- ၁။ ဖရဲသီး အရည္ကို သၾကားတစ္ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)နဲ႔ ခပ္ျပီးေသာက္ေပးပါကေက်ာက္ကို သန္႔စင္ေစပါတယ္၊ ဂ်ိဳးေတြက်ေစပါတယ္၊ ကြမ္းစားလုိ႔ေက်ာက္ကပ္မွာထုံးေတြတည္ေနတာေတြက်ေစပါတယ္။
- ၂။ ခံတက္ပင္၏အျမစ္ေခါက္ကို ၄ ခြက္ တစ္ခြက္တင္ ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ိဳ၊ ေက်ာက္တည္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ ယင္းျပဳတ္ရည္တြင္ ႀကံသကာ ေရာေသာက္ေသာ္ဆီးအိမ္ေရာင္ေရာဂါႏွင့္ေက်ာက္တည္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
- ၃။ ကညြတ္အျမစ္အရည္ကို ႏြားႏို႔ႏွင့္ အေလးခ်ိန္တူ ေရာ၍ ေသာက္ပါကၾကာရွည္စြာ စြဲကပ္ေနေသာ ေက်ာက္တည္ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။အဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးသင့္ေသာ ေရာဂါမ်ားကိုလည္းေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။
- ၁။ ေခ်ာင္းေျခာက္ဆုိးေနရင္ဖရဲသီးအရည္ကိုဆား ခပ္ျပီးေသာက္ေပးပါ။
- ၂။ ခေရပြင့္ကို တစ္ညလံုးေရစိမ္၍ နံနက္တြင္ထို စိမ္ရည္ကိုစစ္ၿပီးကေလးအားတိုက္လွ်င္ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါေပ်ာက္၏။
- ၃။ ဒႏၲသုခ ပဥၥ ငါးပါး ျပဳတ္ရည္ တြင္ သၾကား ထည့္ေသာက္ က ေခ်ာင္းဆိုး ေသြးပါ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏၊
- ၁။ ဖရဲသီးကုိ ေန႔႔႔႕လည္စာနဲ႔ညစာစားျပီးအခ်ိန္ စားသုံးေပးရင္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
- ၂။ ဝမ္းခ်ဳပ္လၽွင္ ငုပင္၏ အ႐ြက္ႏုကို ဟင္းခိ်ဳခ်က္ေသာက္ရ၏။
- ၃။ မန္က်ည္းႏွင့္ ငုႏွစ္တို႕ကို အညီအမၽွယူ၍ ညဦးတြင္ေရစိမ္ၿပီး ညအိပ္ရာ၀င္စစ္ေသာက္ေသာ္ နံနက္၌ ၀မ္းေကာင္းစြာ သက္ၿပီး၀မ္းခ်ဳပ္ေရာဂါေပ်ာက္၏။
- ၄။ ၀မ္းခ်ဳပ္လွ်င္ နလင္ေက်ာ္ကို ေသြး၍ ဆားထည့္ျပီး ေသာက္ႏိုင္သည္။
မွတ္ခ်က္။ ။ နလင္ေက်ာ္ မႈန္႔စားသံုး စဥ္ အတြင္း ထန္းလ်က္ မစားရ။ စားလွ်င္ ေသတတ္ ၏ ။ (အခ်ိဳဟူ သမွ် ေရွာင္က ပိုေကာင္း ၏ ။)
၁။ ဖရဲသီး အေစ့ကုိအခံြခြာျပီးေလးငါးေစ့ေလာက္မနက္ဘာမွမစားရေသးခင္စားေပးပါ။
ေက်ာင္္းသူေက်ာင္းသားေတြစား သုံးသင့္ပါတယ္။ မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစပါတယ္။ ဖရဲသီးအေစ့မွာ ပရုိတင္း၊ အက္မီနုိအက္ဆစ္၊ဗီတာမင္ဘီ၊သံ ဓာတ္၊ ဇင့္ဓာတ္နဲ႔တျခားဓာတ္ေတြပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ညဘက္အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊လြယ္ကူစြာ အိပ္မရျခင္း၊ခဏ ခဏသတိေမ့ေလ်ာ့ျခင္းမ်ားအတြက္
ဖရဲသီးဟာ အေကာင္းဆုံးမွတ္ဥာဏ္တုိးေဆးပဲျဖစ္ပါတယ္။
၁။ ကေစာ့ခါး ျမစ္ကိုအမႈန္္႔ျပဳၿပီး ကြမ္းရြက္ျပဳတ္ရည္ႏွင့္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အေၫွာ္ခံ ငန္းေဆးႀကီးအျဖစ္ အသံုးျပဳ၏။
- ၁။ နား အတြင္းသို႔ပိုးေကာင္၀င္လွ်င္ ကေစာ့ခါးသီးကို မီးရွိဳ႕ၿပီး အခိုးခံပါက ပိုးထြက္၏။
- ၂ ။ က်ီးအာသီးကိုႀကိတ္၍ အုန္းဆီႏွင့္ ေရာက်ိဳၿပီး ခပ္ေႏြးေႏြး ထည့္ေပးကနားကိုက္နာႏွင့္ႏွာေခါင္းတြင္ ျဖစ္ေသာ အနာမ်ားကို ေပ်ာက္ေစသည္။ ႏွာပုပ္ေရာဂါတြင္ ႏွာေခါင္း ထဲသို႔ ယင္းဆီကို အစက္လိုက္ ထည့္ေပးရ၏ ။
- ၃။ နားကိုက္တဲ့ အခါမ်ိဳးမွာေတာ့ ခ်င္းတက္ရဲ့ သတၳဳရည္ကို နားထဲ ခတ္ေပးလွ်င္ သက္သာေစပါတယ္...။
- ၁။ ကေစာ့ခါး အျမစ္ကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ ေသြ၍ ေသာက္ပါက ႏွာေခါင္းေသြးလွ်ံျခင္း ေပ်ာက္၏။
- ၂။ သံပရာ သီး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အရည္ကို ႏွာေခါင္း တြင္း သို႔ ၫွစ္ထည့္ ပါက ႏွာေခါင္း ေသြးယို ျခင္း ေပ်ာက္၏။
- ၁။ ကေစာ့ခါး အျမစ္ကို ေသြး၍ သြား၌ သိပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ၊ သြားကိုက္ ၊ နာက်င္ျခင္းႏွင့္ သြားပိုး ထေသာအခါ အျမစ္မႈန္႔ ကိုမိႈင္းတိုက္၍ အခိုးရွဴေပးျခင္းျဖင့္ သြားႏွင့္ပတ္သက္ေသာေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္၏။
- ၂။ တမာရြက္ ကို ကၽြမ္းေအာင္ ေလွာ္ အမႈန္႔ ျပဳၿပီး ဆားအနည္းငယ္ ထည့္၍ ေန႔စဥ္ သြားတိုက္ ေပးေသာ္ သြားကိုက္ သြားနာ ေရာဂါ ကင္းေ၀း၍ သြားမ်ားကို ျဖဴစင္ ခိုင္မာ ေစ၏။
- ၃။ တမာ အရိုး တံကို သြားၾကား ထိုးတံ အျဖစ္ အသံုး ျပဳျခင္းျဖင့္ သြားေရာဂါ ကင္းစင္ ေစသည္။
- ၁။ ကေစာ့ခါး ပဥၥငါးပါးရည္ကို ၫွစ္ေသာက္ျခင္း ၊ႀကိတ္ဖတ္ျဖင့္ အံုေပးျခင္းျဖင့္ ေျမြဆိပ္ ၊ ကင္းဆိပ္ေျပေပ်ာက္ေစ၏။
- ၂။ ဆူးပန္းအပြင့္ကုိ ႀကိတ္၍ ေသာက္ပါက ေျမြဆိပ္၊ ကင္းဆိပ္ကုိ ျပယ္ေစ၏။
- ၃။ ကင္းၿမီးေကာက္ကိုက္ေသာဒဏ္ရာတြင္ ကနခိုေစ့ေသြးလိမ္းေပးေသာ္ ကင္းၿမီးေကာက္အဆိပ္ ေပ်ာက္ကင္း၏။
- ၄။ကင္းၿမီးေကာက္ ကုိက္ခံရေသာ ေနရာ၌ ပ႐ုတ္ကုိ ေရႏွင့္ ႀကိတ္၍ လိမ္းေပးက ေပ်ာက္ကင္း၏။
- ၁။ ကိုက္လန္ကို အဆိပ္ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တဲ့ အစာလို႔ တင္စားေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ ကိုက္လန္မွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဆာလဖာတို႔ အျပည့္အဝ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာတြင္းရွိ အဆိပ္ေတြကို ကင္းစင္ေစၿပီး အသည္းကို က်န္းမာေစပါတယ္။
- ၂။ ကနေဖာ့ တစ္ပင္လံုးအား ဆန္ေဆးရည္ ၊ မုန္ညင္းဆီထည့္၍ျပဳတ္ၿပီး ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အသည္း အားနည္း ေသာေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။
- ၁။ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏတူတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ယွဥ္ရင္ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပိုမို ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ မျဖစ္ေအာင္နဲ႔ အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုက္လန္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ အ႐ိုးႏုနဲ႔ အဆစ္ေတြ သန္စြမ္းေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။
- ၂။ ပဲပင္ေပါက္မွာ အီစထရုိဂ်င္လုိ အာနိသင္ေပးႏုိင္တဲ႔ ဖုိင္တုိအီစထရုိဂ်င္မ်ား စြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးဆုံးခ်ိန္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ႔ ရင္တုန္တာ၊ ညဘက္ပူေလာင္ျပီး ေခြ်းထြက္တာစတဲ႔ ေဝဒနာေတြ သက္သာေစပါတယ္။ ေသြးဆုံး ေဝဒနာအမ်ားစုက အီစထရုိဂ်င္အဆင့္ ေလ်ာ႔နည္းလုိ႔ျဖစ္တာတာပါ။ ပဲပင္ေပါက္မွာေတြ႔ရတဲ႔ ဖိုင္တုိအီစထရုိဂ်င္ ေတြဟာ ေသြးဆုံးခ်ိန္မွာ အျဖစ္မ်ားတဲ႔ အရုိးပါးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၁။ ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္၊ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈနဲ႔ ေရဓာတ္ျပည့္ဝမႈတို႔ကို အားေပးေထာက္ပံ့ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
၂။ မန္က်ည္းသီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနက် အစားအေသာက္ထဲ မန္က်ည္းသီးကို ထည့္စားေပးရင္ ဗီတာမင္စီ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
- ၁။ ကနေဖာ့ကို ျပဳတ္၍ တို႔စားခ့ဲေသာ္လည္းေကာင္း ၊ ျပဳတ္ရည္ျဖင့္ ေခၽြးေအာင္းခဲ့ေသာ္လည္းေကာင္း ေဖာေရာင္ျခင္း ေပ်ာက္၏။
- ၂။ ကိုက္လန္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစာတစ္မ်ဳိးပါ။ ကိုက္လန္တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ပမာဏ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါနဲ႔ Autoimmune Disorder တို႔ကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
၁။ ကနေဖာ့ ပဥၥငါးပါးရည္ အနည္းငယ္မွ် ေသာက္ေသာ္ ေက်ာက္ျဖဴေပါက္ေသာေရာဂါ ၊ အေရျပားေရာဂါ ၊ ျခင္ဆီကို တိုးေသာေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။
- ၁။ကနေဖာ့ရည္ကို ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာ္ ေက်ာက္ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
- ၂။ဆူးပန္းအပြင့္ကို ဒန္းႀကီး႐ြက္ႏွင့္ ေရာႀကိတ္ၿပီး ေျခ၊ လက္ဖ၀ါးတို႕၌ လိမ္းက ေက်ာက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
- ၃။ ေက်ာက္ေသြး ၀မ္းက်လွ်င္ လက္ထုတ္ႀကီး ျမစ္ကို အရက္ႏွင့္ ေသြး၍ ဆားအနည္းငယ္ ခတ္ေသာက္လွ်င္ ေပ်ာက္၏။ ေက်ာက္ေပါက္၍ လည္ေခ်ာင္းနာ လွ်င္ လက္ထုတ္ႀကီး အျမစ္ေခါက္ ကို ဆားႏွင့္ ႀကိတ္၍ ငံုရ၏။
- ၁။ ကနေဖာ့ အရြက္ရည္ကို ႏြားႏို႔ႏွင့္ ျဖစ္ေစ ၊ ဆိတ္ႏို႔ႏွင့္ ျဖစ္ေစ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ဆီးပူေညာင္းက်နာကို ေပ်ာက္ေစသည္။
- ၂။ က်ီးအာ အျမစ္ဥကိုျပဳတ္၍ ပ်ားရည္ႏွင့္ ေသာက္က ဆီးေအာင့္ နာ ေပ်ာက္၏ ။
- ၃။ ကၽြန္းပင္၏ အသီးကို ညက္ေအာင္ ႀကိတ္၍ အနာအံုေဆးကဲ့သို႔ ခ်က္၌ အံု၍ စည္းထားေသာ္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
- ၄။ ဆီးျဖဴျမစ္ကို သန္႔စင္ေအာင္ ေသြး၍ရရွိေသာ အရည္ကိုေသာက္ေပးပါက ဆီးလြန္ျခင္း၊ ဆီးမထိန္းႏိုင္ျခင္း၊ ဆီးခဏခဏသြားရသည့္ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္....။
- ၁။ အာလူးအစိမ္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ထုေထာင္းပါမယ္ ။ၿပီးမွ ပိတ္စိမ္းပါးနဲ႕ထုပ္ၿပီး အရည္ရေအာင္ညွစ္ယူပါမယ္ ။ အဲဒီအရည္ ဖန္ခြက္ တစ္ခြက္မွ ႏွစ္ခြက္ ေန႕စဥ္မွီ၀ဲသြားမယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာေရာဂါ၊ အသည္းေရာဂါ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ၊ အစာအိမ္ေရာဂါ ၊ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ ခါးနာ ၊ ပုခံုးနာ ၊ က်ီးေပါင္းနာေရာဂါေတြ ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႕ဆိုပါတယ္။
- ၂။ ကိုက္လန္မွာ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ဖေလဗိုးႏြိဳက္တို႔လို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
- ၃။ ႀကက္သြန္ၿဖဴတြင္ ဆယ္လင္နီယမ္ သတၱဳဓာတ္တုိ ့ပါဝင္ေႀကာင္း ၊ ႀကက္သြန္ၿဖဴကုိ ေန ့စဥ္စားသုံးေပးၿခင္းၿဖင့္ အူမႀကီး ကင္ဆာ ၿဖစ္ပြားႏုိင္မွဳ ၁၀ ရာခုိင္ႏွဳန္း မွ ၅၀ ရာခုိင္ႏွဳန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ေႀကာင္း ႀကက္သြန္ၿဖဴကုိ ပုံမွန္စားသုံးသူမ်ားသည္
- ၁ ။ ကင္းပံုသီးကို သားသည္ မိခင္မ်ား ႏို႔ထြက္ေစရန္ ႏွင့္ ေလေရာဂါ ၊ ေသြးေဖာက္ျပန္္ ေသာေရာဂါ ၊ ပန္းနာ ေခ်ာင္းဆိုး ေရာဂါမ်ား၌ အသံုးျပဳသည္။
- ၂ ။ ကၽြန္းပင္၏ အသီးကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ ေသြးလိမ္းေသာ္ ႏို႔ေခ်ာင္း ပိတ္ေရာဂါေပ်ာက္၏။
- ၃။ စၿမိတ္ေစ့ကို ေလွာ္၍ စားလွ်င္ ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ သၾကားခဲႏွင့္ ေရာစားလွ်င္ေသာ္လည္းေကာင္း ႏို႔ေကာင္းစြာ ထြက္ေစ၏ ။
- ၁။ ကင္းပံုရြက္ အရည္ကို ေရယုန္နာေပၚသို႔ မၾကာခဏတို႔ေပးလွ်င္ ေရယုန္နာ ေပ်ာက္ကင္းသည္။
- ၂ ။ ကၽြန္းသား မီးေသြးကို ထမင္းရည္ႏွင့္ ေသြး၍ မၾကာခဏ လိမ္းေပးေသာ္ ေရယုန္နာေပ်ာက္၏ ။
- ၃။ ငုပင္၏ အ႐ြက္ကိုႀကိတ္၍ ရေသာ အရည္ႏွင့္ လိမ္းက်ံေပးပါက ေရယုန္ႀကီးနာေပ်ာက္၏။
- ၄။ ေခြးေတာက္ရြက္ကို ႀကိတ္၍ရေသာ အရည္ျဖင့္ ေရယုန္နာကို ဆြတ္လိမ္း ေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစ ႏိုင္သည္။
- ၅။ ေဗာဓိေညာင္ အျမစ္ေခါက္ ကို ေရႏွင့္ ထက္၀က္ခန္႔ က်ိဳေသာက္ေသာ္ ေရယုန္ႀကီးနာေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
- ၁။ ကင္းပံုရြက္ အရြက္စိမ္းကို ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ား ေၾကာ္ခ်က္စားသံုးရ၏ ။
- ၂။ ဒန္႕သလြန္ အျမစ္ ႀကိတ္ညွစ္ ရည္ကုိ ႏို႕ႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
- ၃။ျပည္ပန္းညိဳအရြက္ကို ျပဳတ္၍ ပုစြန္ေျခာက္ ျဖင့္ သုပ္စားက ေလထိုး ေလေအာင့္ ေရာဂါ၊ ေလလံုး ေရာဂါ၊ အဖ်ား ေရာဂါ ၊ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ၊ ေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။