Saturday, January 5, 2013

၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း

  • ၁။ ဖရဲသီးကုိ ေန႔႔႔႕လည္စာနဲ႔ညစာစားျပီးအခ်ိန္ စားသုံးေပးရင္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
  • ၂။ ဝမ္းခ်ဳပ္လၽွင္ ငုပင္၏ အ႐ြက္ႏုကို ဟင္းခိ်ဳခ်က္ေသာက္ရ၏။
  • ၃။ မန္က်ည္းႏွင့္ ငုႏွစ္တို႕ကို အညီအမၽွယူ၍ ညဦးတြင္ေရစိမ္ၿပီး ညအိပ္ရာ၀င္စစ္ေသာက္ေသာ္ နံနက္၌ ၀မ္းေကာင္းစြာ သက္ၿပီး၀မ္းခ်ဳပ္ေရာဂါေပ်ာက္၏။
  • ၄။ ၀မ္းခ်ဳပ္လွ်င္ နလင္ေက်ာ္ကို ေသြး၍ ဆားထည့္ျပီး ေသာက္ႏိုင္သည္။
မွတ္ခ်က္။ ။ နလင္ေက်ာ္ မႈန္႔စားသံုး စဥ္ အတြင္း ထန္းလ်က္ မစားရ။ စားလွ်င္ ေသတတ္ ၏ ။ (အခ်ိဳဟူ သမွ် ေရွာင္က ပိုေကာင္း ၏ ။) 

  • ၅။ ပုန္းညက္အေခါက္ ျပဳတ္ရည္ ေသာက္ျခင္း ျဖင့္ ၀မ္းသက္ ေစသည္။
  • ၆။ ပဲပင္ေပါက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အူလွဳပ္ရွားမွဳကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တဲ႔ လကၡဏာကုိ သက္သာေစပါတယ္။
  • ၇။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ ႐ြက္ကုိ မ်ားစြာ စားျခင္းျဖင့္ ၀မ္းကုိ သက္ေစသည္။
  • ၈။ မန္က်ည္းသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အက္စစ္ဓာတ္ေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္သူေတြ အေနနဲ႔ ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သြားေစတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ မန္က်ည္းသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္လည္း မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာပါ။
  • ၉။ ေလးညွင္းပြင့္ ႏွင့္ ကနခို တို႕ကို ညက္ညက္ ႀကိတ္၍ လံုးၿပီး အရိပ္၌ အေျခာက္လွန္း၍ ေရေႏြးႏွင့္ သံုးေဆာင္ပါက ဓာတ္ခ်ဳပ္ျခင္း၊ စျမင္းခံျခင္း၊ သလိပ္ က်ပ္ခဲျခင္း တို႕ေပ်ာက္၏။

  • ၁၀။ ၀မ္းသက္ေဆးအျဖစ္ ႀကံဟင္း အျမစ္ေခါက္ကို ႀကိတ္၍ ႏို႔ႏွင့္ ေသာက္ရ၏ ။
  • ၁၁။ ေဇာ္ဂ်ီေတာင္ေ၀ွးပင္ အျမစ္ကို ျပဳတ္ေသာက္က ၀မ္းေကာင္းေစ၏ ။

No comments: