Sunday, June 23, 2013

ၿမိတ္ေဒသ ထြက္ ေဆးဘက္၀င္ လိပ္ေက်ာက္ဆူး

ျမန္မာႏုိင္ငံ ေတာင္ဘက္ဖ်ား ေဒသ တနသာၤရီ တုိင္းေဒသႀကီး၊ ျမိတ္ခရုိင္အတြင္း ေဒသခံ ျပည္သူတုိ႔၏ အဓိက စီးပြားေရး လုပ္ငန္းျဖစ္ေသာ ေရလုပ္ငန္းမွ ႏုိင္ငံေတာ္၏ ခြင့္ျပဳခ်က္ျဖင့္ ဖမ္းယူ၍ ရရွိေသာ လိပ္ေက်ာက္ငါးမွ လိပ္ေက်ာက္ဆူး သည္ တုိင္းရင္းေဆး ပညာရွင္မ်ားက အၿမဲေဖာ္စပ္ အသုံးျပဳ ေနေသာ ဆီးေဆးႏွင့္ ၀မ္းႏႈတ္ေဆး မ်ား၌ ပါ၀င္ပါသည္။
လိပ္ေက်ာက္ဆူးကုိ လိပ္ေက်ာက္ငါး (Stingray) မွရရွိပါသည္။ လိပ္ေက်ာက္ငါး သည္ Internet မွ အမ်ိဳးအစား (၁၀) မ်ိဳး ရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရၿပီး၊ ၿမိတ္ၿမိဳ႕၌ အမ်ိဳးအစား (၉) မ်ိဳး ေတြ႔ရွိရပါသည္။ ၎တုိ႔မွာ လိပ္ေက်ာက္ ငါးမန္း၊ လိပ္ေက်ာက္ က်ားႀကီး၊ လိပ္ေက်ာက္ ပန္းဇင္း၊ လိပ္ေက်ာက္က်ပ္ပနဲ (ဆူးမ်ား)၊ လိပ္ေက်ာက္ မီးတုံးျဖဴ၊ လိပ္ေက်ာက္ မီးတုံးမဲ၊ လိပ္ေက်ာက္ တံခြန္၊ လိပ္ေက်ာက္ အင္ဂ်င္၀ုိင္၊ လိပ္ေက်ာက္နီတုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။

ေရထြက္ တိရစာၧန္ထြက္ ေဆးဖက္၀င္ လိပ္ေက်ာက္ဆူး သည္ ငါး၏အၿမီး ေက်ာရုိးမွ ရရွိေသာ ဆူးေတာင္ (Stingray’s Poisonous Spine) ျဖစ္ၿပီး အလြန္ ခၽြန္ထက္ေသာ လႊသြား ပုံသ႑ာန္ ရွိၿပီး ၿမိတ္ၿမိဳ႕၌ အရြယ္အစား (၁) လက္မမွ (၁၁) လက္မအထိ အရြယ္အစား ရွိပါသည္။

လိပ္ေက်ာက္ဆူး ထုတ္ယူရရွိပုံမွာ လိပ္ေက်ာက္ငါးကုိ ၿမိတ္ခရုိင္အတြင္း ၀ါးလတ္၊ ကမ္းနီး ကမ္းေ၀း ငါးဖမ္း စက္ေလွမ်ားမွ ဖမ္းယူရရွိသည္။ လိပ္ေက်ာက္ငါးသည္ ပင္လယ္ ေရေအာက္ ၾကမ္းျပင္အထက္ (၁) ေပအကြာ၌ ေနထုိင္သြားလာ လႈပ္ရွား တက္ေသာ သဘာ၀ရွိသည္။ ငါးဖမ္းပိုက္မွ ဖမ္းယူ ရရွိေသာ လိပ္ေက်ာက္ငါးကုိ ေလွေပၚသို႔ ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ငါးအရွင္ကုိ အၿမီးမွ ကုိင္၍ အၿမီး၏ ေက်ာဘက္ အျခမ္း၌ ကပ္ေနေသာ ဆူးကို ဓါးျဖင့္ ေျပာင္းျပန္ ဖ်င္လုိက္ပါက ဆူးမွာအျပင္သုိ႔ သီးသန္႔ ထြက္လာသည္။ ေလွေပၚ ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ဆူးဖ်င္ျခင္း ျပဳလုပ္ ရပါသည္။ လိပ္ေက်ာက္ဆူး ထုိးမိပါက အလြန္ နာက်င္ျခင္း၊ အဆိပ္တက္ျခင္း၊ ၾကြက္တက္ျခင္း၊ ႏွလုံးခုန္ျမန္ျခင္း (တစ္မိနစ္လွ်င္ ၁၀၀-၁၅၀ ႀကိမ္) ထိရွိႏုိင္ျခင္း ျဖစ္ပါ၍ ထားသိုရာတြင္လည္းေကာင္း၊ သယ္ယူရာ၌ လည္းေကာင္း အႏၲရာယ္ ရွိႏုိင္ပါ၍ ဂရုျပဳ လုပ္ရျခင္း ျဖစ္ပါသည္။

လူအား မေတာ္တဆ ထုိးမိၿပီး ဆူးေတာင္ ၀င္သြားပါက ေဘးမွ ဆူးေတာင္ အတက္မ်ား ေၾကာင့္ ျပန္ဆြဲထုတ္၍ မရပါ။ အသားကုိ ဓါးႏွင့္ ခြဲထုတ္၍လည္းေကာင္း၊ တဖက္ အဖ်ားသုိ႔ ျပန္ဆြဲ၍ လည္းေကာင္း ျပဳလုပ္မွသာ ထုတ္ယူ ႏုိင္သည္။အသက္ ႐ႈသြင္းခ်ိန္၌ ဆူးထုိးမိလွ်င္ ပုိ၍ အဆိပ္တက္ တက္ေၾကာင္း ေဒသခံမ်ားက ေျပာၾကားၿပီး (၄) နာရီမွ (၃) နာရီခန္႔အထိ အခ်ိန္ ၾကာျမင့္သည္။အဆိပ္တက္ မ်ားပါက ႏွလုံးကုိ ထိခုိက္ႏုိင္ ပါ၍ အေရးေပၚ ခြဲစိတ္ရန္ လုိအပ္ ပါသည္။ ငါးတစ္ေကာင္လွ်င္ ဆူးႏွစ္ေခ်ာင္း ရွိပါသည္။လိပ္ေက်ာက္ဆူးသည္ အလြန္ ခၽြန္ထက္ၿပီး လႊသြား ပုံသ႑ာန္ ရွိပါ၍ လက္ႏွက္အျဖစ္ အသုံးျပဳႏိုင္ေသာ ေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ တန္ဖုိးရွိေသာ ေဆးပစၥည္း ရွိ၍လည္းေကာင္း ဆူးကိုႀကိဳတင္ ထုတ္ယူ သိမ္းဆည္း ရျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ေရလုပ္သား ေရလုပ္ငန္း ပုိင္ရွင္မ်ားက သန္႔စင္ စုေဆာင္း ထားၿပီး ေစ်းကြက္သုိ႔ တင္ပုိ႔ ေရာင္းခ် ၾကပါသည္။

လိပ္ေက်ာက္ဆူး မ်ားသည္ မစင္ၾကယ္ပါက အလြန္ ညွီနံရၿပီး အေရာင္ညိဳညစ္ ေနတက္ပါ၍ ေရရွည္ ထားသိုရန္ လည္းေကာင္း၊ ေစ်းကြက္သို႔ ေရာင္းခ်ရာ၌ မ်က္ႏွာပန္း လွေစရန္ သန္႔စင္ ရပါသည္။ ေရွးဦးစြာ ေရထဲသုိ႔ အ၀တ္ေလွ်ာ္ဆုိဒါ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေရေႏြးကုိ ေလာင္းထည့္ပါ။ ထုိ႔ေနာက္ လိပ္ေက်ာက္ဆူးကုိ ထည့္ခ်ၿပီး တုတ္ျဖင့္ ေမႊရပါသည္။ ေန႔တစ္၀က္ခန္႔စိမ္ၿပီး ေရေႏြးေႏြး (၃) ႀကိမ္ ေလာင္းေဆး ရပါသည္။ လိပ္ေက်ာက္ဆူးကုိ ေရေႏြးျဖင့္ မသန္႔စင္ပါက အဆိပ္ရွိၿပီး ေရေႏြးျဖင့္ ျပဳတ္လုိက္ပါက အဆိပ္ ေသသြားပါသည္။ ထုိ႔ေနာက္ ေျခာက္ေသြ႔ေစရန္ ေနပူပူ၌ (၃) နာရီလွန္းၿပီး သိမ္းဆည္းရပါသည္။

လိပ္ေက်ာက္ငါးသည္ အရြယ္အစား အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိႏိုင္ၿပီး (၆) လက္မမွ (၁၀) ေပအထိ ရွိပါသည္။အငယ္ဆုံး အရြယ္အစား မ်ားကို စၾကၤာပုံ အ၀ုိင္းကေလးမ်ား ပုံသ႑ာန္ ျပဳလုပ္၍ အေျခာက္ ျပဳလုပ္ၿပီး ငါးမုန္႔ေၾကာ္ကဲ့သို႔ ဆီႏွင့္ ေၾကာ္စား ရသည္။ ငါးအသား အစုိအေနျဖင့္ ေရာင္းခ် ၀ယ္ယူ စားသုံးျခင္း၊ ငါးေျခာက္ ျပဳလုပ္၍ ေဒသတြင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ အထက္ပုိင္း ေဒသမ်ားသို႔ ေဒသ ထြက္ကုန္ အျဖစ္ တင္ပုိ႔ ေရာင္းခ်ျခင္းျဖင့္ ေဒသထြက္ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းအျဖစ္ အလြန္ အသုံး၀င္ပါသည္။ငါးေျခာက္ေစ်းႏႈန္းမွာ ၿမိတ္ၿမိဳ႕၌ တစ္ပိႆာလွ်င္ (၇၀၀၀/-) ေစ်းႏႈန္းရွိၿပီး တရုတ္ႏုိင္ငံမွ စားကုန္ အေနျဖင့္ ၀ယ္ယူေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

လိပ္ေက်ာက္ငါးေက်ာမွ အေရခြံသည္ လက္ကုိင္အိတ္၊ ခါးပတ္၊ ဂ်ပန္လက္ကိုင္ဓါး၊ ဓါးရုိး၊ ႏုိင္ငံျခားျဖစ္ ႐ႈးဖိနပ္၊ တယ္လီဖုန္းအိတ္၊ ဂ်ာကင္အက်ၤ ီ၊ဘြတ္ဖိနပ္ အျဖစ္ အသုံးျပဳႏုိင္ၿပီး ေက်ာအေရခြံ တစ္ပိႆာလွ်င္ ၿမိတ္ၿမိဳ႕၌ (၂) ေသာင္းခန္႔ တန္ဖုိးရွိၿပီး ယုိးဒယားႏုိင္ငံသုိ႔ တင္ပုိ႔ ေရာင္းခ်ပါသည္။ လိပ္ေက်ာက္ငါး၏ အၿမီးကို က်ာပြတ္ အေနျဖင့္ အသုံးျပဳပါသည္။ လိပ္ေက်ာက္ငါး၏ ၀မ္းဗုိက္ အေရခြံကုိ စားေသာက္ကုန္ တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ေရာင္းခ်ပါသည္။ တစ္ပိႆာလွ်င္ (၈၀၀၀/-) ေစ်းႏႈန္းရွိပါသည္။ ငါးအလယ္ရုိးကုိ ျဖဳတ္၍ သန္႔စင္ၿပီးပါက ေဆးဖက္၀င္ အသုံးျပဳရန္ ၀ယ္ယူခဲ့ၾကၿပီး ယခုအခါ အသုံးနည္းလာ၍ ၀ယ္ယူမႈ နည္းလာေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

ေဆးဘက္၀င္ အသုံးျပဳပုံမွာ လိပ္ေက်ာက္ငါးကုိ ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီး အေပါက္ေဖာက္ထားေသာ သံပုံး၌ ထည့္၍ မီးအေနေတာ္ျဖင့္ မိနစ္ (၃၀) ခန္႔ၾကာေအာင္ အပူေပးပါက ပြလာၿပီး ထုေထာင္း၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အမႈန္႔ႀကိတ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း အသုံးျပဳ ႏုိင္သည္။မီးျဖင့္ အပူမေပးပါက ႀကိတ္ေခ်ရာ၌ မာၿပီး အရည္၌ ေပ်ာ္၀င္ႏုိင္မႈ မရွိပါ၍ အသုံးျပဳရန္ မသင့္ေလွ်ာ္ပါ။ ၿမိတ္ၿမိဳ႕၌ လိပ္ေက်ာက္ဆူး တစ္ပိႆာလွ်င္ ဆူး၏ အရြယ္အစားကုိ လုိက္၍ ရွစ္ေသာင္းက်ပ္မွ တစ္သိန္းက်ပ္အထိ တန္ဖုိးရွိပါသည္။ Internet ၌ လိပ္ေက်ာက္ဆူး ၈ လက္မခြဲ အရွည္အရြယ္အစား တစ္ေခ်ာင္းလွ်င္ US $ 39 ရွိေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

လိပ္ေက်ာက္ဆူးကို တုိင္းရင္း ေဆးခန္းသုံး ေဆးအမွတ္ (၁၀)၊ ဆီးရႊင္ ၀မ္းႏႈတ္ေဆး အမွတ္ (၁၁) မုတ္ကဲေဆး၊ ေဆးအမွတ္ (၂၁) ဆီးေဆးျဖဴ၌ အခ်ိဳးက် ပါ၀င္သုံးစြဲပါသည္။ တုိင္းရင္းေဆးမ်ား ေဖာ္စပ္ရာ၌ ဆီးေဆး၊ ၀မ္းႏႈတ္ေဆးမ်ား၌ ပါ၀င္ အသုံးျပဳ ၾကပါသည္။

ေဆးပစၥည္းကုိ အာနိသင္အေနျဖင့္ ရသအားျဖင့္ ေအးငန္၊ ၀ိပါက အားျဖင့္ ေအးငန္၊ ဂုဏ္၊ ၀ိရိယ အားျဖင့္ သီတ၊ သိနိဒၶ၊ ဂရု၊ မုဒု၊ ကိစၥအားျဖင့္ အပူၿငိမ္း၊ ေလသည္းေျခႏုိင္၊ ဆီးရႊင္ေစ၊ ဆီး၀ါ ဆီးနီ ေပ်ာက္ကင္းေစ၊ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ပဘာ၀ အားျဖင့္ ဆီးအိမ္ႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ တည္ေနေသာ ေက်ာက္ကုိ ေၾကေစသည္။

Internet မွ ေတြ႔ရွိခ်က္ အရ တစ္ကမာၻလုံး၌ Sea Food အေနျဖင့္ စားေသာက္ကုန္ ပစၥည္း၌ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားေသာက္ ၾကေၾကာင္း၊ လူသုံးကုန္ ပစၥည္း အေနျဖင့္ တန္ဖုိး ႀကီးစြာ ၀ယ္ယူ အသုံးျပဳ ၾကေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါသည္။

လိပ္ေက်ာက္ငါးမွ ဆူးကို ေဆးဖက္၀င္ အျဖစ္ ဆီးေဆး၊ ၀မ္းႏႈတ္ေဆး အေနျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ လိပ္ေက်ာက္ငါး အေရခြံကုိ လူသုံးကုန္ ပစၥည္း အမ်ိဳးမ်ိဳး၌လည္းေကာင္း၊ လိပ္ေက်ာက္ငါး အသားကုိ စားေသာက္ကုန္ အေနျဖင့္ လည္းေကာင္း လူအမ်ား ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ အသုံးျပဳ ၾကေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါသျဖင့္ လိပ္ေက်ာက္ငါးသည္ တစ္ေကာင္လုံး အသုံး၀င္သည့္ အလြန္ အဖုိး ထုိက္တန္ေသာ ငါးျဖစ္ေၾကာင္း သုံးသပ္ သိရွိရပါသည္။ ေဒၚ၀ါ၀ါ(ခရုိင္တုိင္းရင္းေဆးမွဴး)ခရုိင္တုုိင္းရင္းေဆးကုဌာနၿမိတ္ခရိုင္။

No comments: