ဆီးျဖဴပင္ |
ဒႏၲသုခ |
၂။ ဒႏၲသုခ အျမစ္ ကို ျပဳတ္၍ ရာသီေသြး လြန္ျခင္း၊ ေညာင္းက် ျခင္းတို႕ ၌ တိုက္ရ၏။
နႏြင္း |
ေရႏွင့္ေဖ်ာ္၍လိမ္းေပးျခင္း၊ ေသာက္ေပး ျခင္း၊မႈိုင္း႐ွဴေပးျခင္း၊
ေရေႏြး ႏွင့္ ျပဳတ္၍ ေရခ်ိဳးေပး ျခင္း၊ ၾကပ္ထုပ္ ထိုးေပး ျခင္း တို႕ျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္၏။
ပင္စိမ္း |
၄။ မီးဖြားျပီးစ အပုပ္ဆန္= ပင္စိမ္းရြက္ ေၾကာ္စားပါ။
ဝါပင္ |
၆။ ၀ါျမစ္ကို ဆန္ေဆးရည္ ႏွင့္ ေသြးေသာက္ ေသာ္ မီးယပ္ျဖဴဆင္း ေသာေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ကေစာ့ခါး |
ေသာက္ပါကမီးယပ္ျဖဴဆင္းသည့္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ကၽြန္းပင္ |
၈ ။ ကၽြန္းပင္၏အေခါက္ ကိုတစ္ညလံုး ေရစိမ္ထားေသာ စိမ္ရည္ကို ေသာက္ေသာ္ မီးယပ္ျဖဴဆင္းေသာေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ကန္စြန္းရြက္ |
ဆိတ္ဖလူး |
ကြမ္းရြက္ |
၁၁။ ကြမ္းရြက္ ၫွစ္ရည္ကို ႏြားႏို႔ႏွင့္ ေသာက္က မီးယပ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ စိတၱဇ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏
ပရႏၷ၀ါ |
၁၂။ ပရႏၷ၀ါ ကို ႀကိတ္မွန္ ရြက္ ႏွင့္ ေရာေသာက္ ေသာ္ မီးယပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ပုန္းညက္ |
၁၃။ ပုန္းညက္အေခါက္ ကုိ ျပဳတ္၍ ေသာက္ပါက ေသြးသြန္ ျခင္း ေပ်ာက္၏။
ဗုဒၶသရဏပင္ |
၁၅။ ဗုဒၶသရဏပင္ ဥျပဳတ္ရည္ ကို ဒုိပါလာ သၾကားႏွင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး နံနက္ ည လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္း ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးက် ေသာက္ေပးက အမ်ိဳးသမီးမ်ား အျဖဴ အနီ ဆင္းျခင္း၊ မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္ ျဖစ္ၿပီး ပိန္ခ်ံဳးကာ ကုိယ္သား ကုိယ္ေရ နံေစာ္လာျခင္း၊ တစ္ကုိယ္လံုး က်ိန္းၿပီး နာျခင္း၊ အသားအေရ ပူ၍ ျပာႏွမ္းႏွမ္း ျဖစ္ျခင္း၊ ေခါင္း ဦးေရ က်ိန္းျခင္း၊ အေၾကာ အျခင္ တင္းျခင္း၊၀မ္းေဖာ ၀မ္းေရာင္ ျခင္း၊ ေသြးပုပ္ ဆန္ျခင္း ႏွင့္ ဆီးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း မ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
မန္က်ည္း |
၁၆။ မန္က်ည္းေစ့ ကို ေရ၌ တစ္ည စိမ္၍ နံနက္၌ အေစ့ဆံ ထုတ္ၿပီး ႏြားႏို႔ ႏွင့္ ႀကိတ္ေသာက္က မီးယပ္ျဖဴ ဆင္း ျခင္း ၊ ဆီးလြန္ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
မိႆလင္ |
၁၇။မိႆလင္ ကို အရည္ညွစ္ ၍ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ေသာက္ ေသာ္ မီးယပ္ ခ်ဳပ္ျခင္း ေပ်ာက္၏။
၁၈။ ရာသီလာစဥ္ ျပင္းထန္တဲ့ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈနဲ႔ ရာသီအႀကိဳေဝဒနာ ခံစားရတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြက
အီစထ႐ိုဂ်င္ေဟာ္ မုန္းအဆင့္ ျမင့္တက္ေနပံု ရပါတယ္။ ဒါကို ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ အစားအေသာက္ စားေသာက္မႈပံုစံကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးရပါမယ္။ မဂၢနီဆီယမ္မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစာေတြကို စားတာက ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲတဲ့ ေဝဒနာကို သက္သာေစပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္က ၾကြက္သားရဲ႕ လုပ္ငန္းေတြ က်န္းမာဖို႔အတြက္ အေရးႀကီး တာေၾကာင့္ မဂၢနီဆီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့ေနရင္ ရာသီအႀကိဳ ဗိုက္ေအာင့္တဲ့ ေဝဒနာ
ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ေန႔စဥ္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္မ်ားမ်ားနဲ႔ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ လက္တစ္ ဆုပ္စာတို႔ကို စားေပးပါ။ ရာသီလာခ်ိန္ကို ေစာင့္ဆိုင္းေနဖို႔ မလိုဘဲ ေန႔စဥ္ စားေပးလိုက္ရင္ ရာသီအႀကိဳေဝဒနာတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အခြံခြ်တ္ ထားတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အစာကို ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ငါးအဆီကို စားရပါမယ္။
မုရားႀကီး |
၁၉။ မုရားႀကီး ရြက္ လတ္တစ္ဆုပ္ စာ ကို ေရသံုး ခြက္ တစ္ခြက္ တင္ ျပဳတ္၍ တစ္ေန႔ ၃ ႀကိမ္ ေသာက္လွ်င္ ေသြး၀မ္း ၊ ေသြးဒူလာ၊မီးယပ္ ေသြးလြန္ ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္၏။
ရင္းျပားနီ |
၂၀။ ရင္းျပားနီအ႐ြက္ကို ေရေႏြးေျဖာ၍ သုပ္စား ျခင္းျဖင့္ မီးယပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏။ မီးဖြား ၿပီးစ မိခင္မ်ား စားသံုးလွ်င္ ဒဏ္ေၾက၍ အင္အားတိုးၿပီး ႏုိ႕ထြက္ ေကာင္းေစ၏။
႐ွဥ့္မတက္ |
၂၁။ ႐ွဥ့္မတက္ဥ ႀကိတ္၍ ရေသာ အရည္ တြင္ ပ်ားရည္ ေရာေသာက္ေသာ္ မီးယပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ရွားေစာင္း လက္ပပ္ |
၂၂။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္သည္ မီးယပ္ ေဆးအျဖစ္ အလြန္ ထင္ရွား ၏ ။ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ အတြင္း သားကို ေပါက္ပင္ ပဥၥငါးပါး မီးရႈိ႕ ၍ ရေသာ ျပာကို ခ်က္သည့္ ဆားအနည္းငယ္ ျဖဴးစားေသာ္ မီးယပ္ေသြး စင္ၾကယ္ စြာဆင္း၏။
သေဘၤာမညႈိး |
၂၃။ သေဘၤာမညႈိး အ႐ြက္ႏုကို ေရႏွင့္ စိမ္၍ ေသာက္ပါက မီးယပ္ ေသြးလြန္ ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
ဟင္းႏုနယ္ဆူးေပါက္ |
၂၅။ ဟင္းႏုနယ္ဆူးေပါက္အျမစ္ကို ေရႏွင့္ေသြး ၍ စစ္ၿပီး နံနက္တစ္ႀကိမ္ ၊ ညတစ္ႀကိ္မ္ ေသာက္က မီးယပ္ လြန္ျခင္း ေပ်ာက္၏။
အလိုက်ဴ |
၂၆။ အလိုက်ဴ ျပဳတ္ရည္တြင္ ေၾကြပုပ္မႈန္႕ ထည့္ေဖ်ာ္ ေသာက္ပါက အမ်ိဳးသမီးမ်ား ရိျဖဴ ရိနီ က်ဆင္းျခင္း ေပ်ာက္၏။
အေၾကာတစ္ေထာင္ပင္ |
၂၇။ အေၾကာတစ္ေထာင္ပင္ အရြက္ကို က်က္က်က္ ျပဳတ္၍ တစ္ေန႔ ၂ ႀကိမ္ မွ် ၎ ျပဳတ္ရည္ အခိုး အေငြ႔ မိႈင္းခံ ျခင္း ျဖင့္ မိန္းမမ်ား မီးယပ္ျဖဴ ဆင္းျခင္း ၊ က်ားမ မေရြး ေညာင္းက်ျခင္း ၊ လိပ္ေခါင္း ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းႏွင့္
ေဖာေရာင္ျခင္း ေပ်ာက္၏။
ေရြးကေလး |
၂၈။ ေရြးကေလး အျမစ္ကို ေရျဖင့္ တစ္ည စိမ္၍ နံနက္တြင္ အ၀တ္ျဖင့္ စစ္ၿပီး ညနံနက္ တစ္ႀကိမ္ စီေသာက္ ပါက မီးယပ္ျဖဴ ဆင္းေသာ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ မွတ္ခ်က္။ ။ ေရြးကေလး ပင္သည္ အဆိပ္ ရွိေသာ ေဆးပင္ ျဖစ္၍ လိုသည္ထက္ ပို ၍ သံုးေဆာင္ ေသာ္ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း ၊ အန္ျခင္း ၊ အင္အား ဆုတ္ယုတ္ျခင္း ျဖစ္တတ္၏။ တစ္ေရြး ခြဲမွ ၃ ေရြး အထိသာ သံုးႏိုင္၏
ေရွာက္သီး |
၂၉။ မီးယပ္ ေသြးဆင္း၍ မူးေ၀ ေသာေရာဂါ အတြက္ ေရွာက္သီးကို ထန္းလ်က္ ႏွင့္ စားက ေပ်ာက္၏ ။
ေၾကာင္ရိုေသပင္ |
၃၀။ ေၾကာင္ရိုေသပင္အရြက္ေျခာက္ျပဳတ္ရည္ကို တိုက္လွ်င္ အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္၌ ရွိေသာ အညစ္အေၾကးပိတ္ဆို႔ျခင္းကို ရွင္းလင္း ေစၿပီး အသက္ရွဴျပြန္တံ ေရာင္ျခင္းကို သက္သာေစ၏ ။ ပန္းနာေရာဂါ ၊ မီးယပ္ကြက္ေပၚေသာေရာဂါ ၊ ေသြးတိုးေရာဂါတို႔ကို လည္း ေပ်ာက္ေစ၏။
ႀကိတ္မွန္ |
၃၁။ မီးယပ္ေသြး ငုပ္လွ်င္ ႀကိတ္မွန္အရြက္ကို ထန္းလ်က္ႏွင့္ သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္ က်ိဳေသာက္ေသာ္ ေသြးေပၚေစ၏။
ေဇာ္ဂ်ီေတာင္ေ၀ွး |
၃၃။ ေဇာ္ဂ်ီေတာင္ေ၀ွး ပဥၥငါးပါး ႀကိတ္ၫွစ္ရည္ ၊ ခ်င္း ၊ ထန္းလ်က္ရည္တို႔ ဆတူစပ္၍ ေန႔စဥ္ေသာက္ေသာ္ အမ်ိဴးသမီးမ်ား ေသြးသားမွန္ကန္၍ လွေစ ၀ေစ၏ ။ အေမာလည္း ခံႏိုင္၏ ။ အမ်ိဳးသမီးႀကီးမ်ား ေသြးဆံုးေရာဂါကိုလည္း ေပ်ာက္ေစ၏
No comments:
Post a Comment