Saturday, January 5, 2013

ဆီး ေရာဂါ

  • ၁။ ကနေဖာ့ အရြက္ရည္ကို ႏြားႏို႔ႏွင့္ ျဖစ္ေစ ၊ ဆိတ္ႏို႔ႏွင့္ ျဖစ္ေစ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ဆီးပူေညာင္းက်နာကို ေပ်ာက္ေစသည္။
  • ၂။ က်ီးအာ အျမစ္ဥကိုျပဳတ္၍ ပ်ားရည္ႏွင့္ ေသာက္က ဆီးေအာင့္ နာ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၃။ ကၽြန္းပင္၏ အသီးကို ညက္ေအာင္ ႀကိတ္၍ အနာအံုေဆးကဲ့သို႔ ခ်က္၌ အံု၍ စည္းထားေသာ္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၄။ ဆီးျဖဴျမစ္ကို သန္႔စင္ေအာင္ ေသြး၍ရရွိေသာ အရည္ကိုေသာက္ေပးပါက ဆီးလြန္ျခင္း၊ ဆီးမထိန္းႏိုင္ျခင္း၊ ဆီးခဏခဏသြားရသည့္ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္....။
  • ၅။ ဆီမီးေတာက္ဥကို အမႈန္႕ေထာင္း၍ ေရႏွင့္စိမ္ေသာက္ပါက ေညာင္းက်ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၆။ ဆူးပန္းအ႐ြက္ကုိ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္စားျခင္းျဖင့္ ဆီးကုိ႐ႊင္ေစၿပီး ခြန္အားကုိ တိုးပြားေစ၏။
  • ၇။ တမာသီးကို ေန႔စဥ္ စားေပးလွ်င္ ဆီးေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ၏ ။
  • ၈။ တရုတ္ စံကား ရြက္ကို စားျခင္း ျဖင့္ လည္းေကာင္း ၊ အပြင့္ ကို ျပဳတ္တို႔ ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း ၊ မန္က်ည္း ရည္ႏွင့္ ျပဳတ္၍ သနပ္ လက္သုပ္ လုပ္စား ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း ဆီး၀မ္းကို ရႊင္ေစ၍ သလိပ္ ေလကို ေၾကေစသည္။
  • ၉။ ထိက႐ံုးအ႐ြက္ကိုႀကိတ္၍ ဆီးခံု၌ အံုေပးလွ်င္ ဆီးလြန္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၁၀။ ထိက႐ံုးအျမစ္ကို ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးအိမ္၌ တည္ေသာ ေက်ာက္ကို ေပ်ာ္၍ ကြဲက်ေစၿပီး ဆီးေကာင္းေစသည္။
  • ၁၁။ ဒန္႕သလြန္ အသီး ကုိ အမႈန္႕ ျပဳ သၾကားႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးမ်ားျခင္း ေပ်ာက္္၏။
  • ၁၂။ ဆီးပူ ျခင္း၊ နည္းျခင္း၊ ေသြးပါ ျခင္းတို႕ အတြက္ ဒႏၲသုခ ပဥၥ ငါးပါး အေျခာက္ လွန္းၿပီး လက္ဖက္ေျခာက္ ကဲ့သို႕ ခပ္ေသာက္ က ေပ်ာက္၏။
  • ၁၃။ ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ နံ႔သာျဖဴ ေသြး၍ ပ်ားရည္ ၊ သၾကားတို႔ ႏွင့္ အေနေတာ္ ေရာ၍ ေသာက္ေသာ္ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ႏွင့္ ၀မ္းသြားေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၁၄ ။ နလင္ေက်ာ္အမႈန္႔ကို ဆန္ေဆးရည္ ျဖင့္ ေသာက္ေသာ္ ေညာင္းက်ေရာဂါ ၊၀မ္းတြင္းပုပ္ ၊ ဆီးပုပ္ ၊ ႏွလံုးမၿငိမ္၊ ႏႈတ္ခမ္း အာေခါင္ေျခာက္ ္ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ ၏ ။ မွတ္ခ်က္။ ။ နလင္ေက်ာ္ မႈန္႔စားသံုး စဥ္ အတြင္း ထန္းလ်က္ မစားရ။ စားလွ်င္ ေသတတ္ ၏ ။ (အခ်ိဳဟူ သမွ် ေရွာင္က ပိုေကာင္း ၏ ။)
  • ၁၅။ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆီးျဖဴသီးရည္၊ ပ်ားရည္ သံုးမ်ိဳး ေရာေသာက္ ေသာ္ ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္ မွစ၍ ဆီးေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေပ်ာက္၏။
  • ၁၆။ ဆီးေရာဂါ= ပင္စိမ္းရြက္ရည္ လိမ္းေပးပါ။ အပူျငိမ္းျပီး အဆိပ္ကို ေၾကေစသည္။
  • ၁၇။ ဆီးေရာဂါ၊ ေသြးအက်ိတ္ အခဲေရာဂါ၊ ဆီးပုပ္၊ ဓာတ္ပုပ္၊ သလိပ္ပုပ္=ပင္စိမ္းအေစ့ကို အေျခာက္လွန္းျပီးအနည္းငယ္ေထာင္းပါ၊ ႏြားႏို႔ သၾကားတို႔ႏွင့္ ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးပါ။ အထက္ပါ ေရာဂါမ်ားသာမကေသြးအက်ိတ္အခဲ ေရာဂါမ်ားပင္ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
  • ၁၈။ ၀ါျမစ္ကို က်က္က်က္ ျပဳတ္ေသာက္က ဆီးပူေရာဂါ ႏွင့္ ဆီးသြားေသာ အခါ နာက်င္ျခင္း ေပ်ာက္၏။
  • ၁၉။ၾကက္သြန္နီဥကို အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၍ ဆီးရႊင္ေစ၏။
  • ၂၀။ မီးဖုတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ခြဲ၍ ဆီးအိမ္ေပၚ၌ ပူပူေႏြးေႏြးကပ္ေပးေသာ္ ကေလးဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၂၁။ သၾကားႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ အရည္ၫွစ္၍ ရွာလပတ္ရည္လုပ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးပူေရာဂါ ၊ ၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၂၂။ ကင္ပိမ့္အရြက္ကို ႀကိတ္၍ ရေသာအရည္ကို ေသာက္ပါက ဆီးပူ ေညာင္းက်ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
  • ၂၃။ ဆီးအိမ္တြင္ ဆီးရွိပါလ်က္ ဆီးမထြက္ျခင္းႏွင့္ ဓမၼတာလြန္ျခင္း ေရာဂါအတြက္ ကန္စြန္းရြက္ကို ဘူးရြက္ မန္က်ည္းရြက္တို႔ႏွင့္ အမွ်ႀကိတ္၍ ဆန္မႈန္႔ညက္ႏွင္ ေဖ်ာ္ၿပီး ဆီးခံုေပၚတင္ထားပါက ၁၅ မိနစ္အတြင္း ဆီးက်ဆင္း၏ ။ ဓမၼတာလြန္ျခင္းလည္း ရပ္တန္႔ေစ၏ ။
  • ၂၄။ ကန္စြန္းရိုးနီ ရြက္ကို ထန္းလ်က္ မန္က်ည္းမွည့္ႏွင့္ ဆားထည့္၍ က်ိဳေသာက္က ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင္တကြ ဆီးေရာဂါ ဟူသမွ် ေပ်ာက္၏ ။
  • ၂၅။ကုုုုလားမ်က္စိပင္သည္ အသက္ရွည္ေဆးအျဖစ္ အလြန္ ထင္ရွား၏။ ကုလားမ်က္စိအညြန္မ်ားကို ျပဳတ္တို႔ျခင္းျဖင့္ ဆီးရႊင္ ဆီးေကာင္းေစသည္။
  • ၂၆။ ကုုုုလားမ်က္စိပင္ပဥၥငါးပါးကို သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ အေအးခံၿပီး သၾကားထည့္ေသာက္ပါက ဆီးပူ ၊ ဆီးေအာင့္ ၊ ဆီးနည္း ၊ အသံ၀င္ ၊ အဖ်ား ၊ အေညာင္းအကိုက္ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ေစ၏။
  • ၂၇။ကုုုုလားမ်က္စိပင္ ပဥၥငါးပါးကို ထန္းလ်က္ႏွင့္က်ိဳ၍ အေအးခံထားေသာေရတြင္ စမုန္မ်ိဳးငါးပါးမႈန္႔ အ၀တ္ႏွင့္ထုပ္စိမ္ထားၿပီး ယင္းစိမ္ေရတြင္ ဆားပုပ္အမႈန္႔ထည့္၍ တစ္ေန႔ ၃ ႀကိမ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ ေလေအာင့္ အစာမေၾက ၊ မ်က္စိေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ ႏွလံုးေရာဂါ ၊ သားအိမ္ေရာဂါ ၊ေဖာေရာင္ ေညာင္းကိုက္ ၊ ျမင္းသရိုက္ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ေစ၍ အားတိုးေစသည္။
  • ၂၈။ ကၫြတ္ျမစ္အရည္ကို ပ်ားရည္ ၊ႏြားႏို႔ရည္တို႔ႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္ပါက ဆီးပူ ၊ ဆီးေအာင့္ျခင္း ၊ ကိုက္ခဲျခင္းႏွင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ သည္းေျခေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။
  • ၂၉။ ခေပါင္းေရၾကည္အေစ့့ကို ေသြး၍ ႏြားႏို႔ျဖင့္ေသာက္ေသာ္ ေညာင္းက်ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၃၀။ ခေပါင္းေရၾကည္အေစ့ကို ရက္တက္ရည္ႏွင့္ ေသြးေသာက္ေသာ္ ဆီးလြန္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၃၁။ စံကားဝါအပြင့္ကုိ ညက္ေအာင္ႀကိတ္၍ ေရေအးႏွင့္ေဖ်ာ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးေအာင့္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းျခင္း ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္၍ ဆီးကုိ႐ႊင္ေစသည္။
  • ၃၂။ အရြက္ကို အရည္ၫွစ္၍ ေသာက္လွ်င္ ဆီးခ်ဳပ္ ၊ ဆီး ေအာင့္ေပ်ာက္၍ ဆီးေကာင္းေစသည္။
  • ၃၃။ ဆိတ္ဖလူးအရြက္ကို ေရႏွင့္ ထက္၀က္ခန္းက်ိဳ၍ ေသာက္ပါက ဆီးလြန္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၃၄။ဆီးျဖဴသီးေျခာက္မႈန္႕ကုိ ထန္းလ်က္၊ပ်ားရည္၊ သကာရည္ႏွင့္ နယ္စားက ဆီးပုပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၃၅။ နန္းလံုးႀကိဳင္အရြက္ကို ႀကိတ္၍ ဆီးကင္းခန္႔ လံုးၿပီး နံနက္ညတစ္လံုးစီ ေသာက္ကေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစသည္။
  • ၃၆။ ျပည္ပန္းညိဳအ႐ြက္ ႀကိတ္ညွစ္ရည္ ကုိ ႏို႕ရည္ သၾကားတို႕ႏွင့္ ေသာက္လွ်င္ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ႏွင့္ ေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစ၏။
  • ၃၇။ ျပည္ပန္းညိဳအရြက္ကိုအမႈန္႕ ျပဳ၍ စားပါက ေလေရာဂါ၊ အပူေရာဂါ၊ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ မ်ား ေပ်ာက္၏။
  • ၃၈။ပဒိုင္းညိဳအ႐ြက္ ႀကိတ္ညွစ္ရည္ အနည္းငယ္ ကုိ မလိုင္ထုတ္ၿပီး ႏြားႏို႕ႏွင့္ ေသာက္ပါကေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၃၉။ပတဲေကာေလး ျမစ္ဥ ကို ျပဳတ္၍ ေသာက္ေသာ္ ဆီးလြန္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
  • ၄၀။ဆီးခဲလွ်င္ ပတဲေကာႀကီး ကုိ ဆန္ေဆးရည္ ႏွင့္ ေသြးေသာက္က ဆီး႐ႊင္ေစ၏။
  • ၄၁။ဆီးအိမ္တြင္ ဆီး႐ွိလ်က္ဆီးေအာင့္ဆီးခ်ဳပ္ေနမူပတဲေကာႀကီး ျမစ္ကုိ ေရႏွင့္   ေသြးေသာက္ေသာ္ ေပ်ာက္၏။
  • ၄၂။ ပရႏၷ၀ါ ရြက္ရည္ကို ႏို႔ႏွင့္ ေရာေသာက္က ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ၊ ဆီးပူ ေညာင္းက် ေရာဂါ ၊ ပန္းေသ ေရာဂါ ႏွင့္ အဖ်ား ေရာဂါ တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစရံုမွ် မက အသက္ ကို ရွည္ေစ၍ လူကို ႏုပ်ိဳ အားတိုး ေစႏုိင္၏ ။
  • ၄၃။ဖာလာေစ့ ကုိ ေလွာ္၍ မုတၳက်ီးေဆး ႏွင့္ စားေသာ္ ဆီးပူ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၄၄။ ဗုဒၶသရဏပင္ အပြင့္ႏု အသီးႏုကို ေရေႏြး ေျဖာ၍ တုိ႕စားျခင္း၊ သုပ္စား ျခင္းျဖင့္ ဆီးနည္းျခင္း ခ်ဳပ္ျခင္းကုိ ေပ်ာက္ကင္း ေစ႐ံု မက အဖ်ား ေရာဂါ ကိုပင္ ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏။
  • ၄၅။ မင္းကိုကာ အျမစ္မႈန္႔ ကို ဆားစိမ္းႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္ေသာ္ဆီးေအာင့္   ေညာင္းက်ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ၏။
  • ၄၆။မန္က်ဥ္းပင္အရြက္ႀကိတ္ ၫွစ္ရည္ကို နံနက္ ည ေၾကြဇြန္း ႀကီး တစ္ဇြန္း က် ေသာက္ေသာ္ ဆီးပူျခင္း ေပ်ာက္၏။
  • ၄၇။ မရိုးေဆး ႏွင့္ ဆူးျဖဴ အေခါက္ မႈန္႔တို႔ကို ေရာႀကိတ္ၿပီး ခ်က္ေဘး ပတ္လည္ ႏွင့္ ဆီးအိမ္ ကို လူးေပးပါက ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
  • ၄၈။ မဥၨဴပန္းပင္ အပင္ ၏ ပဥၥငါးပါးကို သၾကားႏွင့္ သံုးခြက္ တစ္ခြက္ တင္ က်ိဳ ေသာက္လွ်င္ ဆီးပူ ၊ ဆီးကိုက္ ၊ ဆီးက်င္ ၊ ဆီးပိတ္ ၊ ဆီးေက်ာက္ တည္ေသာ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၄၉။ ညဘက္ဆီးလြယ္တဲ့ သူေတြ အတြက္ ထထအိမ္သာ ေျပးေနရတဲ့ ဒုကၡဟာ မလြယ္ပါဘူး။ ႀကံဳဖူးမွ ကိုယ္ခ်င္းစာ ႏုိင္ပါလိမ့္မယ္။ ယင္း အတြက္ ေျဖေဆးတစ္မ်ိဳး ကေတာ့ မာလကာသီး အရြက္ လက္တစ္ဆုပ္စာခန္႔ကို ယူပါ။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အရြက္မ်ား ျဖစ္ရပါမည္။ ယင္းအရြက္တို႔အား ေထာင္းထားသည့္ ဆန္မႈန္႔တို႔ျဖင့္ ေရာစပ္ေပးပါ။ ၿပီးေသာ္ ေရ ၂ခြက္ခြဲခန္႔ျဖင့္ ျပဳတ္ေပးရပါမည္။ ေရတစ္ခြက္စာက်န္ ္ရွိေတာ့သည့္ အခ်ိန္က်မွ ခ်ကာေရစစ္ျဖင့္ စစ္ကာ ပုလင္းတစ္လံုးထဲတြင္ သိမ္းထားရပါမည္။ ယင္းအရည္အား သံုးနာရီျခားတစ္ခါ တစ္ ဇြန္း စီေသာက္သံုး ေပးရပါမည္။
  • ၅၀။ ဆီးအိတ္ေရာင္တဲ့ ေဝဒနာကို ကုသ ဖို႔ ခရမ္ဘယ္ရီသီးကို သံုးရတယ္ဆိုတာ သိၾကေပမယ့္ ဘလူးဘယ္ရီသီးကိုလည္း သံုးလို႔ ရပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ခရမ္ဘယ္ရီသီးနဲ႔ အလားတူတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ ရီသီးက ဝယ္ရတာ ပိုလြယ္တာေၾကာင့္ ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ထားၿပီး စားေပးပါ။တစ္ေန႔ ဘလူးဘယ္ရီသီး ခြက္ႀကီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏကို စားေပးရင္ ဆီးအိတ္ေရာင္ရမ္းတဲ့ ေဝဒနာကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္ပါတယ္။
  • ၅၁။ မုရားႀကီး ရြက္ ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္ တင္ က်ိဳ၍ ေဆးတစ္ခြက္ စာ ေၾကြးဇြန္း ႀကီး (၃ )ဇြန္းမွ် ေသာက္က ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၅၂။ ရြက္က် ပင္ေပါက္ ရြက္ ၁ ရြက္ ၂ ရြက္ ကို ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္ ထည့္၍ ညက္စြာ ႀကိတ္ၿပီး ေသာက္က ဆီးပူ ၊ ဆီးခ်ဳပ္ ေသြးျမင္း သရိုက္ ႏွင့္ လူပ်ိဳနာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ အနာ မ်ား ေပ်ာက္ကင္း၏။
  • ၅၃။ ႐ွဥ့္မတက္ဥ ကို က်ိဳ၍ ၄င္းတြင္ သၾကားခဲ ေရာၿပီး ပ်ားရည္ ထည့္ေသာက္ ေသာ္ ဆီးပူေရာဂါ ႏွင့္ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၅၄။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အႏွစ္ကို ျခစ္ယူ၍ ဆန္ေဆး ရည္တြင္ စိမ္ၿပီး လွ်င္ သၾကား ထည့္ေသာက္ ပါက ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္ ၊ ဆီးထုိးျခင္း ေပ်ာက္ကင္း သည္။
  • ၅၅။ လက္ထုတ္ႀကီး အေခါက္ကို ႏြားႏို႕ ႏွင့္ႀကိတ္ေသာက္ ပါက ဆီးခ်ဳပ္ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၅၆ ။ ေၾကြမီး ဖုတ္ႏွင့္ သံပရာ ရည္ ေဖ်ာ္၍ ေသာက္ေသာ္ ဆီး ေအာင့္ျခင္း ေပ်ာက္၏။
  • ၅၇။ သံမႏိုင္၊ ေက်ာက္မႏိုင္ ပဥၥငါးပါး ကို အရည္ၫွစ္ ၿပီး က်ိဳခ်က္၍ လည္းေကာင္း၊ အေျခာက္ကို လက္ဖက္ရည္ ကဲ့သို႔ ျပဳလုပ္၍ လည္းေကာင္း ေသာက္လွ်င္ ဆီးခ်ဳပ္၊ ဆီးပူ ၊ ေက်ာက္တည္ ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏ ။
  • ၅၈။ သစ္ဆိမ့္ဆံ ႏွင့္ အရက္ ေသြးေသာက္ေသာ္ ဆီးေအာင့္ ျခင္းႏွင့္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ေပ်ာက္၏
  • ၅၉။ သေဘၤာသီး ၀မ္းပ်ဥ္းကို ဟင္းခ်က္ စားျခင္း၊ သနပ္ လုပ္စားျခင္းျဖင့္ ဆီး၀မ္းကုိ ႐ႊင္ေစသည္။
  • ၆၀။ အလိုက်ဴ အျမစ္အံု ကုိ ျပဳတ္ေသာက္ ျခင္းျဖင့္ ဆီးကုိ စင္ၾကယ္ ေစ၏။ ေညာင္းက် ေရာဂါႏွင့္ အသားအေရ ယားယံျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္း ေစၿပီး ရာသီေသြး ကိုလည္း က်ဆင္္းသည္။
  • ၆၁။ အေၾကာတစ္ေထာင္ပင္ အရြက္ျပဳတ္ရည္ ကို သၾကားသင့္ရံု ထည့္ေသာက္ပါက ဆီးပူျခင္း၊ နီျခင္း ၊ ဆီးနည္းျခင္း ၊ မိတ္ထြက္ျခင္း ၊ အနာမီး အနာလွ်ံ အနာစက္ မ်ား ေပါက္ျခင္းႏွင့္ ၀မ္းတြင္း၌ အပူအားႀကီး ျခင္းမ်ား ေပ်ာက္၏။
  • ၆၂။ ေခြးေလွယားေစ့မႈန္႔ကို ေရႏွင့္ ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
  • ၆၃။ ေဆးဂႏၶမာအ႐ြက္ကို င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ေရာႀကိတ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးေအာင့္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၆၄။ ေပါက္ပြင့္ကို ေရႏွင့္ က်ိဳ၍ ခပ္ေႏြးေႏြး ခ်က္တြင္ အံုေပး လွ်င္ ဆီးခ်ဳပ္ျခင္း ၊ ဆီးအိမ္ေရာင္ျခင္း မ်ား ေပ်ာက္ကင္းသည္။
  • ၆၅။ ေလာက္ေသပင္ အရြက္ကို လက္ဖက္ ေျခာက္ ကဲ့သို႔ ေသာက္သံုး ေသာ္ ဆီးပူ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါ ႏွင့္ အေရျပား ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
  • ၆၆။ ေလာက္ေသပင္ အရြက္ ကို အျခားေသာ ေဆးပင္ တို႔ႏွင့္ ေပါင္းစပ္၍ ဆီးရႊင္ ေဆးအျဖစ္ ေဖာ္စပ္ သံုးႏိုင္သည္။  
  • ၆၇။ ေလာက္ေသရြက္ ႏွင့္ ထား၀ယ္ မိႈင္း ရြက္ ကို ေရေႏြး ေျဖာ ၍ သုပ္စား ေသာ္ ဆီးပူ ၊ ဆီးေအာင့္ ၊ ၀မ္းကိုက္ ၊ ေသြး့၀မ္း သြား ၊ ေသြးျမင္း သရိုက္ ၊ မီးယပ္ ေသြးလြန္ တို႔ကို ရပ္တန္႔ ေစသည္။
  • ၆၇။ ႏြားေျမရင္း ကို ျပဳတ္ေသာက္ ပါက ေညာင္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။

  • ၆၈။ ၾသဇာ အျမစ္ကို ေသြး ၍ ေသာက္ပါက ဆီးခ်ဳပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
  • ၆၉။ ႀကံဟင္းအၫြန္႔ကို ၾကက္ရိုးႏွင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း ၊ တင္က်ီးရိုးႏွင့္ ေသာ္ လည္းေကာင္း ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေသာက္ပါက ဆီးေအာင့္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါႏွင့္ အျခား ဆီးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္၏ ။ ေအးေအာင္ျပဳေသာ ေဆးဘက္တြင္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။

No comments: