ဆီးခ်ိဳေရာဂါ
- ၁။ ကင္းပံုရြက္ အရြက္စိမ္းကို ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ား ေၾကာ္ခ်က္စားသံုးရ၏ ။
- ၂။ ဒန္႕သလြန္ အျမစ္ ႀကိတ္ညွစ္ ရည္ကုိ ႏို႕ႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
- ၃။ျပည္ပန္းညိဳအရြက္ကို ျပဳတ္၍ ပုစြန္ေျခာက္ ျဖင့္ သုပ္စားက ေလထိုး ေလေအာင့္ ေရာဂါ၊ ေလလံုး ေရာဂါ၊ အဖ်ား ေရာဂါ ၊ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ၊ ေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
- ၄။ ရံုးပတီသီး (Lady Finger) ၂ လံုး (၂ေတာင့္) ကို ထိပ္ႏွစ္ဖက္ ျဖတ္၊ အလယ္မွာ ဓားနဲ႔ အေပါက္/အဆင္း ေဖာက္ေပးျပီး ေရျဖည့္ထားတဲ့ ဖန္ခြက္ၾကီးထဲကို ညအိပ္ယာဝင္ခါနီးမွာ ေရာစိမ္ထားရပါမယ္။ ဖံုးအုပ္ထား လို႔လည္း လိုပါတယ္။ အိပ္ယာထလို႔ မနက္စာ စားခါနီးမွာေတာ့ စိမ္ထားတဲ့ ရံုးပတီသီးကို ဖယ္လုိ႔ ေသာက္ႏိုင္ပါျပီ။ဒီမွာ ရံုးပတီသီးကို ပိုးမြားကင္းဆင္ေအာင္ ေသခ်ာေဆးေက်ာ ဖို႔ လိုျပီး ေရ သန္႔နဲ႔ စိမ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ပတ္ၾကာတဲ့အခါ ေသြးထဲ သၾကားဓာတ္ကို စစ္ေဆးၾကည့္ေတာ့ သိသိသာသာပဲ သၾကား (ဂလူး ကိုစ့္ဓာတ္) နည္းသြား တာကို ေတြ႔ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လနဲ႔ စြဲေသာက္ရင္ သိသိသာသာ က်ဆင္း ပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳဟာ နာတာရွည္လိုပဲ ဒုကၡေပးေန တတ္ရင္ ဒီ ရံုးပတီသီး စိမ္တဲ့ေရကို မနက္တိုင္း ပံုမွန္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
- ၅။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ား အတြက္ မာလကာသီး (မမွည့္တမွည့္) တစ္လံုးကိုယူပါ။ ေလးစိတ္ခြဲစိတ္ကာ ေရ ၁ လီတာခန္႔ျဖင့္ ထည့္ျပဳတ ္ေပးပါ။ ဆူပြက္လာမွ ဇကာျဖင့္ စစ္ခ်ကာ ယင္းေရအား တစ္ေန႔ နွစ္ႀကိမ္ခန္႔ ေသာက္သံုးေပးပါ။ မနက္တစ္ႀကိမ္၊ ညေနတစ္ႀကိမ္ ေသာက္ သံုး ေပးရမည္ ျဖစ္သည္။
- ၆။ အခ်ိဳ႕ေသာ အေ႐ွ႕ေတာင္အာ႐ွ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အသက္ႀကီးသူမ်ား သိၾကားမကိုဋ္အ႐ြက္ကုိ လက္ဖက္ေျခာက္ကဲ့သို႕ ေရေႏြးတြင္ ခတ္ေသာက္ ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္သည္ဟု ယူဆၾကသည္။
- ၇။ သေဘၤာမညႈိး ပဥၥငါးပါး ကုိ ျပဳတ္၍ ေသာက္က ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစ၏။၈။ အေၾကာတစ္ေထာင္ပင္ ပဥၥငါးပါးကို ေရႏွင့္ က်ိဳ၍ မွန္မွန္ ေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
- ၈။ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ား ဆီးျဖဴသီးကို ျပဳတ္၍သုပ္စားျခင္း၊ ျပဳတ္၍ပ်ားရည္ႏွင့္ စိမ္ထားၿပီး ေန႔စဥ္သုံးစြဲေပးပါက ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ထိန္းထားႏိုင္သည့္အျပင္ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေၾကာင့္ေနာက္ဆက္တြဲျဖစ္ေပၚလာသည့္ ဆီးမထိန္းႏိုင္ျခင္း၊ ဆီးသြားအားမရျခင္း၊ ဆီးခဏခဏသြားရျခင္း၊ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ေနျခင္း၊ အသားအေရေလ်ာ့ရဲလာျခင္း၊ အာေခါင္ေျခာက္ျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္းစသည့္ေရာဂါေတြကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္....။
- ၉။ ရံုးပတီသီး (Lady Finger) ၂ လံုး (၂ေတာင့္) ကို ထိပ္ႏွစ္ဖက္ ျဖတ္၊ အလယ္မွာ ဓားနဲ႔ အေပါက္/အဆင္း ေဖာက္ေပးျပီး ေရျဖည့္ထားတဲ့ ဖန္ခြက္ၾကီးထဲကိုညအိပ္ယာဝင္ခါနီးမွာေရာစိမ္ထားရပါမယ္။ ဖံုးအုပ္ထား လို႔လည္း လိုပါတယ္။ အိပ္ယာထလို႔ မနက္စာ စားခါနီးမွာေတာ့ စိမ္ထားတဲ့ ရံုးပတီသီးကို ဖယ္လုိ႔ ေသာက္ႏိုင္ပါျပီ။ ဒီမွာ ရံုးပတီသီးကို ပိုးမြားကင္းဆင္ေအာင္ ေသခ်ာေဆးေက်ာ ဖို႔ လိုျပီး ေရ သန္႔နဲ႔ စိမ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ပတ္ၾကာတဲ့အခါ ေသြးထဲ သၾကားဓာတ္ကို စစ္ေဆးၾကည့္ေတာ့ သိသိသာသာပဲ သၾကား (ဂလူး ကိုစ့္ဓာတ္) နည္းသြား တာကို ေတြ႔ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လနဲ႔ စြဲေသာက္ရင္ သိသိသာသာ က်ဆင္း ပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳဟာ နာတာရွည္လိုပဲ ဒုကၡေပးေန တတ္ရင္ ဒီ ရံုးပတီသီး စိမ္တဲ့ေရကို မနက္တိုင္း ပံုမွန္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
- ၁၀။ ေတာဆီးျဖဴ သို႕မဟုတ္ ေတာင္ဆီးျဖဴ၊ ေျမဆီးျဖဴ ပဥၥငါးပါး ျပဳတ္ေသာက္က ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
- ၁၁။ ေရြးကေလးအရြက္ၫွစ္ ရည္ ကို ႏြားႏို႔ ေသာက္ လွ်င္ ဆီးခ်ိဳ ဆီးလြန္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
မွတ္ခ်က္။
။ ေရြးကေလးပင္သည္ အဆိပ္ ရွိေသာ ေဆးပင္ ျဖစ္၍ လိုသည္ထက္ ပို ၍ သံုးေဆာင္ ေသာ္ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း ၊
အန္ျခင္း ၊ အင္အား ဆုတ္ယုတ္ျခင္း ျဖစ္တတ္၏။ တစ္ေရြး ခြဲမွ ၃ ေရြး အထိသာ သံုးႏိုင္၏
။
No comments:
Post a Comment