Thursday, January 31, 2013

ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ေပးမည့္ သေရစာမ်ား

နွလံုးေရာဂါ မ်ိဳးရိုးဗီဇေႀကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္မႈရွိနိုင္ေပမယ့္
အစားအေသာက္နဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္း ေတြလို
ဘဝေနထိုင္စားေသာက္မႈပုံစံ တခ်ိဳ့ကလည္း
နွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။
အဆာေျပအျဖစ္စားေလ့ရွိတဲ့ သေရစာေတြကေတာင္ အာဟာရျပည့္ဝတာကို ေရြးရင္ နွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။


(၁)ပန္းသီး
ပန္းသီးမွာပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြေႀကာင့္ နွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္လိုို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ပက္တင္(Pectin) အျပည့္အဝပါဝင္တာေႀကာင့္ နွလံုး ေသြးေႀကာဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
 

ဘယ္လိုအက်ိဳးေက်းဇူးရရွိသလဲ
ပန္းသီးမွာပါတဲ့ ကာဆီတင္နဲ့ တျခားအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ေသြးေႀကာက်ဥ္းေစတဲ့ ဓာတ္တိုးမႈေတြကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အျပင္ နွလံုးေသြးေႀကာဆိုင္ရာျပႆနာေတြကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ပက္တင္ဟာ နွလံုးေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို

ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစတဲ့အာနိသင္ ရွိတာေႀကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အႏံွ့က ေသြးေႀကာေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။ အနီေရာင္ပန္းသီးဟာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္အစြမ္းသတၱိ အျပည့္အဝပါဝင္ေနပါတယ္။
(၂)ကုလားပဲ
ေဘာ္ဒန္ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အမ်ိဳးသားနဲ့ အမ်ိဳးသမီး တစ္ေသာင္းခန့္ကို ေလ့လာခဲ့ရာ ကုလားပဲကိုပုံမွန္ စားတဲ့သူေတြက ႏွလံုးေသြးေႀကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြရဲ့ အႏၱရာယ္ကို ၂၂-ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို့သိရပါတယ္။
ဘယ္လိုအက်ိဳးေက်းဇူးရရွိသလဲ
ပဲအားလံုးမွာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုေကာင္းေစတဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။ ကုလားပဲမွာ ေပ်ာ္ဝင္အမွ်င္ဓာတ္ေတြပါ ဝင္တာေႀကာင့္ ေသြးတြင္းကိုလက္စထရာအဆင့္ကို ေလွ်ာ့က်ေစတဲ့အျပင္ နွလံုးကိုကာကြယ္ေပးတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ့ အိုမီဂါ ၃, ဖက္တီးအက္စစ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ကုလားပဲကိုျပဳတ္ျပီး တစ္ပတ္မွာ ေလးႀကိမ္စားေပးနိုင္ပါတယ္။
(၃) ဗာဒံေစ့ႏွင့္ အရသာတူေသာအေစ့
ေလ့လာမႈႀကီးေတြအရ အခြံမာသီးေတြကို ပံုမွန္စားတာက ႏွလံုးေသြးေႀကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြရဲ့ ၿဖစ္ႏုိင္ေၿခကို ၃၇-ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အထူးသၿဖင့္ ဗာဒံေစ့နဲ့ အရသာတူတဲ့ Almond ေစ့မွာ တၿခားအခြံမာသီးေတြထက္ ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပိုမိုပါ၀င္ေနပါတယ္။
ဘယ္လိုအက်ိဳးေက်းဇူးေတြရရွိသလဲ
ဗာဓံေစ့မွာ အမ်ွင္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္အီး၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ့ မဂၢနီဆီယမ္အပါအ၀င္ ႏွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ဟာ ေသြးဖိအားကို က်န္းမာတဲ့အဆင့္မွာ ထိန္းထားၿပီး ပိုတက္စီယမ္က ႏွလံုးကေန ေသြးညႇစ္ထုတ္ရာမွာ ေကာင္းေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
(၄) စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီးမွာ ႏွလံုးကိုကာကြယ္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ဘီစစ္၊ ပုိတက္စီယမ္နဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္အပါအဝင္
အာဟာဓာတ္ေတြပါဝင္ပါတယ္။
ဘယ္လိုအက်ိဳးေက်းဇူးရရွိသလဲ
စပ်စ္သီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္နဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့အာနိသင္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့အာ ဟာရဓာတ္ေတြေႀကာင့္ ေသြးဖိအားေကာင္းေစျပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဘီစစ္ ပါဝင္တာေႀကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလွ်ာ့က်ေစျပီး ႏွလံုးေသြးေႀကာက်ဥ္းတာနဲ့
ေသြးတိုးတာကို ေလွ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၅) အမဲေရာင္ေခ်ာကလက္
တစ္ေန့မွာ ေခ်ာကလက္တစ္ကြက္စာပမာဏကို စားတာက ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္နိုင္ေျခကို ၇၅% ေလွ်ာ့က်ေစပါတယ္လို့ ေလ့လာသူတခ်ိဳ႔က ဆိုထားပါတယ္။
ဘယ္လိုအက်ိဳးေက်းဇူးရရွိသလဲ
အမဲေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ ကိုကိုးပါဝင္မႈမ်ားပါတယ္။ ကိုကိုးမွာ ဖေလဗိုးႏိြဳက္ဓာတ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္တာ ေႀကာင့္ ေသြးေႀကာပိတ္ဆို့မႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျပီး ႏွလံုးေရာဂါထတာနဲ့ ေလျဖတ္တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ေသြးဖိအားကိုလည္းေလွ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ႀကယ္စင္

No comments: