Thursday, June 20, 2013

က်န္းမာေရးေကာင္းေစေသာအျဖဴေရာင္အစာမ်ား

အျဖဴေရာင္အစာေတြကိုေလွ်ာ့စားပါလို႔ ေျပာလိုက္ရင္ အခံြခၽြတ္ထားတဲ့ ဆန္ေတြ၊ ဂ်ံဳေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အစာေတြကိုဆိုလိုတာပါ။ အျဖဴေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ အခံြမာအသီးေတြမွာေရာဂါကိုတြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (anti-oxidants)ေတြ မ်ားစြာမပါဝင္ေပမယ့္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရႏိုင္ေျခနဲ႔ အျခားေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းေတြရိွေၾကာင္းေအာက္မွာေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။

မုန္လာဥ(Turnip)
ခြက္တစ္ဝက္စာမုန္လာဥမွာ ၁၈ ကယ္လိုရီသာပါဝင္ေပမယ့္ ကင္ဆာကိုတြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ Glucosinolates ျဒပ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။

ပန္းေဂၚဖီ(Cauliflower)
ခ်က္ၿပီးသားပန္းေဂၚဖီတစ္ခြက္စာမွာအ႐ိုးသန္စြမ္းဖို႔လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ K ဟာသင္ရဲ႕ေန႔စဥ္လိုအပ္ခ်က္ ပမာဏရဲ႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီ(Onion)
Quercetinေတြမ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

မုန္လာဥျဖဴ(Radish)
ခြက္တစ္ဝက္စာမုန္လာဥျဖဴမွာကိုးကယ္လုိရီသာပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ခုခံအားစနစ္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ(Garlic)
ေသြးဖိအားေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ကိုလက္စထေရာအဆင့္လည္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ဆာကိုကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းလည္းရိွပါတယ္။

စိမ္းစားဥ(Parsnips)
အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ C မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ မတ္ပဲတစ္ခြက္စာမွာသင့္ရဲ႕ေန႔စဥ္အမွ်င္ဓာတ္လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ထက္ဝက္ခန္႔ ပါဝင္တဲ့အျပင္ အသားဓာတ္ ၁၄ ဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။
Ref: Good Health

Posted in: Cidamna( ျမန္မာ )

No comments: