Saturday, January 5, 2013

အ႐ိုးပါးေရာဂါ

  • ၁။ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏတူတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ယွဥ္ရင္ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပိုမို ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ မျဖစ္ေအာင္နဲ႔ အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုက္လန္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ အ႐ိုးႏုနဲ႔ အဆစ္ေတြ သန္စြမ္းေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။
  • ၂။ ပဲပင္ေပါက္မွာ အီစထရုိဂ်င္လုိ အာနိသင္ေပးႏုိင္တဲ႔ ဖုိင္တုိအီစထရုိဂ်င္မ်ား စြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးဆုံးခ်ိန္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ႔ ရင္တုန္တာ၊ ညဘက္ပူေလာင္ျပီး ေခြ်းထြက္တာစတဲ႔ ေဝဒနာေတြ သက္သာေစပါတယ္။ ေသြးဆုံး ေဝဒနာအမ်ားစုက အီစထရုိဂ်င္အဆင့္ ေလ်ာ႔နည္းလုိ႔ျဖစ္တာတာပါ။ ပဲပင္ေပါက္မွာေတြ႔ရတဲ႔ ဖိုင္တုိအီစထရုိဂ်င္ ေတြဟာ ေသြးဆုံးခ်ိန္မွာ အျဖစ္မ်ားတဲ႔ အရုိးပါးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
  • ၃။ အမ်ိဳးသမီးေတြ ေသြးဆံုးလွ်င္ အရုိးပါးေရာဂါအျဖစ္မ်ားတတ္တာမို အသက္၄၀ေက်ာ္တာနဲ႕ ရုံးပတီသီးေန႔စဥ္စားဖို႔ျပင္ထား ပါ။ ရုံးပတီသီးမွာ အရိုးပါးေရာဂါတိုက္ထုတ္ေပးမယ့္ဖိုက္တာ ၄မ်ိဳးေတာင္ပါသည္။ (၁) ပိုတက္စီယမ္၊ (၂) ဗီတာမင္စီ၊ (၃) မဂၢနီစီယမ္ႏွင့္ (၄) ဘီတာကာရိုတင္းတို႔ ျဖစ္သည္။ဤဓာတ္၄မ်ိဳးျမင့္မားစြာပါေအာင္ စားႏိုင္တဲ့လူေတြမွာ အရုိးထိခိုက္ပ်က္ စီးမႈေႏွးသြားသည္ဟု ယူေကသုေတသနေတြအရေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ကယ္လလ္စီယမ္ဓာတ္ျပီးလွ်င္ အရိုးတည္ေဆာက္ရာ တြင္ အေရးၾကီးဆံုးေသာ သတၳဳဓာတ္ဆားအားလံုးရဲ႕ ေန႔စဥ္လိုအပ္ခ်က္၏ ၁၀ရာခိုင္ႏႈန္းရုံးပတီသီးမွာပါသည္ဟုဆို၏။

No comments: