္း
· နံနက္ ၈ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါသည္။
· နံနက္ ၉ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ေသြးအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းကို ေကာင္းမြန္သည္။ ေသြးသားကို သန္႔စင္ေစသည္။
· နံနက္ ၁၀ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အသည္း၌ ပူျခင္းကို ေကာင္းမြန္ၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို သက္သာေစသည္။
· နံနက္ ၁၁ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အာသီးနာျခင္း၊ အာေျခာက္ျခင္းတို႔ကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။
· မြန္းလဲြ ၁ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ႏြယ္ခ်ိဳမႈန္႔ႏွင့္ တို႔၍စားလွ်င္ အစာေၾကေစသည္။
· မြန္းလဲြ ၂ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ပါးစပ္ပုပ္၍ ပါးစပ္နံျခင္းကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။
· မြန္းလဲြ ၃ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အူမႀကီးပူ၍ ဝမ္းမေကာင္းလွ်င္ စားသံုးႏိုင္သည္။
· ညေန ၄ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ပ်ားရည္ႏွင့္တို႔စားပါက ေသြးတိုးျခင္းကို သက္သာေစသည္။ (ကေလးမစားရ)
· ညေန ၅ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ဆီးခ်ိဳျဖစ္ျခင္းကို သက္သာေစသည္။
· ညေန ၇ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - တစ္ေနကုန္ပင္ပန္းျခင္းကို သက္သာေစၿပီး စိတ္ရႊင္လန္းေစသည္။
· ညေန ၈ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ေသြးသားကို သန္႔စင္ေစသည္။
· ညေန ၉ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - သၾကားႏွင့္တို႔စားပါက အသည္း၌ပူျခင္းကို သက္သာေစသည္။
တ႐ုတ္ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ သေဘၤာသီးသည္ အစာေၾကျခင္း၊ အားအင္ျပန္လည္ျဖည့္စြမ္းေပးျခင္းစသည့္ အာနိသင္မ်ား ရိွေၾကာင္း တ႐ုတ္တိုင္းရင္း သမားေတာ္မ်ားအဖဲြ႕မွ ဒုတိယဥကၠ႒ သမားေတာ္ဦးဖန္က ေျပာၾကားသည္။
သေဘၤာသီး စားျခင္းေၾကာင့္ ဆိုးက်ိဳးမရိွဘဲ စဲြစဲြၿမဲၿမဲစားသံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္း၊ တစ္ခါစားလွ်င္ တစ္စိတ္မွ ႏွစ္စိတ္အထိ စားသံုးသင့္ၿပီး ယင္းသို႔စားသံုးရာတြင္ သေဘၤာသီးစိတ္အား ဇြန္းျဖင့္ အခံြနားကပ္သည္အထိ ျခစ္၍စားသင့္ေၾကာင္း၊ ယင္းအခံြအနားရိွ သေဘၤာေစးသည္ အစာအိမ္အား လြန္စြာအက်ိဳးျပဳၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္ေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ား၊ အသည္းေရာဂါသည္မ်ား၊ သရက္ရြက္ေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း၊ ထမင္းစားၿပီးခ်ိန္ႏွင့္ မစားခင္အခ်ိန္မ်ားတြင္ ကပ္၍စားသံုးသင့္ေၾကာင္း ယင္းကအႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။
· နံနက္ ၉ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ေသြးအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းကို ေကာင္းမြန္သည္။ ေသြးသားကို သန္႔စင္ေစသည္။
· နံနက္ ၁၀ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အသည္း၌ ပူျခင္းကို ေကာင္းမြန္ၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို သက္သာေစသည္။
· နံနက္ ၁၁ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အာသီးနာျခင္း၊ အာေျခာက္ျခင္းတို႔ကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။
· မြန္းလဲြ ၁ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ႏြယ္ခ်ိဳမႈန္႔ႏွင့္ တို႔၍စားလွ်င္ အစာေၾကေစသည္။
· မြန္းလဲြ ၂ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ပါးစပ္ပုပ္၍ ပါးစပ္နံျခင္းကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။
· မြန္းလဲြ ၃ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - အူမႀကီးပူ၍ ဝမ္းမေကာင္းလွ်င္ စားသံုးႏိုင္သည္။
· ညေန ၄ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ပ်ားရည္ႏွင့္တို႔စားပါက ေသြးတိုးျခင္းကို သက္သာေစသည္။ (ကေလးမစားရ)
· ညေန ၅ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ဆီးခ်ိဳျဖစ္ျခင္းကို သက္သာေစသည္။
· ညေန ၇ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - တစ္ေနကုန္ပင္ပန္းျခင္းကို သက္သာေစၿပီး စိတ္ရႊင္လန္းေစသည္။
· ညေန ၈ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - ေသြးသားကို သန္႔စင္ေစသည္။
· ညေန ၉ နာရီ စားသံုးလွ်င္ - သၾကားႏွင့္တို႔စားပါက အသည္း၌ပူျခင္းကို သက္သာေစသည္။
တ႐ုတ္ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ သေဘၤာသီးသည္ အစာေၾကျခင္း၊ အားအင္ျပန္လည္ျဖည့္စြမ္းေပးျခင္းစသည့္ အာနိသင္မ်ား ရိွေၾကာင္း တ႐ုတ္တိုင္းရင္း သမားေတာ္မ်ားအဖဲြ႕မွ ဒုတိယဥကၠ႒ သမားေတာ္ဦးဖန္က ေျပာၾကားသည္။
သေဘၤာသီး စားျခင္းေၾကာင့္ ဆိုးက်ိဳးမရိွဘဲ စဲြစဲြၿမဲၿမဲစားသံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္း၊ တစ္ခါစားလွ်င္ တစ္စိတ္မွ ႏွစ္စိတ္အထိ စားသံုးသင့္ၿပီး ယင္းသို႔စားသံုးရာတြင္ သေဘၤာသီးစိတ္အား ဇြန္းျဖင့္ အခံြနားကပ္သည္အထိ ျခစ္၍စားသင့္ေၾကာင္း၊ ယင္းအခံြအနားရိွ သေဘၤာေစးသည္ အစာအိမ္အား လြန္စြာအက်ိဳးျပဳၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္ေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ား၊ အသည္းေရာဂါသည္မ်ား၊ သရက္ရြက္ေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း၊ ထမင္းစားၿပီးခ်ိန္ႏွင့္ မစားခင္အခ်ိန္မ်ားတြင္ ကပ္၍စားသံုးသင့္ေၾကာင္း ယင္းကအႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။
ဘယ္သူမျပဳ မိမိမႈ
ကိုယ့္အိမ္မွာ ကိုယ္ဘာလုပ္ေနလဲ၊
ကိုယ့္ရပ္ကြက္မွာ ကိုယ္ဘာလုပ္ေနလဲ၊
ကိုယ့္ျမိဳ႕ရြာမွာ ကိုယ္ဘာလုပ္ေနလဲ၊
ကိုယ့္တိုင္းျပည္မွာ ကိုယ္ဘာလုပ္ေနလဲ။
အုတ္တစ္ခ်ပ္ သဲတစ္ပြင့္
ဒီမိုကေရစီ… ဒီမိုကေရစီ…
ဒီမိုကေရစီ… ဒီမိုကေရစီ…
ဒီမိုကေရစီ… ဒီမိုကေရစီ…
အသံေတြၾကားေနရတယ္ ဘယ္ကလာတဲ့အသံေတြလဲ၊
လက္ဖက္ရည္ေသာက္ရင္း ဘီယာေသာက္ရင္း၊
ေကတီဗြီဆိုရင္း မာဆတ္မွာဇိမ္ခံရင္း၊
Subscribe to:
Posts (Atom)