ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔၏ အဓိကအစားအစာမွာ ထမင္းျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္စားေနၾကသည္ျဖစ္ရာ
ထမင္းစားၿပီးလွ်င္
ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အခ်က္(၇)ခ်က္ကို
က်န္းမာေရးအသိရွိေစရန္
ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။
(၁) ေဆးလိပ္မေသာက္ပါႏွင့္ကၽြမ္းက်င္သူမ်ား၏ ေလ့လာသုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ
ထမင္းစားၿပီး
စီးကရက္တစ္လိပ္ေသာက္ျခင္းသည္
သာမာန္အခ်ိန္
စီးကရက္ ဆယ္လိပ္ေသာက္ျခင္းနဲ႔ ညီမွ်ၿပီး
ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားရန္
အခြင့္လမ္းအမ်ားဆံုးျဖစ္ေၾကာင္း သိရိွရသည္။
(၂) သစ္သီးမ်ားကိုခ်က္ခ်င္း မစားပါႏွင့္
(၂) သစ္သီးမ်ားကိုခ်က္ခ်င္း မစားပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးလွ်င္ သစ္သီးမ်ားကို ခ်က္ခ်င္းစားျခင္းသည္ အစာအိမ္ ေလခံေစသည္။
ထို႔ေၾကာင့္
သစ္သီးမ်ား စားသံုးမည္ဆိုပါက
ထမင္းစားၿပီး
တစ္နာရီ(သို႔) ႏွစ္နာရီအၾကာႏွင့္
ထမ္းမစားမီ
တစ္နာရီအလိုတြင္သာ စားသံုးသင့္သည္။
(၃)လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္
(၃)လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္
လက္ဖက္ရြက္တြင္ အက္ဆစ္ပါ၀င္မႈႏႈန္းျမင့္မားၿပီး
၄င္းသည္
ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔စားသံုးလိုက္ေသာ အစာအိမ္ရွိ ပရိုတိန္းဓာတ္မ်ားကို
မာေက်ာေစသည့္အတြတ္
အစာေခ်ရန္ အခက္အခဲျဖစ္ေစသည္။
(၄) သင္း၏ခါးပတ္ကို မျဖည္လိုက္ပါႏွင့္
(၄) သင္း၏ခါးပတ္ကို မျဖည္လိုက္ပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီး ခါးပတ္ကိုျဖည္လိုက္ျခင္း (တစ္နည္းအနည္းငယ္ေလွ်ာ့လိုက္ျခင္း)သည္
၀မ္းအတြင္းရွိ
အူကိုေခါက္ေစသည္။
(၅) ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္
(၅) ေရမခ်ိဳးပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးေရခ်ိဳးျခင္းသည္
လက္မ်ား၊
ေျခေထာက္မ်ားႏွင့္ ခႏၵာကိုယ္မ်ားသို႔သြားေသာ ေသြးပမာဏကို
တိုးပြားေစၿပီး
အစာအိမ္တစ္၀ိုက္တြင္မႈ ေသြးပမာဏ ေလ်ာ့က်သြားသည့္အတြက္
ကြ်န္ေတာ္တို႔
အစာအိမ္ရွိ အစာေခ် စနစ္ကို အားနည္းသြားေစသည္။
(၆) လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္
(၆) လမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္
လူအမ်ားကေျပာေနၾကသည္မွာ
ထမင္းစားၿပီး
ေျခလွမ္း တစ္လွမ္း လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းသည္
သာမာန္အခ်ိန္
ေျခလွမ္းေပါင္းတစ္ရာ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္းႏွင့္ညီမွ်ၿပီး
အသက္(၉၉)
ႏွစ္အထိ အသက္ရွည္ရွည္ေနရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း
ေျပာဆိုၾကသည္ကို
ၾကားဖူးပါသည္။
တစ္ကယ္ေတာ့
ထိုသို႔ျပဳလုပ္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္သည္
ကၽြႏု္ပ္တို႔စားသံုးလိုက္ေသာ
အစာေအဟာရမ်ားကို စုပ္ယူရန္ အခက္ခဲျဖစ္သြားပါသည္။
ထို႔ေၾကာင့္
ထမင္းစားၿပီးလမ္းမေလွ်ာက္ပါႏွင့္။
(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္
(၇) ခ်က္ခ်င္းမအိပ္ပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီး ခ်က္ခ်င္းအိပ္လိုက္ျခင္းေၾကာင့္
ကၽြႏု္ပ္တို႔
စားသံုးလိုက္ေသာ အစာမ်ားသည္ ေကာင္းစြာ အစာမေက်ႏိုင္ေတာ့ေပ။
No comments:
Post a Comment