Sunday, June 23, 2013

တိုင္းရင္းေဆး ေမး+ေျဖ

( သန္ေကာင္၊ တုတ္ေကာင္ ေရာဂါ)

မိုးရာသီတြင္ လႈိင္လႈိင္ေပါမ်ား သီးပြင့္လာၾကေသာ ရာသီစာမ်ားျဖစ္ၾကသည့္ ပိႏၷဲသီး၊ သရက္သီး၊ မရမ္းသီး၊ ကနစိုးသီး စသည့္ အေအးစာမ်ားနဲ႔ အမွည့္လြန္စာမ်ားကို စားသင့္သည္ထက္ ပိုမိုစားမိျခင္း၊ မိုးေရအထိမ်ားျခင္း၊ အေအးမိျခင္း၊ အစားအေသာက္မ်ား မသန္႔ရွင္းျခင္း၊ အစာမေၾက ေလပြျခင္း၊ မသန္႔ရွင္း မစင္ၾကယ္ေသာ လက္မ်ားေၾကာင့္ သန္ေကာင္၊ တုတ္ေကာင္မ်ား စတင္ အေျခစိုက္ရာအျဖစ္ကို ျဖစ္ေစေလသည္။
(ေရွ႔ေျပးလကၡဏာမ်ား)

အသားအေရ ျဖဴဖပ္ျဖဴေရာ္ျဖစ္ေစျပီး မ်က္ႏွာ၀ါျခင္း၊ မ်က္ကြင္းညိဳတတ္ျခင္း၊ ၀မ္း၏အေရာင္မွာ ျဖဴေဖြးျပီး အစာမေၾကဘဲ ၀မ္းခဏခဏ သြားေလ့ရွိျခင္း၊ ၀မ္းဗိုက္ထဲမွာ နာက်င္ျပီး ေရာင္ရမ္းေနတတ္ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္မွာ တျဖည္းျဖည္း ပိန္ခ်ံဳးလာေစျခင္း၊ ၀မ္းဗိုက္ပူလာကာ ရႊင္လန္းမႈမရွိေတာ့ျခင္း စသည့္ လကၡဏာမ်ားကို ကေလးသူငယ္မ်ားတြင္ စတင္ေတြ႔ရွိတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီလိုလကၡဏာေတြက အမ်ားအားျဖင့္ သန္ေကာင္ တုတ္ေကာင္ေရာဂါေတြနဲ႔ ပတ္သက္တတ္ပါတယ္။

( ကန္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာန၊ တိုင္းရင္းေဆးပညာ ဦးစီးဌာန၊ သုေတသနႏွင့္ ဖြံ႔ျဖိဳးေရးဌာန၊ တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးမ်ား ကုထံုး)

သန္ေကာင္၊ တုတ္ေကာင္ေတြအတြက္ ရိုးရာအိမ္သံုးေဆးနည္းေတြ အခ်ိဳ႔ရွိတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီေဆးနည္းေလးေတြရဲ႔ အေၾကာင္းကုိေတာ့ ဒီေဆာင္းပါးမွာ ထည့္သြင္းမေဖာ္ျပေတာ့ဘဲ တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးနည္းေတြအေၾကာင္းကိုပဲ ဆက္လက္ျပီး ေရးသား တင္ျပပါမယ္။

ပထမဆံုးအသံုးျပဳသင့္တဲ့ ေဆးနည္းတနည္းကို ေဖာ္ျပရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးအမွတ္စဥ္(၂၅)၊ မတဲျမင့္မိုရ္ကုန္း ေဆးပဲျဖစ္ပါတယ္။

ဒီေဆးကိုေတာ့ ကေလးအတြက္ ေဆးတခြက္စာပမာဏ တႀကိမ္တိုက္ေကၽြးရန္ တပဲသားခန္႔ကို တေန႔ကို သံုးႀကိမ္အထိ တိုက္ေကၽြးေပးႏိုင္ပါတယ္။

ဒုတိယတိုက္ေကၽြးေပးႏိုင္တဲ့ တိုင္းရင္းေဆးခန္း ေဆးအမွတ္ကေတာ့(၃၅)ျဖစ္ပါတယ္။ ေဆးအမည္က ဇာတိ၀ဂၤ ေဆးပါပဲ။

ကေလးအတြက္ ေဆးတႀကိမ္စာ ေဆးတခြက္စာအေနနဲ႔ ေဆးမႈန္႔တပဲသားကို ေရေႏြးပူပူကေလးနဲ႔ တေန႔ကို သံုးႀကိမ္ တိုက္ေကၽြးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေဆးကိုေတာ့ သံုးရက္ဆက္တိုက္ တိုက္ေကၽြးရန္ သတိထားျပီး ျပဳစုကုသသင့္ပါတယ္။

ခုနစ္ပါးေဆး၀ါးေလ တိုင္းရင္းေဆးခန္း ေဆးအမွတ္(၄၇)ကို ေရြးႀကီးတေရြးမွ သံုးေရြးအထိ တိုက္ေကၽြးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ပူက်ေစရန္ လိမ္းေဆးအေနနဲ႔ ဒီခုနစ္ပါးေဆး၀ါးေလကိုပဲ ေဆးတေရြးခန္႔ကို သနပ္ခါးရည္က်ဲက်ဲကေလးနဲ႔ ေဖ်ာ္စပ္ျပီး လိမ္းေပးပါ။ ေစာင္ပါးပါးကေလးကို ျခံဳေစျပီး ေလလံုရာမွာ ေနထိုင္ေစသင့္ပါတယ္။

ကေလးအေနနဲ႔ ကိုယ္ပူတတ္ျခင္း၊ အင္အားကုန္ခန္းခ်ည့္နဲ႔ျခင္း၊ ေသြး၀မ္းသြားေနျခင္း စတဲ့ လကၡဏာေတြ မရွိဘူးဆိုရင္ေတာ့ သန္ခ်-ေဆးေကာင္းတလက္ကို ညႊန္ျပေပးပါမယ္။ ဒီနည္းကေတာ့ ပုတတ္စာဥကို အိမ္သံုးသၾကားနဲ႔ ေရာစပ္၍ ျဖစ္ေစ၊ သေဘၤာသီးအစိမ္းကို ဆူးေလးေတြနဲ႔ ေဖာက္ထုတ္လို႔ ထြက္ရွိလာတဲ့ အေစးျဖဴေလးေတြနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ ထန္းလ်က္နဲ႔ေရာစပ္ျပီး ေတ၍ ေဆးတေရြးမွ သံုးေရြးအထိ တိုက္ေကၽြးေပးပါက သန္ေကာင္ေတြကို က်ဆင္းေစပါတယ္။

ကေလးေခ်ာင္းဆိုးပါက ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ ကုသေဆးအျဖစ္ ကြမ္းရြက္ကို ထုေထာင္း၍ ရေသာအရည္ကို ေဆးတခြက္စာအျဖစ္ ကေလးကို တိုက္ေကၽြးရမွာက ဟင္းစားစတီးဇြန္း တဇြန္းထဲမွာ အိမ္သံုးဆား အနည္းငယ္ေရာစပ္ျပီး တိုက္ေကၽြးေပးပါ။ ကေလးငယ္ရင္ေတာ့ လက္ဖက္စားဇြန္းတဇြန္း တိုက္ေကၽြးေပး ႏိုင္ပါတယ္။ တေန႔ကို သံုးႀကိမ္ ေဆးကို ဆက္တိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ လိုအပ္က ကေလးႏွာပိတ္ေနရင္ေတာ့ ကုလား ရွိန္းခိုစစ္စစ္ အနည္းငယ္ကို အုန္းဆီစစ္စစ္နဲ႔ ေဖ်ာ္ျပီး ငယ္ထိပ္၊ ႏွာ၀တို႔ကို လိမ္းေပးပါ။ အုပ္ေပးပါ။ ကေလးအတြက္ကေတာ့ ဒီကုသနည္းနဲ႔ လံုေလာက္ပါတယ္။

*********************************************************************
(အဆုတ္ျပြန္ေရာဂါ ကုသနည္း)

ယခုလို မိုးရာသီမွာ အဆုတ္ျပြန္ေရာင္တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြနဲ႔လည္း ႀကံဳေတြ႔တတ္ၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ႔ဆိုရင္ အဆုတ္အေအးမိတာတို႔၊ ၀က္သက္ေရာဂါတို႔၊ ၾကက္ညႇာေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါတို႔၊ တုပ္ေကြးေရာဂါ တို႔ေတြေၾကာင့္လည္း အဆုတ္ကို ထိခိုက္ျပီး အဆုတ္ျပြန္ေရာင္ေရာဂါေတြ ရတတ္ပါတယ္။

(အဆုတ္ေရာင္ေရာဂါ လကၡဏာမ်ား)
ဒီလိုအဆုတ္ေရာဂါရျပီဆိုရင္ေတာ့ ထင္ရွားတဲ့လကၡဏာေတြ ျပတတ္ပါတယ္။ ႏွာရည္ယိုတတ္ပါတယ္။ ႏွာေစးလာတတ္ပါတယ္။ ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ေခ်ာင္းဆိုးလာတတ္ပါတယ္။ ရင္က်ပ္လာတတ္ပါတယ္။ အဓိကေတာ့ အသက္ရွဴရႈိက္ရာမွာ ေလသြင္းေလထုတ္ရာမွာ ခက္ခဲမႈေတြ ေတြ႔ႀကံဳရတတ္ပါတယ္။

(အဆုတ္ေရာင္ေရာဂါ ကုထံုးဓာတ္စာ)
အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ဆိုသကဲ့သို႔ ေဆးဟင္းလ်ာအျဖစ္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ ထိကရံုး(ေရ)ကို ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ကန္စြန္းရြက္နဲ႔ ေၾကာ္စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဆုတ္ေရာဂါအတြက္ အစာအာဟာရကုထံုး ျဖစ္ပါတယ္။

သို႔မဟုတ္ ပုစြန္စာရြက္ကို ၀က္သားနဲ႔ ေၾကာ္စားေပးျခင္း၊ ဟင္းခ်က္စားေပးျခင္း၊ အေၾကာ္ကို ေရွာက္ခ်ဥ္သီးရည္ညႇစ္ျပီး စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေရာဂါျဖစ္လာရင္ေတာ့ ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္မယ့္ အစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္တဲ့ အစားအစာနဲ႔ ေဆးပညာက႑မွာ ဖြံ႔ျဖိဳးတိုးတက္မႈေတြ ျမန္မာ့ရိုးရာေဆးပညာမွာ ေႏွးေကြးေနတာကို ပညာရွင္ႀကီးေတြအေနနဲ႔ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရး တိုင္းရင္းေဆး က႑ေတြ အတြက္ ထည့္သြင္းစဥ္းစားသင့္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရပါတယ္။

(အဆုတ္ေရာဂါ၊ အဆုတ္ပြေရာဂါအတြက္ အစာအာဟာရဓာတ္စာမ်ား)
စားသံုးနည္းအညႊန္းကေတာ့ ပုစြန္စာရြက္ကို ငါးဥနဲ႔ ေၾကာ္စားေပးျခင္းအားျဖင့္ အဆုတ္ေရာင္ျခင္း၊ အဆုတ္ပြျခင္းအတြက္ အစာအာဟာရ ကုထံုးဓာတ္စာအျဖစ္ အသံုး၀င္ပါတယ္။
ဟင္းဂလာအယဥ္အပင္နဲ႔ အရြက္ေတြကို ငါးရွဥ့္ပနီသားနဲ႔ ခ်က္စားလို႔ရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ ေဂၚရခါးသီးကို ငါးရွဥ့္ျဖဴသားနဲ႔ ခ်က္စားေပးႏိုင္သလို ေၾကာ္စားေပးပါက အဆုတ္ႀကီးထြားျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

(က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာန၊ တိုင္းရင္းေဆးပညာဦးစီးဌာန၊ သုေတသနႏွင့္ဖြံ႔ျဖိဳးေရးမွ ထုတ္ေ၀ေသာ တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးနည္းႏွင့္ ကုသနည္းမ်ား)

တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးအမွတ္စဥ္ (၆) ဟလိဒၵစုဏၰေဆးမႈန္႔ ငါးက်ပ္သား၊ တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးအမွတ္စဥ္(၁) ေလမွပုတိက သလိိပ္ပုပ္ေပ်ာက္ေဆး ေဆးမႈန္႔ ငါးက်ပ္သားကို အထက္ပါေဆးႏွင့္ ေရာစပ္ထားပါ။ လူႀကီး ေဆးတခြက္စာပမာဏ ေဆးမႈန္ ၂-က်ပ္သား၊ ကေလး ေဆးမႈန္႔ ၁-ပဲသားကို ကြမ္းရြက္စိမ္းကို ထုေထာင္း၍ ရရွိေသာအရည္နဲ႔ျဖစ္ေစ၊ ေရွာက္ခ်ဥ္သီးညႇစ္၍ ရရွိေသာ အရည္နျဲ႔ဖစ္ေစ ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ကြမ္းရြက္စိမ္းရည္နဲ႔ ေသာက္မယ္ဆိုရင္ ဟင္းစားစတီးဇြန္းတဇြန္းနဲ႔ ေဆးမႈန္႔ကို ေရးစပ္ျပီး တိုက္ေကၽြးေပးရပါတယ္။ ေဆးကို တေန႔သံုးႀကိမ္အထိ တိုက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေရွာက္ခ်ဥ္သီးညႇစ္တဆ၊ ပ်ားရည္တဆနဲ႔ ေရာစပ္ျပီးေတာ့ ရရွိတဲ့အရည္ ဟင္းစားစတီးဇြန္းတဇြန္းနဲ႔ ေဆးမႈန္႔တခြက္စာကို ေရာစပ္ျပီးေတာ့ တိုက္ေကၽြးႏိုင္ပါတယ္။ ေဆးကို တေန႔သံုးႀကိမ္ တိုက္ေကၽြးႏိုင္ပါတယ္။

(ကေစာ့ခါးႏွင့္ မုရားႀကီးရြက္ကုထံုး)
မုရားႀကီးရြက္နဲ႔ ကေစာ့ခါးပင္ဟာ လုတိုင္းလိုလို သိထားၾကတဲ့ အပင္ေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီအပင္ ႏွစ္ပင္ကေတာ့ အဆုတ္နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြအတြက္ ကမၻာ့တိုင္းရင္းေဆးေလာကမွာ အသံုးမ်ားတဲ့ အပင္ေတြလည္း ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဒီေဆးဖက္၀င္ အပင္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို ေဆး၀ါးေဖာ္စပ္နည္း စံခ်ိ္န္စံညႊန္းနဲ႔သာ အသံုးျပဳႏိုင္ၾကမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အျခားေဆးပင္ေတြကို သံုးစရာမလိုေတာ့ပါဘူး။

မုရားႀကီးကိုပဲျဖစ္ေစ၊ ကေစာ့ခါးရြက္ကိုပဲျဖစ္ေစ ေရွ႔ပိုင္းမွာ ေဖာ္ျပခဲ့ျပီးျဖစ္ေသာ ေဆးျပဳတ္ရည္နည္း အတိုင္း အသံုးျပဳျပီး ကုသႏိုင္ပါတယ္။ ျပဳတ္ေဆးရည္ဆိုရာမွာလည္း ေဆးဖက္၀င္တပင္ကိုပဲ ျပဳတ္ေသာက္ ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ရရာအပင္ေတြကို ျပဳတ္ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ လူႀကီး ေဆးတခြက္စာ ပမာဏမွာ ဟင္းစားစတီးဇြန္းနဲ႔ တဇြန္းျဖစ္ျပီး အိမ္သံုးသၾကား အနည္းငယ္ကို ေရာစပ္ျပီး တႀကိမ္ တိုက္ေကၽြးႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေဆးကို နံနက္တႀကိမ္ ေန႔လယ္တႀကိမ္ ညတႀကိမ္စီ တိုက္ေကၽြးႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးေဆးညႊန္းကေတာ့ ဟင္းစားစတီးဇြန္းနဲ႔ ထက္၀က္ျဖစ္ျပီး အထက္ပါ ေဆးတိုက္ေကၽြးႏိုင္တဲ့အတိုင္း တိုက္ေကၽြးေပးပါ။ ေပ်ာက္ကင္းလြယ္တဲ့ေဆးနည္းပါပဲ။

(မိုးရာသီတြင္ အထူးျဖစ္ေလ့ရွိသည့္ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါ)
မိုးရာသီတြင္ ျဖစ္ပြားေလ့ရွိၾကတဲ့ ေရာဂါေတြဇယားမွာ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါအေၾကာင္းလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ၀မ္းကို္က္ေရာဂါမွာလည္း ခၽြဲ၀မ္းကိုက္ေရာဂါနဲ႔ ေသြး၀မ္းကိုက္ ဆိုျပီးေတာ့ တိုင္းရင္းေဆးပညာမွာ သတ္မွတ္ထားတာေတြ ရွိပါတယ္။ ယခုေဆာင္းပါးမွာေတာ့ မိုးရာသီတြင္ ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ ေရာဂါအေၾကာင္းကို တင္ျပေနရတဲ့အခ်ိန္လည္း ျဖစ္ျပန္၊ ေရာဂါေတြကလည္း မ်ားျပားနဲ႔ စာမ်က္ႏွာအတြက္ ခ်န္လွပ္ေရးသားေနရတဲ့ အေၾကာင္းေတြေၾကာင့္ အက်ယ္တ၀င့္ေဖာ္ျပျခင္း မျပဳႏိုင္တာကို ခြင့္လႊတ္ေစခ်င္ပါတယ္။ ဒီမဂၢဇင္းမွာပဲ ေရာဂါတမ်ိဳးခ်င္းရဲ႔ ေရာဂါျဖစ္စဥ္၊ ေရာဂါလကၡဏာ၊ ေရာဂါစစ္တမ္းနဲ႔ ကုသႏိုင္တဲ့ေဆးနည္းေတြ၊ စားေသာက္ရမယ့္ အစားအစာေတြ ထပ္မံ ေရးသားတင္ျပ ပါဦးမယ္။

စာေရးသူ ေရးသားထုတ္ေ၀ျပီး တိုင္းရင္းေဆးက်မ္းစာအုပ္(၅)အုပ္ထဲမွ အခ်ိဳ႔တ၀က္ကို ေျပာက္က်ားစနစ္နဲ႔ ေရးသားခဲ့တဲ့ စာအုပ္ေတြထဲမွာ ဖတ္ရႈကုသႏိုင္ပါတယ္။ ဒီမဂၢဇင္းမွာေတာ့ တိုင္းရင္းေဆးပညာနဲ႔ ပတ္သက္ျပီး အထူးေဆာင္းပါးအျဖစ္ ျပည့္စံုသည္ထက္ ပိုမိုတိက်မွန္ကန္မႈ ရရွိေစခ်င္တဲ့ ေစတနာေတြနဲ႔ မဂၢဇင္းအယ္ဒီတာခ်ဳပ္ ဦးေအာင္ျမတ္နဲ႔ မဂၢဇင္းအမႈေဆာင္ေတြရဲ႔ တိုက္တြန္းအားေပးမႈေၾကာင့္ အထူး ဦးစားေပးေရးသားပါေၾကာင္းကို ရိုးသားစြာ ၀န္ခံတင္ျပလိုက္ရပါတယ္။

( ၀မ္းကိုက္ေရာဂါ ကုထံုး)
ဤေရာဂါသည္ မိုးရာသီတြင္ အျဖစ္မ်ားပါသည္။ အပူလြန္ေသာ ၀မ္းမီးေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာ့ရိုးရာ တိုင္းရင္းေဆးပညာတြင္ ညႊန္ျပထားပါတယ္။ ကုထံုးေဆးခ်က္အရ အစာအာဟာရ ဓာတ္စာအျဖစ္ ကုသႏိုင္ပါေပတယ္။ အစာအာဟာရမွာ ေျပာင္းဖူးမီးဖုတ္ကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းလြယ္ေစပါတယ္။

သို႔မဟုတ္ ထား၀ယ္မႈိင္းရြက္ကို သုပ္စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ တို႔ျမႇဳပ္စရာအျဖစ္လည္း စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ထား၀ယ္မႈိင္းရြက္ကို ငါးေျမြထိုးေျခာက္ကိုျပဳတ္၍ သုပ္စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္လည္း ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစပါတယ္။

ပဲျပားေစ့၊ ပဲသီးကို ငါးခူျဖင့္ ခ်က္စားေပးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ ငါးပေနာ္နဲ႔ ပဲျပားသီး၊ ပဲျပားေစ့ကို ခ်က္စားေပးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါေ၀ဒနာကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ သို႔မဟုတ္ အစာအာဟာရ ဓာတ္စာအေနနဲ႔ ရဲယိုရြက္နဲ႔ ဒန္႔သလြန္ရြက္ေရာစပ္ျပီး ေၾကာ္စားေပးပါ။ ေနာက္တနည္းကေတာ့ သံပုရာသီးကို အလံုးလိုက္မွ ရရွိတဲ့ အသီးအရည္နဲ႔ ငါးရွည့္ပနီသား ေၾကာ္ျပီးသားကို ဖ်န္းစားေပးပါ။

၀မ္းကိုက္ေရာဂါအတြက္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ဆိုတဲ့ ေဆာင္ပုဒ္အတိုင္း တိုင္းရင္းေဆး သမားေတာ္ႀကီးမ်ားမွ သတ္မွတ္ေပးထားတဲ့ အစာအာဟာရဓာတ္စာေတြ အေၾကာင္းကို ဆက္လက္တင္ျပ ပါဦးမယ္။ ဖတ္ရႈၾကည့္ၾကပါ။

၁။ ဟင္းဂလာယဥ္နဲ႔ ငါးေျမြထိုးကို ခ်က္စားေပးပါက ေသြး၀မ္းကိုက္ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တဲ့
အစာအာဟာရကုထံုး ဓာတ္စာအျဖစ္ အသံုး၀င္ေစပါတယ္။
၂။ ၾကက္ဆူရိုးနီကို ေရေႏြးေဖ်ာ၍ ငါးေျမြထိုးကင္နဲ႔ သုပ္စားေပးပါ။
၃။ ၾကက္ဟင္း ခါးသီးကို ငါးရွဥ့္ပနီကင္ထြင္၍ ဆီးျဖဴသီးနဲ႔ ေၾကာ္စားပါ။
၄။ ဆင္ခရမ္းသီးနဲ႔ ငါးေျမြထိုးသားကို ခ်က္စားေပးပါက ၀မ္းကိုက္ေရာဂါအတြက္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည့္ အစာအာဟာရ ဓာတ္စာ ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ ၾကက္သြန္နီကို ထန္းလ်က္ျဖင့္ ေၾကာ္စားေပးပါက အေပ်ာက္ျမန္ဆန္ပါသည္။
၆။ ေကာက္ရိုးႏြယ္ကို ငါးရံ႔နဲ႔ ခ်က္စားေပးပါက ၀မ္းကို္က္ေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တယ္။ သို႔မဟုတ္ ငါးခူနဲ႔ ေကာက္ရိုးႏြယ္ကို ခ်က္စားေပးပါ။ ပုစြန္တုပ္ႀကီးနဲ႔ ေကာက္ရိုးႏြယ္ကို ခ်က္စားေပးပါက ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တယ္။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ ေကာက္ရိုးႏြယ္ကို ငါးရွဥ့္ျဖဴသားနဲ႔ ခ်က္စားေပးပါက ၀မ္းကိုက္ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္တနည္း---
၁။ ကင္းပြန္းခ်ဥ္ရြက္ကို ငါးေျမြထိုးကင္နဲ႔ ခ်က္စားေပးႏိုင္ပါတယ္။
၂။ ငါးဖယ္နဲ႔ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ကို ခ်က္စားေပးႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ငါးသေလာက္နဲ႔ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ကို ခ်က္စားေပးႏိုင္ပါတယ္။
၄။ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ကို ငါးရွဥ့္ကင္နဲ႔ ခ်က္စားေပးႏိုင္သလို ေၾကာ္လည္းစားႏိုင္ပါတယ္။
၅။ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ကို ပုစြန္ကပ္နဲ႔ ခ်က္စားေပးပါ။
၆။ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို ငါးေျမြထိုးကင္နဲ႔ ခ်က္စားေပးပါ။
၇။ ငါးေျမြထိုးကင္ကို ခ်င္းတက္ပါးပါးလွီးျဖတ္ျပီး ေၾကာ္စားေပးပါ။
၈။ ငါးကင္နဲ႔ ခ်င္းတက္ကို ေၾကာ္စားေပးပါ။
၉။ ခ်ဥ္ေပါင္ခါးနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ ခ်ဥ္ေပါင္နီနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ ပုစြန္ကို ခ်က္စားေပးပါက
သက္သာေပ်ာက္ကင္းမႈကို ျမန္ဆန္ေစပါတယ္။
၁၀။ ငါးခူကို ခ်ဥ္ေပါင္ခါးနဲ႔ ျဖစ္ေစ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ျဖဴနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ ခ်ဥ္ေပါင္နီနဲ႔ျဖစ္ေစ ခ်က္စားေပးပါ။
ေပ်ာက္ကင္းမႈကို ျမန္ဆန္ေစပါတယ္။
၁၁။ ငါးေျမြထိုးကို ေခြးေတာက္ရြက္နဲ႔ ျပဳတ္၍ ေၾကာ္စားေပးပါ။
ဤအစာအာဟာရ ဓာတ္စာမ်ားသည္ ပိတ္၀မ္းကို္က္ေရာဂါ (ခၽြဲ၀မ္းကိုက္ေရာဂါ) ေသြး၀မ္းကိုက္ေရာဂါ တို႔အတြက္ ေဆးဟင္းလ်ာမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။

(ေသြး၀မ္းကိုက္ေရာဂါကုထံုး)
ေသြး၀မ္းကို္က္ေရာဂါ သို႔တည္းမဟုတ္-အပူ၀မ္းကို္က္ေရာဂါသည္ ရာသီဥတု၏ အပူဒဏ္၊ ကမၼ၏အပူဒဏ္၊ အစာအာဟာရ၏ အပူဒဏ္မ်ား စုေ၀းကာ ငုပ္ေစ၍ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေလာင္ျမိဳက္သျဖင့္ ေသြး၀မ္းကို္က္တတ္သည္။ ဤေရာဂါေ၀ဒနာကို ျမန္မာ့ရိုးရာ တိုင္းရင္းေဆးပညာအရ ဥဏွေတေဇာ လြန္ငုပ္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္၏။ ဤေရာဂါကုထံုးအတြက္ သစ္သီး၀လံမ်ားျဖင့္ ကုသႏိုင္၏။ ယင္းကုထံုးမွာ မင္းကြတ္သီးခြံကိုျပဳတ္၍ တိုက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါေ၀ဒနာကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ေပသည္။

ေနာက္ထပ္ကုထံုးတရပ္မွာ သံပုရာရည္ကို အိမ္သံုးသၾကား ခ်ိဳခ်ိဳႏွင့္ေရာစပ္ကာ တိုက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါေ၀ဒနာကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
ဤေရာဂါကုထံုးအတြက္ အစာအာဟာရဓာတ္စာအေနနဲ႔ ကုသမႈနည္းမွာ သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္တြင္ အိမ္သံုးသၾကား ခ်ိဳခ်ိဳထည့္ျပီး တိုက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါေ၀ဒနာကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(ပိတ္၀မ္းကိုက္ ေရာဂါ)
စားသံုးနည္းအညႊန္း---
ထိကရံုးရြက္ကိုေၾကာ္၍ ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္၍ျဖစ္ေစ၊ အစိမ္းအတိုင္း တို႔ျမႇဳပ္၍ျဖစ္ေစ၊ ဟင္းခ်က္၍ျဖစ္ေစ သို႔တည္းမဟုတ္-အရြက္စိမ္းကို ထုေထာင္း၍ ရရွိေသာအရည္မ်ားကိုျဖစ္ေစ ေသာက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ပိတ္၀မ္းေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။

သို႔တည္းမဟုတ္-ထိကရံုး (ေရ)ကို ၾကက္သြန္ႏိုင္ႏိုင္ျဖင့္ ေၾကာ္စားေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။
၁။ ထမင္းခဲကို မီးဖုတ္၍ ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ျပီး အရည္ကို ေသာက္ေပးပါ။
၂။ ၾကက္သားစြပ္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္ေပးပါ။
၃။ ၾကက္သားျပဳတ္ေၾကာ္ကို စားေပးပါ။
၄။ ငွက္ေပ်ာသီး ဖီးၾကမ္းကို မီးဖုတ္ျပီးျဖစ္ေစ၊ မီးကင္ျပီးျဖစ္ေစ ေကၽြးေပးႏိုင္ပါတယ္။

( က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာန၊ တိုင္းရင္းေဆးပညာဦးစီးဌာန၊ သုေတသနႏွင့္ ဖြံ႔ျဖိဳးေရးမွ ထုတ္ေ၀ေသာ တိုင္းရင္းေဆးထန္းသံုး ေဆး၀ါးမ်ား အမွတ္စဥ္အညႊန္း)

ဤေရာဂါအတြက္ တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး အမွတ္စဥ္(၈) ေသြးဒူလာေဆးမႈန္႔ ငါးက်ပ္သားနဲ႔ တိုင္းရင္းေဆးခန္းသံုး ေဆးအမွတ္စဥ္(၂) ေလမ်ိဳး ၈၀-ေဆး ေဆးမႈန္႔ ငါးက်ပ္သားကို အထက္ပါ ေဆးမႈန္႔မ်ားနဲ႔ သမေစရန္ ေရာေႏွာထားပါ။ လူႀကီး ေဆးတခြက္စာ ပမာဏ တႀကိမ္ ေဆးမႈန္႔ ၂-ပဲသားကို ေရေႏြးနဲ႔တိုက္ပါ။ တေန႔ သံုးႀကိမ္ တိုက္ေကၽြးႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးမ်ားအတြက္ ေဆးတခြက္စာ ၁-ပဲသားကို အထက္ပါအညႊန္းအတိုင္း တိုက္ေကၽြးကုသႏိုင္ပါတယ္။

မိုးရာသီ၌ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ အတတ္ႏိုင္ဆံုး သံုးစြဲလြယ္ကူမည့္ ကုသနည္းမ်ားကို စံုလင္စြာ ေဖာ္ျပ ေရးသားခဲ့ျပီး ျဖစ္ပါသည္။ သင္ႏွင့္ သင့္ပတ္၀န္းက်င္မ်ားအတြက္ တိုင္းရင္းေဆးပညာျဖင့္ ကုသမႈ၊ ဇီ၀ိတဒါန ျပဳလိုၾကသူမ်ားအတြက္ သင့္မိသားစု စာအုပ္စင္တြင္ ဤမဂၢဇင္းအား ထာ၀ရသိမ္းဆည္းထား ေစျခင္းအားျဖင့္ သင့္မိသားစုအတြက္ ကုန္က်မႈစရိတ္ သက္သာစြာႏွင့္ က်န္းမာေစျခင္း၊ အသက္ရွည္ ေစျခင္း၊ ေရာဂါဘယကင္းစြာႏွင့္ ဘ၀ကို ရပ္တည္ႏိုင္သည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးကို မဟိဒၶိမဂၢဇင္းမွ ေပးဆပ္ႏိုင္လိမ့္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပရင္းျဖင့္သာ။

ေက်ာ္တင့္ေဆြ
(မဟိဒၶိမဂၢဇင္း ၂၀၀၈-စက္တင္ဘာလ)

No comments: