အစားအေသာက္ဆိုတာ ေန႔စဥ္ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးတစ္လက္ပါ။ က်န္းမာဖို႔ရာအတြက္ တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္စားေလ့ရွိတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ ဘယ္လို အာဟာရကို မ်ားမ်ား ထည့္စားသင့္ၿပီး ဘယ္လို အစားအေသာက္ေတြကို ေလွ်ာ့စားသင့္တယ္၊ ေရွာင္သင့္တယ္ဆိုတာ သိေစဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
(၁) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးဝလံ
တစ္ေန႔တာမွာ မပါမျဖစ္ ထည့္စားသင့္တဲ့အရာက ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ တစ္ေန႔ကို ထမင္းသံုးႀကိမ္စားရင္ သံုးႀကိမ္စလံုးမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပါဝင္သင့္ပါတယ္။ သစ္သီးေတြကိုေတာ့ သေရစာအေနနဲ႔ ထည့္စားေပးပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးေတြက အေရာင္ရင့္ေလ အာဟာရတန္ဖိုး ပိုရွိေလျဖစ္ပါတယ္။ ေဒသထြက္ျဖစ္ရင္၊ ၾသဂဲနစ္ အမ်ဳိးအစားျဖစ္ရင္၊ သင့္လက္နဲ႔ ကိုယ္တိုင္စိုက္ပ်ဳိးထားတဲ့ အပင္ထြက္ပစၥည္းျဖစ္ရင္ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ အာနိသင္ ပိုရွိပါတယ္။
(၂) အသားႏွင့္ ငါး
ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ ျပဳျပင္ထားမႈ မရွိတဲ့ အနီေရာင္အသားကို ေန႔စဥ္စားတာေၾကာင့္ အရြယ္မတိုင္ခင္ ေသဆံုးႏိုင္ေျခ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ၿပီး ျပဳျပင္ထားတဲ့ အနီေရာင္အသား (ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ အမဲေျခာက္) ကို စားတာေၾကာင့္ အရြယ္မတိုင္ခင္ ေသဆံုးႏိုင္ေျခ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္တက္မႈ ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အနီေရာင္ အသားအစား ငါးကို အစားထိုးစားတာေၾကာင့္ အရြယ္မတိုင္ခင္ ေသဆံုးႏိုင္ေျခကို ၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း၊ အနီေရာင္အသားအစား အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ကို အစားထိုး စားေပးမယ္ဆိုရင္ အရြယ္မတိုင္ခင္ ေသဆံုးႏိုင္ေျခကို ၁၉ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္းနဲ႔ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးကို အစားထိုး စားေပးမယ္ဆိုပါမူ အရြယ္မတိုင္ခင္ ေသဆံုးႏိုင္ေျခကို ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။
(၃) ကဖင္း
ေကာ္ဖီကို အသင့္အတင့္ ေသာက္ရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ေကာ္ဖီေစ့ဟာ အပင္ထြက္ အစာျဖစ္လို႔ ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္လ္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကဖင္းဓာတ္မ်ားမ်ား ေသာက္ရင္ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ေစၿပီး ပူပင္ေသာက မ်ားတာနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈတို႔ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ေန႔မွာ ေကာ္ဖီ တစ္ခြက္-ႏွစ္ခြက္ထက္ ပိုမေသာက္သင့္ပါ။
(၄) ေကာက္ႏွံစာ
အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာကိုေတာ့ ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ (ဆန္လံုးညိဳ၊ အညိဳေရာင္ ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳ) စတာေတြကို အစားထိုးစားေပးရင္ သင့္က်န္းမာေရးကို ပိုမို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၅) အဆီဓာတ္
အဆီဓာတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ကို အလုပ္လုပ္ျဖစ္ေစၿပီး စြမ္းအင္ကို ၾကာၾကာေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳတဲ့ အဆီကို ေရြးခ်ယ္တတ္ဖို႔ေတာ့ အေရးႀကီးပါတယ္။ အမဲဆီ၊ ဝက္ဆီစတဲ့ တိရစၧာန္ထြက္ အဆီေတြနဲ႔ စားအုန္းဆီေတြလို အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ခဲသြားတဲ့ အဆီေတြကို ေရွာင္ရပါမယ္။ ေထာပတ္သီးအဆီမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္တို႔လို မရွိမျဖစ္ အာဟာရဓာတ္ ၂၀ နီးပါး ပါဝင္တာေၾကာင့္ စားသင့္တဲ့အဆီပါ။ သံလြင္ဆီမွာလည္း အိုလစ္အက္စစ္ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ရင္သားကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ အမ်ားအျပားအရ သိရပါတယ္။
(၆) သၾကား
အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ သၾကားျဖဴေတြက ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သၾကားျဖဴကို မ်ားမ်ားစားရင္ အဒီနယ္ဂလင္းကို လႈ႔ံေဆာ္မႈ ျဖစ္ေစတဲ့အတြက္ ေဟာ္မုန္းမမွ်တမႈျဖစ္ကာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ လႈပ္ရွားမႈ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
(၇) အယ္လ္ကိုေဟာ
တစ္ေန႔မွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးက ဝိုင္တစ္ဖန္ခြက္၊ အမ်ဳိးသားတစ္ဦးက ဝိုင္ႏွစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္တာက အႏၲရာယ္ကင္းပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္က ဒီအယ္လ္ကိုေဟာ ပမာဏကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္လို႔ပါ။ ဒါေပမဲ့ ဒီထက္ပိုၿပီး ေသာက္ရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းေတာ့ပါဘူး။ ဝိုင္နီမွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္မွာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အသင့္အတင့္ေသာက္ရင္ ႏွလံုးက်န္းမာေစပါတယ္။
(၈) ႏို႔ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း
ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ရရွိေစမယ့္ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကိုလည္း ေန႔စဥ္ မွီဝဲသင့္ပါတယ္။ အဆီနည္းတဲ့ ဒါမွမဟုတ္ အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲ စတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို ေသာက္ပါ။
(၉) အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ဟာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ကို မထုတ္ႏိုင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဒီအက်ဳိးျပဳအဆီကို စားတဲ့အစာက ရယူဖို႔ လိုပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္ လူႀကီးတစ္ဦးက အိုမီဂါ ၃ တစ္ေန႔ ၁ ဒသမ ၄ - ၄ ဒသမ ၆ ဂရမ္ လိုအပ္ၿပီး အိုမီဂါ ၆ကို တစ္ေန႔ ၈ - ၁၄ ဂရမ္ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေတြက ပိုလီမျပည့္ဝဆီေတြျဖစ္လို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးေပးပါတယ္။
(၁၀) မာလ္တီဗီတာမင္
တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ကို မရရင္ အရည္အေသြးျမင့္ ျဖည့္စြက္ေဆးတစ္လံုးကို ေသာက္သင့္ပါတယ္။ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ မာလ္တီဗီတာမင္ ျဖည့္စြက္ေဆးကို ဆရာဝန္ရဲ႕ ၫႊန္ၾကားခ်က္နဲ႔ ေသာက္ေပးပါ။
ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)Ref: Good Health
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/article-69338
http://www.facebook.com/myatsunhealtharticles
shared by>>>http://natureenergycare.blogspot.com/2012/10/blog-post_17.html#more
No comments:
Post a Comment