Sunday, June 23, 2013

ဒိန္ခ်ဥ္ဘာေၾကာင့္ ေသာက္သင့္သလဲ

Lactobacillus Acidophilus လိုမ်ိဳး သက္ရွိပိုးမႊားေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယား ေတြျဖစ္ၿပီး အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးအတြက္ပါ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ Probiotic ေခၚတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါဝင္တဲ့ဒိန္ခ်ဥ္ Cheese ကိုစားၿပီး မီဆိုဟင္းခ်ိဳ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေအာက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
ကိုလက္စထေရာအဆင့္ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ျခင္း
ပဲပ႐ိုတင္းနဲ႔အတူ Probiotics ေတြစားေပးတာဟာ သင့္ရဲ႕မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ LDL အဆင့္ကိုေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ပါတယ္။ Wollongong တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ပဲႏို႔ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ အနည္းငယ္ျမင့္မားေနတဲ့ အမ်ိဳးသားနဲ႔အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ်နိုင္ၿပီး ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေရး ေကာင္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ဝမ္းဗိုက္အဆီက်ျခင္း
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ သူတို႔ရဲ႕ကိုယ္ဝန္အေစာပိုင္းကာလ(ပထမသံုးလပတ္)အတြင္း Probiotics ေတြစေသာက္ထားပါက ကေလးေမြးၿပီး တစ္ႏွစ္အၾကာမွာ ဝမ္းဗိုက္မွာ အဆီေတြစုႏိုင္ေျခ နည္းတယ္လို႔ Finland မွ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ Probiotics အားျဖည့္ေဆးေတြဟာ အစာမွရရွိတဲ့ကယ္လိုရီကို စုပ္ယူမႈနည္းတာေၾကာင့္ အဆီအေနနဲ႔ စုမေဝးႏိုင္ဘူး လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒီအက်ိဳးေက်းဇူးကိုရရွိဖို႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ဖို႔ မလိုအပ္ပါဘူး။ သာမာန္လူေတြလည္း ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

အစာေျခစနစ္ပိုေကာင္းျခင္း
Probiotic အားျဖည့္ေဆးေတြဟာ ဗိုက္ပြတာ၊ ေလထိုးတာေတြကိုသက္သာႏိုင္တယ္လုိ႔ျပင္သစ္မွေလ့လာမႈအသစ္ေတြအရ သိရပါတယ္။ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ ႏို႔ကိုေန႔စဥ္ ေသာက္သူေတြရဲ႕ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ႏွစ္ပတ္အၾကာမွာ ပိုၿပီးအစာေျခႏိုင္ကာ ေလပြတာနဲ႔ ဗိုက္ပြတာသက္သာႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈအသိရပါတယ္။

ဓာတ္မတည့္မႈေလ်ာ့နည္းႏိုင္ျခင္း
ေန႔စဥ္ Probiotic ေသာက္ထားတဲ့ ရာသီဥတုကိုလိုက္ၿပီး ဓာတ္မတည့္မႈရွိသူေတြမွာ hay fever လကၡဏာ ရေစတဲ့ Antibodies Immunoglobulin E (Ig E) အဆင့္နည္းသြားကာ၊ ဓာတ္မတည့္မႈတံု႔ျပန္တာကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ Immunoglobulin G(Ig G) အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္လာတာကို British မွသုေတသနျပဳသူေတြ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

Ref: Good Health

ေဆးဖက္၀င္ ဒိန္ခ်ဥ္အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာမ်ား

လူသားမ်ားဧ။္ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္တြင္ သဘာ၀အားျဖင့္ ကပ္ပါးပိုးအျဖစ္ရွိေသာ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား
သည္၊လူ႔့ခႏၶာကို္ယ္တစ္ကိုယ္လံုးရွိဆဲ(လ္)အေရအတြက္ထက္ပင္ပိုမိုမ်ားျပားပါသည္။

အဆိုပါဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားသည္ လူသားတို ့ဧ။္ က်န္းမာေရးအတြက္ ျပန္လွန္အက်ိဳးျပဳေပးေနေသာ လူသားမ်ားအတြက္ မရွိမ
ျဖစ္မိတ္ေဆြေကာင္းဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားပင္ျဖစ္သည္။

၎တို ့သည္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈဒဏ္ေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ မဆင္မျခင္စားေသာက္တတ္ေသာအေလ့အက်င့္ေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊
ပဋိဇီ၀ပိုးသတ္ေဆးမ်ားေသာက္သံုးေသာေၾကာင့္လည္းေကာင္းေသေက်ပ်က္စီးသြားတတ္ၾကပါသည္။

ဒိန္ခ်ဥ္္တြင္ အဆိုပါ လူ ့အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားသန္းေထာင္ႏွင့္ခ်ီ၍ပါ၀င္ရာ၊ တခ်ိဳ ့ေသာဆရာ၀န္မ်ားက ပဋိဇီ၀ေဆး
မ်ားသံုးစြဲျခင္းေၾကာင့္ ပ်က္စီးသြားေသာ မိတ္ေဆြေကာင္းဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား ျပန္လည္ရွင္သန္ပြားမ်ားေစရန္အတြက္ ဒိန္ခ်ဥ္္
ကိုစားသံုးရန္ညႊန္ၾကားတတ္ေပသည္။

သုေတသနပညာရွင္မ်ားဧ။္ ရာႏွင့္ခ်ီ၍ျပဳလုပ္ေလ့လာခဲ့ေသာ စမ္းသက္ခ်က္မ်ားအရ ဒိန္ခ်ဥ္သည္ ခႏၶာကို္ယ္ဧ။္ကို္ယ္ခံစြမ္းအား
(Immunity)ကိုတိုးျမွင့္ေစႏိုင္သည္။

အူလမ္းေၾကာင္းဧ။္က်န္းမာေရးကိုေကာင္းေစႏိုင္သည္။

LactoseIntolerance(ေခၚ)နိ႔့သၾကားဓာတ္မတည့္ျခင္းအားေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။

ဗီတာမင္မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ သတၱဳဓာတ္၊ အထူးအားျဖင့္ ကယ္(လ္)စီယမ္ႏွင့္ ပရိုတိန္းဓာတ္စေသာ အာပာာရဓာတ္မ်ား အမ်ားအျပားပါ၀င္သျဖင့္၊သြားႏွင့္အရိုးကိုလည္းခိုင္မာေစသည္။အသားအေရကိုလည္းၾကည္လင္၀င္းပေစသည္။

ထို ့ျပင္ ဒိန္ခ်ဥ္သည္ အမ်ိဳးသားက်ားေပာာ္မုန္း ထြက္မႈကိုအားေပးသျဖင့္၊ အသက္(၆၀)ေက်ာ္အမ်ိိဳးသားမ်ားတြင္ပင္ သားသမီးရတနာထြန္းကားေစႏိုင္ပါသည္။

အမ်ိဳးသမီးမ်ားဧ။္ မိန္းမကိုယ္တြင္း၌သဘာ၀အေလ်ာက္ အက္ဆစ္ဓာတ္ျဖစ္ေနေစရန္ အက္စစ္ဒိုေဖးလပ္(စ္) (Acidophilus) (ေခၚ)ေကာင္းသည့္ဘက္တီးရီးယားမ်ားကညီမွ်ေအာင္ထိန္းခ်ဳပ္ေပးထားပါသည္။

ိ့ထို႔ေၾကာင့္ကူးစက္ေရာဂါပိုးမ်ား၀င္ေရာက္ျခင္းမရွိေအာင္ကာကြယ္ေပးပါသည္္။

၎ဓာတ္မ်ိဳးကို ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ေတြ ့ရွိရ၍၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ားေန ့စဥ္ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ဖန္ခြက္ေသာက္ျခင္းျဖင့္၊ မိန္းမကို္ယ္တြင္းမွတစ္ဆင့္
ကူးဆက္ပိုး၀င္ေရာက္ျခင္းကိုကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္းေလ့လာေတြ့ရွိရေၾကာင္းပါ......

http://khinmaungsoe11.blogspot.com/2011/11/blog-post_6257.html

Posted in: Cidamna ( ျမန္မာ )

No comments: