Tuesday, January 15, 2013

သစ္ၾကံပိုး


အသံုးျပဳပံု
အေခါက္

၁ ။ ေလ ၊ သည္းေျခနာ ၊ ၀မ္းသြားေရာဂါ ၊ ေသြး ၊ ေခၽြးထြက္ လြန္ျခင္း တို႔ကို အထူးသျဖင့္ ႏိုင္၏။
 

၂ ။ အေခါက္ မႈန္႔ကို ရွားေစးႏွင့္ ဆတူ ေသာက္ပါက ၀မ္းသြားျခင္း ေပ်ာက္၏။
 

၃ ။ တုပ္ေကြး ေရာဂါ ၊ ေခ်ာင္းဆိုး ေရာဂါ ၊ သုက္ခန္း ေျခာက္ျခင္း ၊ ေသြး၀မ္း ပိတ္၀မ္းကိုက္ျခင္း တို႔တြင္ အေခါက္ကို ေသြး၍ အျခား ေဆးတို႔ႏွင့္ ဖက္စပ္ တိုက္ႏိုင္သည္။

၄ ။ ဟင္းလ်ာ မ်ား ခ်က္ျပဳတ္ ရာ၌ သစ္ၾကံပိုး အေခါက္ ကို ထည့္ခ်က္လွ်င္ အစာေၾက၏ ။
 

၅ ။ သစ္ၾကံပိုး အေခါက္ ၌ အခံဓာတ္ေခၚ(tannin) ပါ သျဖင့္ ၀မ္းပ်က္ ေရာဂါႏွင့္ ၀မ္းတြင္း ေသြးယိုစီးေသာ ေရာဂါမ်ား ၌ သံုးႏိုင္၏။
 

၆ ။ ၀မ္းတြင္း ၌ ပူေစေသာ ေၾကာင့္ ေအာ့အန္ျခင္း ႏွင့္ ပင္လယ္လိႈင္း မမူးေစရန္ အတြက္ လည္း သံုး၏။
 

၇ ။ အေခါက္ ကို ျပဳတ္၍ ေသာက္လွ်င္ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
 

၈ ။ ေသြးကို အားေပး ေသာေၾကာင့္ White Blood Copuscles ေခၚ ေသြးေကာင္းတြင္ ပါ၀င္သည့္ အျဖဴေသြး ကို တိုးပြား ေစသျဖင့္ အဆုတ္နာ ေရာဂါ ကုေဆး အျဖစ္ ေဖာ္စပ္သံုး သည္။
 

အဆီ
၁ ။ အဆီကို သြားကိုက္ရာ တြင္ သိပ္ေပးပါက ေပ်ာက္ ၏။
 

၂ ။ နားအူ၊ နားေလထြက္ ျခင္း မ်ား ျဖစ္ပါက ၎ဆီကို ခတ္ေပး လွ်င္ ေပ်ာက္ကင္း ၏ ။
 

၃ ။ ၀မ္းတြင္း ေလပြေသာ္ အဆီ ၂-၄ စက္ အထိ ေသာက္လွ်င္ ေပ်ာက္၏ ။
 

၄ ။ တိုက္ဖိုက္ (Typhoid) ေရာဂါ ျဖစ္ေသာ္ အဆီ ၂ စက္ ခန္႔ တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ သို႔မဟုတ္ ၃ ႀကိမ္ခန႔္ ေသာက္ ရ၏ ။

No comments: